Spring til hovedindhold

Forslag

Rigspolitiet

Nyhed

12. april 2020 11:57

Mange afpresningsmails i omløb i påsken

IT-kriminelle har de seneste dage sendt massevis af afpresningsmails rundt, hvori de truer modtagerne til at betale et beløb for ikke afsløre deres webhistorik. Man skal dog aldrig betale, lyder rådet fra Rigspolitiet.

Efterforskning af it-kriminalitet

Foto: Niclas Jessen

Det er ikke kun de virtuelle gækkebreve, der lander i danskernes postkasser for tiden. Kriminelle personer har de seneste dage sendt massevis af afpresningsmails i omløb.

Siden skærtorsdag har Rigspolitiets Cybercrime Center (NC3) modtaget 170 anmeldelser fra borgere. der har modtaget en af disse afpresningsmails. Det er e-mails, der typisk sendes rundt til rigtig mange modtagere, fortæller politiinspektør fra Rigspolitiets Cybercrime Center, Claus Birkelyng:

”De IT-kriminelle sender dig en mail, hvor de angiver dit password, samtidig med at de skriver, at du har besøgt nogle pornohjemmesider. Samtidig truer de med at sende dokumentation for dette til dine Facebook-kontaker, såfremt du ikke betaler et beløb i bitcoins”.

Det anførte password i mailen kan være modtagerens rigtige password, eller ét vedkommende brugte for år tilbage. Fælles for disse mails er, at det anførte password stammer fra diverse onlinetjenester, der på et tidspunkt er blevet hacket, og hvor de kriminelle har fået adgang til mailadresse og adgangskode.

”De her IT-kriminelle håber på, at måske bare én ud af hundrede modtagere hopper i med begge ben og betaler. Men det skal man aldrig gøre. Man skal slette mailen, og fremgår det af afpresningsmailen, at de kriminelle har et kodeord, man stadig bruger, så skal man ændre det straks”, siger Claus Birkelyng.

Du kan finde gode råd om password samt anden sikkerhed på nettet på www.sikkerdigital.dk eller på App’en ”Mit Digitale Selvforsvar”.

Kontakt en pressemedarbejder i Rigspolitiet

Pressetelefon: 4174 0440

E-mail: presse@politi.dk

22. marts 2024

Rigspolitiet

Politiet styrker brugen af kropskameraer i udvalgte operative opgaver

Fem politikredse, Sydøstjyllands Politi, Midt- og Vestjyllands Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi, Fyns Politi og Københavns Vestegns Politi, iværksætter en mere systematisk anvendelse af krops- og hjelmkameraer i forskellige operative opgaver

9. februar 2024

Rigspolitiet

Skal politiet have strømpistoler som et supplerende magtmiddel?

Det spørgsmål skal et nyt pilotprojekt give svar på. Tre udvalgte politikredse skal i løbet af de næste par år teste, om strømpistoler fremadrettet skal kunne bruges af politiet i særlige tilfælde og dermed indgå i politiets magtmidler.

28. januar 2024

Rigspolitiet

Giv et smil til skolepatruljerne i den sureste uge

For høj hastighed, uopmærksomhed og aggressiv adfærd er bare nogle af de ting landets skolepatruljer oplever, når de dagligt passer på deres venner ved skolevejene, og det er en adfærd, der skaber utryghed.