Spring til hovedindhold

Forslag

Rigspolitiet

Nyhed

1. juli 2019 14:40

Politiets nye dyreværnsenheder er klar

Tre nye specialiserede dyreværnsenheder skal styrke politiets arbejde med dyreværnssager. Enhederne skal arbejde på tværs af landets politikredse med alt fra handel, import og vanrøgt af dyr til forebyggelse og monitering af dyreværnsområdet.

Politiet bliver nu endnu bedre til at beskytte vores firbenede, fjerede og pelsede venner. Der er således per 1. juli 2019 - som led i udmøntningen af finanslovsaftalen for 2019 - oprettet tre specialiserede dyrevelfærdsenheder, som skal sikre en skærpet, proaktiv og opsøgende indsats på dyreværnsområdet, så man kan forebygge flere sager om mishandling, vanrøgt og anden uforsvarlig behandling af dyr, og fange flere sager i opløbet. 

”Oprettelsen af de nye specialiserede enheder er udtryk for det brede politiske fokus, der er på dyrevelfærd og markerer samtidig en styrkelse af politiets indsats på dyreværnsområdet,” siger Erik Terp, centerchef i Rigspolitiet. 
Han forventer, at man via de nye enheder vil blive endnu bedre til at målrette indsatsen på området:

”Fra politiets arbejde med andre kriminalitetsområder, for eksempel it-kriminalitet, kan vi se, at der er store fordele ved at samle viden på tværs af kredsene, så man tidligt kan fange tendenser og udviklinger og dermed sætte mere målrettet ind,” fortæller han.

 

Uændret indsats i politikredsene

Erik Terp pointerer, at oprettelsen af de nye enheder ikke betyder, at der bliver skåret i den indsats, der allerede er på dyreværnsområdet ude i landets politikredse.

”Den daglige dyreværnsindsats vil fortsat være lokalt forankret i de enkelte politikredse. De nye enheder er tænkt som et supplement, der skal styrke den samlede indsats og for eksempel koordinere sager, som går på tværs af kredsene,” forklarer han.

 

Tæt samarbejde med tungvognscentrene

De specialiserede dyrevelfærdsenheder består hver af tre betjente og en jurist, og det skaber grundlaget for et tæt og smidigt samarbejde mellem politiet og anklagemyndigheden. Planen for etableringen af dyrevelfærdsenhederne er således blevet til efter et grundigt forarbejde med inddragelse af politikredsene og Rigsadvokaten. 
Enhederne bliver placeret i de tre kredse, der i forvejen har tungvognscentre (Midt- og Vestsjællands Politi, Sydøstjyllands Politi samt Nordjyllands Politi). Det giver enhederne mulighed for et effektivt samarbejde omkring sager om dyretransport og giver synergi i det samlede dyrevelfærdsarbejde. 

 

Fokus på det komplekse

Erik Terp fortæller, at de nye enheder skal hjælpe med at løfte særligt komplekse dyreværnssager.

”Det er tanken, at dyrevelfærdsenhederne skal arbejde proaktivt for at opspore, efterforske og sagsbehandle de komplekse sager. Når vi vurderer kompleksiteten, ser vi blandt andet på, hvorvidt der er tale om organiserede eller systematiserede overtrædelser, om overtrædelserne har medført en betydelig økonomisk vinding for de involverede gerningsmænd, eller om sagen indeholder kreds- eller landegrænseoverskridende aktiviteter,” siger han og tilføjer, at enhederne også er tiltænkt en forebyggende rolle.  

”Ud over den efterforskningsbaserede indsats, forventer vi, at dyrevelfærdsenhederne også kan varetage en præventiv indsats, så vi kan forebygge eller fange vanrøgtsager i opløbet. Derudover håber vi, at enhederne ved bl.a. monitorering af internettet kan opfange nye tendenser på dyreværnsområdet, som dyreværnsenhederne i politikredsene endnu ikke har erfaring med,” siger Erik Terp.


FAKTA

De specialiserede dyreværnsenheders primære opgaver:

•       Sager om ulovlig handel med hunde, herunder de såkaldte ”hvalpefabrikker” 
•       Sager om import eller eksport af dyr
•       Sager om handel med levende truede dyrearter
•       Dyrevelfærdsenhederne skal endvidere have fokus på sager, der er udtryk for nye tendenser på dyreværnsområdet, som dyreværnsenhederne i politikredsene endnu ikke har erfaring med
•       Ud over den efterforskningsbaserede indsats forventes dyrevelfærdsenhederne også at varetage en præventiv indsats med henblik på at forebygge eller opfange vanrøgtsager i opløbet

Sagsområderne er ikke udtømmende, men forventes at blive justeret løbende i takt med opbygningen af erfaring på området.  
 

Kontakt en pressemedarbejder i Rigspolitiet

Pressetelefon: 4174 0440

E-mail: presse@politi.dk

22. marts 2024

Rigspolitiet

Politiet styrker brugen af kropskameraer i udvalgte operative opgaver

Fem politikredse, Sydøstjyllands Politi, Midt- og Vestjyllands Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi, Fyns Politi og Københavns Vestegns Politi, iværksætter en mere systematisk anvendelse af krops- og hjelmkameraer i forskellige operative opgaver

9. februar 2024

Rigspolitiet

Skal politiet have strømpistoler som et supplerende magtmiddel?

Det spørgsmål skal et nyt pilotprojekt give svar på. Tre udvalgte politikredse skal i løbet af de næste par år teste, om strømpistoler fremadrettet skal kunne bruges af politiet i særlige tilfælde og dermed indgå i politiets magtmidler.

28. januar 2024

Rigspolitiet

Giv et smil til skolepatruljerne i den sureste uge

For høj hastighed, uopmærksomhed og aggressiv adfærd er bare nogle af de ting landets skolepatruljer oplever, når de dagligt passer på deres venner ved skolevejene, og det er en adfærd, der skaber utryghed.