Spring til hovedindhold

Forslag

Rigspolitiet

Nyhed

9. februar 2024 15:18

Skal politiet have strømpistoler som et supplerende magtmiddel?

Det spørgsmål skal et nyt pilotprojekt give svar på. Tre udvalgte politikredse skal i løbet af de næste par år teste, om strømpistoler fremadrettet skal kunne bruges af politiet i særlige tilfælde og dermed indgå i politiets magtmidler.

Det er ikke første gang, at der tales om strømpistoler til politiet, men det er første gang, at der arbejdes hen imod et pilotforløb, hvor tre politikredse skal afprøve strømpistoler i hverdagen.

"Vi har set eksempler på, at politiet i deres møde med borgere med psykiske lidelser er kommet i situationer, som har resulteret i, at tjenestepistolen bliver brugt. Det er en tragisk situation for alle. Derfor giver det god mening, at vi undersøger om dansk politi også skal have strømpistoler i værktøjskassen. Formålet med projektet er netop at undersøge, om man kan reducere antallet af situationer, hvor politiet bruger skydevåben, f.eks. i sager med borgere med psykiske lidelser," siger justitsminister Peter Hummelgaard.

Interessen for strømpistoler i politiet er opstået flere gange over årene, blandt andet i forbindelse med sager med borgere med psykiske lidelser, hvor politiet har været nødsaget til at gøre brug af tjenestepistolen.

"Det er altid voldsomt, når politiet er nødt til at bruge tjenestepistolen. Både for den, der skyder, og i sagens natur i særdeleshed for den, der skydes på. Men i nogle situationer er det vores eneste mulighed. Det giver derfor god mening at se på, om strømpistoler skal være til rådighed for betjentene i særlige situationer, hvor de kan være med til at redde liv. Også når man ser på de gode erfaringer, de har gjort sig i andre europæiske lande," siger Knud Stadsgaard, CPI i Københavns Vestegns Politi og styregruppemedlem.

 

Findes allerede i lande omkring os

Selvom erfaringer fra udlandet indgår i overvejelserne om strømpistoler i politiet, mener politidirektør i Rigspolitiets Politiområde, Lene Steen, at politiets arbejdsmetoder og -vilkår rundt omkring i verden er så forskellige, at et omhyggeligt pilotforløb i dansk sammenhæng er en nødvendighed:

"Vi kan ikke basere dansk politis arbejde alene på erfaringer fra udenlandsk politi, da der er stor forskel på, hvordan politiet i de enkelte lande arbejder med strømpistoler. I nogle lande bruger man eksempelvis strømpistol, uden at politibetjentene samtidig har tjenestepistol til rådighed, så erfaringerne kan ikke sammenlignes direkte. Derfor er det nødvendigt med et omhyggeligt pilotforløb, hvor strømpistolerne testes i dansk politis hverdag," siger Lene Steen.

Danske betjente har i forvejen mange redskaber i bæltet, så en af de ting, der vil skulle afprøves, er, om det giver mening at have strømpistoler som puljevåben i bilerne til de særlige tilfælde, hvor de mindre indgribende magtmidler ikke rækker.

Pilotforløbet foregår i Københavns Vestegns Politi, Nordjyllands Politi og Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi og er planlagt til at strække sig over to år, mens projektet forventes at vare lidt over tre år. Efter endt pilotforløb vil der være en evaluering, som afsluttes i slutningen af 2026.

Kontakt en pressemedarbejder i Rigspolitiet

Pressetelefon: 4174 0440

E-mail: presse@politi.dk

28. januar 2024

Rigspolitiet

Giv et smil til skolepatruljerne i den sureste uge

For høj hastighed, uopmærksomhed og aggressiv adfærd er bare nogle af de ting landets skolepatruljer oplever, når de dagligt passer på deres venner ved skolevejene, og det er en adfærd, der skaber utryghed.

21. januar 2024

Rigspolitiet

Politiet har fokus på bløde trafikanter i næste uge

Fodgængere, cyklister og knallertførere er bløde trafikanter, der er udsatte i trafikken. Risikoen for tilskadekomst for denne gruppe stiger, når færdselsloven ikke overholdes. 23 cyklister og 9 knallertførere omkom i trafikken i 2022.

18. december 2023

Rigspolitiet

Gør livet surt for indbrudstyven i den søde juletid

Julen er forbundet med en masse gode traditioner, men desværre også en dårlig en af slagsen. Mens vi spiser julemad og danser om juletræet, har indbrudstyvene travlt med at tømme efterladte hjem. Der er dog meget, man kan gøre for at forebygge indbrud.