Hej teenager - tag din sunde fornuft under armen og med på nettet
Dem du sludrer med på de solciale medier, er måske slet ikke de jævnaldrende, de giver sig ud for at være.
Er du barn eller teenager og selvfølgelig på nettet, risikerer du også at løbe ind i mennesker, der ikke er dem, de udgiver sig for at være, og som ikke nødvendigvis vil dig noget godt. Du tror måske, du skriver med en jævnaldrende, som giver dig en masse rar opmærksom, og som, du tror, du kan være fortrolig med.
Derfor skal du altid bruge din sunde fornuft. Send eller del ikke din adresse, dine private oplysninger eller billeder af dig selv med andre. Med mindre det er ting, som alle i hele verden godt må se og høre om.
Tjek videoen under emnet Personer du møder på nettet på www.sikreside.dk Her er et eksempel på, hvordan en krænker arbejder.
Hvis du opdager, at nogen forsøger at presse dig til at gøre ting, eller du måske allerede har delt dine billeder og videoer, så fortæl den person, der har gjort det, at det er ulovligt og bed ham eller hende om at slette det med det samme.
Tag billeder eller screenshots af det krænkende materiale, så du har beviser på, hvad der er sket. Bed gerne en voksen eller en anden person, du har tillid til, om at hjælpe dig med at samle beviserne.
Stop kommunikationen med den, der krænker dig, og lad være med at dele mere.
Lad altid være med at betale noget.
Kontakt så hurtigt som mulig en af dine forældre eller en anden voksen, du har tillid til, og fortæl, hvad der er sket.
På www.sletdet.dk kan du finde en vejledning til, hvordan du kontakter det sociale medie og beder om at få noget slettet.
Anmeld til politiet: https://politi.dk/anmeld/it-relaterede-seksualforbrydelser/grooming
Mediernes kontaktperson vedrørende forebyggelse er Christian Østergård, Forebyggelsessektionen.
Pressekontakt
Kommunikationsenheden
E-mail: sjyl-kommunikation@politi.dk
Telefon: 2052 6460 (ikke sms)