Spring til hovedindhold

Forslag

Rigspolitiet

Nyhed

22. november 2019 13:56

Sådan sikrer du dit barns Aula

Der har den seneste tid været en række sager over hele landet, hvor gerningsmænd har skaffet sig uberettiget adgang til børn og unges Aula. Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) giver her gode råd til, hvordan du bedst sikrer dit barns password.

Det er børn og unges brugernavn og adgangskode, der er blevet misbrugt til at skaffe sig uberettiget adgang til Aula, hvor der efterfølgende i flere sager er blevet sendt trusler. Politiet ser på sagerne med stor alvor og har derfor koordineret efterforskningen for hele landet med assistance fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3). Mens efterforskningen pågår, er der dog en række relativt enkle trin, man selv kan tage for at gardere sig mod, at andre får adgang til ens side.

 

Tal med dit barn om it-sikkerhed

Politiinspektør Claus Birkelyng, som er leder af NC3, fortæller, at der i sagerne er tale om, at andre har fået adgang til de unges brugernavn og password og derefter har logget sig ind og misbrugt det til at sende trusler.

”Der er altså populært sagt ikke tale om, at hoveddøren er brudt op, men at man har fundet nøglen og låst sig ind. Det kan man heldigvis sikre sig mod med meget simple midler. Derfor er det vigtigt, at man som forældre tager en snak med sit barn om it-sikkerhed – også selvom man har mindre børn i fx 4. klasse,” siger han og kommer med følgende opfordringer:

”Benyt denne lejlighed til at få skiftet password til dit UNI∙Login. Rigtig mange har stadig det password, som de fik udleveret, da de kom på Aula, men det er en god ide at ændre det til noget nyt og mere sikkert. Derudover kan man benytte lejligheden til at tage en snak med sine børn om, at de skal holde deres brugernavn og password for sig selv og ikke give det til andre – hverken på nettet eller i den virkelige verden,” siger han.

Politiet arbejder tæt sammen med KOMBIT, der står bag Aula, om at finde gerningsmændene bag truslerne og med rådgivningen om, hvordan brugerne bedst sikrer sig. Her kan du se de gode råd:

 

Sådan sikrer du dig

  • Lav et stærkt kodeord. Tidligere anbefalede man hyppige skift af passwords, men nu er anbefalingen at bruge lange passwords, der består af både små og store bogstaver samt tegn, og som er sværere at bryde.
  • Brug ikke det samme password alle steder.
  • Lad ikke kodeord ligge og flyde
  • Del aldrig dit brugernavn og password med andre – hverken på nettet eller i den virkelige verden
  • Genbrug ikke tidligere kodeord eller kodeord som du bruger på andre hjemmesider
  • Har du mistanke om at andre har fået adgang til dit eller dit barns brugernavn og password, så skift det.
  • Læs mere om, hvordan du sikrer dig og dit barn på nettet på www.sikreside.dk
  • Gode råd om password findes på www.sikkerdigital.dk  

Ikke adgang til følsomme oplysninger

Claus Birkelyng understreger, at sagerne udelukkende har ramt børn og unge, som logger ind via UNI∙Login og ikke forældre, som kommer ind på Aula via NemID. Han fortæller også, at gerningsmændene ikke har skaffet sig adgang til følsomme oplysninger, når de er kommet ind på de unges sider, men alene anvendt adgangen til at fremsætte trusler – typisk mod skolen. Adgang til følsomme data kræver nemlig et yderligere sikkerhedsniveau i form af NemID.

”Det de har kunnet se er helt ufarlige informationer med fællesbeskeder fra skolen. Adgang til fx private beskeder fra lærerne om de enkelte elever kræver NemID at få adgang til, ligesom de mere følsomme oplysninger gør,” siger han. 

For yderligere information kontakt:  

Rigspolitiets pressetjeneste på telefon: 4174 0440, email: presse@rigspolitiet.dk
Pressechef hos KOMBIT, Henrik Kirkeskov på telefon: 4060 1447, email: hks@kombit.dk 

Kontakt en pressemedarbejder i Rigspolitiet

Pressetelefon: 4174 0440

E-mail: presse@politi.dk

Flere nyheder

23. januar 2023

Rigspolitiet

Politiet har fokus på bløde trafikanter i uge 4

Fodgængere, cyklister og knallertførere er bløde trafikanter, der er udsatte i trafikken. Risikoen for tilskadekomst for denne gruppe stiger, når færdselsloven ikke overholdes. 25 cyklister og 5 knallertførere omkom i trafikken i 2021.

22. januar 2023

Rigspolitiet

Politiet tester elektriske patruljevogne

Rigspolitiet søsætter et pilotforsøg med 10 uniformerede elektriske patruljevogne, hvor erfaringer med brugen af elbiler i beredskabet skal afdække muligheden for et grønnere alternativ til de dieseldrevne patruljevogne.

18. januar 2023

Rigspolitiet

Færre har anmeldt hadforbrydelser til politiet

Rigspolitiets Hadforbrydelsesrapport for 2021 viser, at det samlede antal af registrerede anmeldelser af hadforbrydelser er faldet med 18 pct. fra 2020 til 2021. Dansk politi har fortsat fokus på at styrke området.

Forslag