Spring til hovedindhold

Forslag

Syd- og Sønderjyllands Politi

Nyhed

21. december 2022 18:07

29-årig litauisk mand fremstilles i et grundlovsforhør ved Retten i Sønderborg i stort sagskompleks om indbrud

Den 29-årige mand er foreløbig sigtet for i alt 99 forhold. Altovervejende har der været tale om indbrud begået flere steder i Jylland og på Sjælland.

Anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi fremstiller torsdag klokken 10.00 en 29-årig litauisk mand i et grundlovsforhør ved Retten i Sønderborg.
 
Den litauiske mand er mistænkt i forbindelse med et omfattende sagskompleks om indbrud i private beboelser, begået flere steder i Jylland og på Sjælland i 2021 og 2022.
 
Den litauiske mand blev anholdt den 8. december af litauisk politi i Litauen og den 21. december udleveret i landet til efterforskere fra Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi, der har efterforsket sagen.
 

Efterlyst i Danmark og i udlandet

Den 29-årige mand er foreløbig sigtet for i alt 99 forhold. 
Altovervejende har der været tale om indbrud. Dertil kommer en række indbrudsforsøg, en enkelt sag om grov vold samt enkelte brugstyverier.
 
Hændelserne har fundet sted i perioden mellem februar 2021 og marts 2022, begået i Hirtshals, Struer, Hvidovre, Brøndby, Hobro, Herning, Hadsten, Viborg, Vildbjerg, Ikast, Vejen, Ringkøbing, Tønder, Esbjerg, Vejen, Brørup og Varde. 
 
Det er disse hændelser, der har dannet grundlag for, at Retten i Sønderborg ved et lukket grundlovsforhør varetægtsfængslede den 29-årige mand in absentia. Rettens kendelse dannede grundlag for, at Syd- og Sønderjyllands Politi kunne udstede en europæisk arrestordre, hvorefter den 29-årige blev efterlyst i Litauen og efterfølgende anholdt.
 
Den 29-årige mand var i forvejen efterlyst med foto af flere danske politikredse.
 
Efterforskningen i det store sagskompleks har været koordineret af UKA Vest, da der har været tale om en udenlandsk, omrejsende kriminel, der har opereret via den dansk-tyske landegrænse.
 
- Vi er yderst tilfredse med, at den litauiske mand er blevet anholdt og udleveret. Vi har et godt samarbejde med politiet i de europæiske lande på dette område. Og det afspejler den hurtige udleveringsproces også, understreger vicepolitiinspektør Sønke Iwersen fra UKA Vest.
 
På vegne af Dansk Politi hjemtager UKA Vest personer, der eksempelvis pågribes i Tyskland eller Østeuropa i sager om indbrud begået i Danmark. Det sker igennem de europæiske arrestordrer, og personerne strafforfølges efterfølgende i Danmark for den begåede kriminalitet.
 
Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) er en specialenhed i Syd- og Sønderjyllands Politi bestående af operativt personale, efterforskere og analytikere. 
UKA Vest er placeret i Padborg – tæt på landegrænsen til Tyskland. 
UKA Vest bekæmper grænseoverskridende kriminalitet i grænseregionen - eksempelvis omrejsende kriminelle grupper og arbejder i den forbindelse tæt sammen med Landespolizei, Bundespolizei og Zoll i Tyskland. 
På vegne af Dansk Politi hjemtager UKA Vest personer, der eksempelvis pågribes i Tyskland med tyvekoster fra Danmark. Det sker igennem europæiske arrestordrer, og personerne strafforfølges efterfølgende i Danmark for den begåede kriminalitet. UKA Vest har endvidere ansvaret for den midlertidige grænsekontrol til Tyskland. 
I grænseregionen patruljerer UKA Vest, Landespolizei og Bundespolizei sammen i fælles patruljer for også operativt at bekæmpe den grænseoverskridende kriminalitet. Smugling over landegrænsen til Tyskland har et særligt fokus i UKA Vest og en særlig Politi- og Toldenhed i Padborg gennemfører på baggrund af analyser og efterretninger indsatser rettet mod indsmugling af narkotika, våben, højt beskattede varer m.v.

Pressekontakt

Kommunikationsenheden

E-mail: sjyl-kommunikation@politi.dk 

Telefon: 2052 6460 (ikke sms)

6. maj 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

24-årig mand anholdt og afhørt

Syd- og Sønderjyllands Politi fik i weekenden en anmeldelse om voldtægt i Vojens

3. maj 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

Vidner søges: Har du set formodet gerningsmand mistænkt for bedrageri?

Torsdag blev flere ældre borgere udsat for bedrageri i henholdsvis Nordborg, Guderup, Sønderborg og Hørup. Politiet søger vidner.

2. maj 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

Syd- og Sønderjyllands Politi øger sikkerheden til søs med egen båd

Syd- og Sønderjyllands Politi har fået egen båd til at foretage patruljer til søs