Spring til hovedindhold

Forslag

Rigspolitiet

Nyhed

22. marts 2019 10:52

Fortsat meget lidt ballade på danske fodboldstadions

Det er trygt og sikkert at gå til fodbold på danske stadions. Antallet af anholdte er fortsat lavt, og det samlede antal sigtelser i forbindelse med kampene er faldet. En mindre kerne af ballademagere skaber dog fortsat problemer i enkelte kampe. Det viser nye tal fra Rigspolitiet.

Dialogbetjente ved fodboldkamp

Foto: Rigspolitiet

I sæsonen 2017/2018 blev der spillet 255 fodboldkampe i den bedste danske fodboldrække herhjemme med tusindvis af tilskuere på lægterne. Det førte til 105 anholdte eller frihedsberøvede og 476 sigtelser for lovovertrædelser. I sæsonen før var det tilsvarende tal 85 anholdte 484 sigtelser.

”Det er positivt, at der fortsat er meget få anholdelser og sigtelser per kamp. Det er meget lavt set i en europæisk kontekst," siger politiinspektør hos Rigspolitiets Nationale Beredskabscenter, Uffe Stormly.

Det går den rigtige vej

Årsagen til det relativt få antal anholdte og sigtede skyldes i høj grad godt lokalt politiarbejde i politikredsene samt det gode samarbejde med Dansk Boldspil Union, Divisionsforeningen, fodboldklubberne og fangrupperne, siger Uffe Stormly:

”Vi er afhængige af, at vi alle trækker på samme hammel. Derfor tilskriver jeg det fortsat lave niveau af ballade det gode samarbejde aktørerne imellem," siger han og understreger, at det er en løbende proces, at sikre den gode stemning på tribunerne rundt om i landet.

”Det skal være trygt og sikkert at gå til fodbold på de danske stadions, og det er det også et langt stykke hen ad vejen. Men der er stadig udfordringer i forhold til enkelte holds fangrupper, der af og til skaber problemer. Derfor er det også godt, at reglerne for karantæne blev skærpet tilbage i efteråret 2018," fortæller Uffe Stormly.

Få kampe spolerer det gode billede

Det går overordnet set den rigtige vej, men få kampe er med til at ødelægge det totale billede. Eksempelvis blev 26 personer sigtet for overtrædelse af straffelovens §119 om vold mod tjenestemand i forbindelse med kampen mellem Brøndby og FC København i august 2017. Ligeledes blev 15 af de i alt 18 anholdte ved kampe i 1. division i 2017/2018-sæsonen foretaget i forbindelse med en kamp mellem Vejle og Esbjerg.

”Det er selvfølgelig ærgerligt, at der i enkelte kampe er nogle fans, som mister besindelsen og opfører sig tåbeligt. Det er selvfølgelig ikke acceptabelt, og det skrider politiet ind overfor. Men det kan heldigvis ikke spolere den overordnede konklusion, at der er få problemer på de danske stadions," siger Uffe Stormly.

 

Læs de nyeste tal her:

Politi og fodbold statistik 2006-2018

Kontakt en pressemedarbejder i Rigspolitiet

Pressetelefon: 4174 0440

E-mail: presse@politi.dk

28. november 2024

Rigspolitiet

Nu tager politiet strømpistolen i brug

Fra søndag den 1. december vil strømpistoler for første gang nogensinde komme med i politiets bælter. I den forbindelse inviterer politiet pressen til præsentation af strømpistolen fredag den 29. november.

27. november 2024

Rigspolitiet

Politiet gør status over frit lejde-aktionen: Over 24.000 effekter indleveret indtil videre

I november 2024 har du en sjælden mulighed for at aflevere våben anonymt til politiet, uden at du risikerer en sigtelse for ulovlig våbenbesiddelse. Det skyldes, at politiet afholder en såkaldt frit lejde-aktion. Her er status fra politiet op til de allersidste dage af aktionen.

20. november 2024

Rigspolitiet

Politiet har indtil videre modtaget over 16.000 effekter under frit lejde-aktionen

I november 2024 har du en sjælden mulighed for at aflevere våben anonymt til politiet, uden at du risikerer en sigtelse for ulovlig våbenbesiddelse. Det skyldes, at politiet afholder en såkaldt frit lejde-aktion. Her er status efter de første 19 dage af aktionen.