Spring til hovedindhold

Forslag

Rigspolitiet

Nyhed

20. oktober 2020 10:41

Ny kampagne sætter fokus på vidnets rolle i straffesager

En ny kampagne udarbejdet af Rigspolitiet på vegne af politiet, anklagemyndigheden og Domstolsstyrelsen sætter fokus på vidnet og vidnets rolle. Formålet er både at oplyse og informere om vidnets rolle og funktion fra den første afhøring hos politiet til afgivelse af vidneudsagn i retten og at tydeliggøre vidnets afgørende betydning for retssamfundet.

Hvad indebærer det at være vidne? Hvordan foregår det rent praktisk? Hvilke tanker gør man sig? Hvordan arbejder politiet, forsvarsadvokaterne og anklagerne med vidner? Hvorfor er det vigtigt at vidne? Og er der en risiko forbundet med det?
 
Det er nogle af de spørgsmål, som en ny oplysningskampagne forsøger at give svar på. Kampagnen er udarbejdet som en del af udspillet ”Tryghed for vidner” og består blandt andet af podcast-serien; "Vidne - fra forbrydelse til straf", som over fem afsnit med personlige vidneberetninger gennemgår vidnets rolle - helt fra forbrydelsen finder sted, over politiets afhøring til anklagerens og forsvarerens rolle, og til der falder dom i sagen. Derudover består kampagnen af en Facebook Live på politiets Facebook-side, hvor en anklager, en dommer og et vidne besvarer spørgsmål fra borgere, ligesom der bliver udgivet en folder om at være vidne, som udleveres til vidner i den tidlige del af efterforskning. Folderen kan benyttes til at forklare, hvordan en sag kan forløbe, og hvad vidnet kan forvente.
 

Vidnets rolle er central i et retssamfund

Hvert år indgår flere tusinde danskere som vidner i alt fra drabssager til sager i fogedretten. Men selv om vidnets rolle er en fast forankret del af vores retssystem, og øjenvidnet er den ældste bevisform, vi har, så er det for mange mennesker forbundet med en vis usikkerhed, hvad opgaven egentlig går ud på, hvis de indkaldes som vidne. 

”Det er de færreste danskere, som nogensinde kommer i en situation, hvor de skal vidne. Ofte vil de i den situation heller ikke have venner eller bekendte, som har prøvet det og kan spørges til råds. Derfor håber vi, at kampagnen kan være med til at afdramatisere forløbet og på en stille og rolig måde oplyse og forklare om rollen som vidne. Derfor har vi også valgt at gøre brug af podcasts, hvor personer, der selv har prøvet at vidne, fortæller om deres oplevelse”, siger Kommunikationsdirektør ved Rigspolitiet Anders Frandsen 

Ud over at oplyse om vidnets rolle i straffesagens forskellige led, så betoner kampagnen vigtigheden af at træde frem og vidne som en forudsætning for et velfungerende retssamfund. 

”Vi kan selvfølgelig meget med tekniske beviser i dag. Men en god øjenvidneskildring er ofte af helt afgørende betydning for forståelse af hændelsesforløbet og måske endda situationens kontekst. Det er vores forhåbning, at vi med denne kampagne også kan gøre det helt klart, at man som vidne er med til at sikre, at vi kan finde gerningsmændene og få dem dømt. Dertil kommer, at vores retssamfund er afhængig af, at borgerne tager aktivt medansvar og bidrager til offentlighed og gennemsigtighed i retsplejen. Så det vil vi også gerne slå et slag for”, siger Anders Frandsen. 
 

Ikke farligt at være vidne

I hver af seriens fem episoder fortæller et vidne fra en rigtig sag om deres oplevelser, tanker og bekymringer - helt fra forbrydelsen bliver begået til de sidder i retssalen ansigt til ansigt med gerningspersonerne.
 
Et af de spørgsmål, som bliver besvaret i politiets podcast, er, om det er farligt at vidne, og netop det spørgsmål er ifølge Henrik Sønderby, som er leder af Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, vigtigt at få besvaret.
 
"Mange går og har en forestilling om, at det er farligt at vidne, og at trusler mod vidner er et udbredt problem, men den myte kan vi godt mane i jorden, siger Henrik Sønderby, som håber, at kampagnen kan være med til at skabe synlighed om, at det som almindelig borger er trygt at vidne. Det er yderst, yderst sjældent, at vi oplever, at vidner bliver truet, og i de få tilfælde, hvor vi oplever det, er det typisk fordi både gerningsmand og vidne er involveret i det kriminelle miljø. Så det er ikke noget, man som almindelige borger skal være bekymret for," siger han.
 

Hør podcasten "Vidne - fra forbrydelse til straf"

Du kan høre podcasten: "Vidne - fra forbrydelse til straf" eller hvor du normalt hører podcast ved at søge på 'vidne'. De første afsnit er ude nu. Resten bliver lanceret over de kommende uger."
 

Kontakt en pressemedarbejder i Rigspolitiet

Pressetelefon: 4174 0440

E-mail: presse@politi.dk

22. marts 2024

Rigspolitiet

Politiet styrker brugen af kropskameraer i udvalgte operative opgaver

Fem politikredse, Sydøstjyllands Politi, Midt- og Vestjyllands Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi, Fyns Politi og Københavns Vestegns Politi, iværksætter en mere systematisk anvendelse af krops- og hjelmkameraer i forskellige operative opgaver

9. februar 2024

Rigspolitiet

Skal politiet have strømpistoler som et supplerende magtmiddel?

Det spørgsmål skal et nyt pilotprojekt give svar på. Tre udvalgte politikredse skal i løbet af de næste par år teste, om strømpistoler fremadrettet skal kunne bruges af politiet i særlige tilfælde og dermed indgå i politiets magtmidler.

28. januar 2024

Rigspolitiet

Giv et smil til skolepatruljerne i den sureste uge

For høj hastighed, uopmærksomhed og aggressiv adfærd er bare nogle af de ting landets skolepatruljer oplever, når de dagligt passer på deres venner ved skolevejene, og det er en adfærd, der skaber utryghed.