Spring til hovedindhold

Forslag

Syd- og Sønderjyllands Politi

Nyhed

18. oktober 2018 00:00

Varebiler er stadig alt for let bytte for tyveknægte

Antallet af anmeldelser om tyverier fra varebiler daler, men der er stadig al mulig grund til at se kritisk på, om varebilen er en ta-selv-bil.

I årets første ni måneder modtog Syd- og Sønderjyllands Politi i alt 164 anmeldelser om tyverier fra varebiler.

Der er godt nok tale om en nedgang på hele 43 procent, målt i forhold til samme periode af 2017. Men omvendt er tallet på niveau med 2016, og det betyder, at kurven ikke er knækket helt.

Skal 2018 blive året, hvor antallet af tyverier fra varebiler falder for andet år i træk, kræver det en fælles indsats fra både politi og håndværkervirksomhederne.

 

Ikke ta-selv-bil

- Er tyven først brudt ind, er skaden sket. Derfor er øget fokus på sikring, så en varebil ikke er en ta-selv-bil, så afgørende, understreger fungerende vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Kriminalpræventive Sekretariat.

Han opfordrer derfor samtlige håndværkervirksomheder – fra den lille mester til de store virksomheder i politikredsen – til at tænke i sikring.

 

Gode råd

 • Tænk over hvor du parkerer din varebil. Du kan for eksempel parkere bilen med bagklappen op mod en mur, et stakit eller en hæk, så tyven ikke kan komme ind. Parker på befærdede steder med god belysning, hvor nogen kan holde øje med køretøjet, og tyven dermed overvåges.
 • Tænk over hvad du har med i bilen. Værktøjet placeres, så det ikke er synligt udefra - om muligt fjernes dyrt værktøj fra bilen og opbevares et sikkert sted. Af samme årsag må førerkabinen aldrig fungere som et tillokkende udstillingsvindue for svage sjæle.
 • Jo længere tid tyven skal bruge på at få adgang til værdierne i bilen, jo bedre. Firmaerne kommer langt ved at sørge for, at varebilen altid er forsvarligt låst, og at tyven ikke kan komme ind i bilen uden en nøgle.
 • Mærk dit udstyr – synligt og/eller usynligt, så det tydeligt kan spores tilbage til virksomheden.
 • Dyrt værktøj kan udstyres med GPS-tracker.
 • Sæt piktogrammer udvendigt på varebilen, så tyven tydeligt kan se, at køretøjet er sikret. Det gør tilskyndelsen til tyveri mindre.
 • Beskriv en sikringspolitik så det blandt andet står klart, at uvedkommende ikke får kendskab til, hvor værdifuldt værktøj m.m. befinder sig.
 • Sørg for at politianmelde alle tyverier, så politiet har en mulighed for at efterforske og opklare sagerne. Anmeldelserne er også en vigtig forudsætning for brugbar statistik på området og dermed fokus på problemet fra myndighedernes side. En politianmeldelse sender også et signal om, at virksomheden ikke accepterer tyveri.
 • Anvend eventuelt tv-overvågning - efter reglerne i lov om tv-overvågning - alarm eller GPS.

  www.stop-e-hæleri.dk er der gode råd om, hvordan du undgår at købe stjålet værktøj.

  Syd- og Sønderjyllands Politis løbeseddel ”Er din varebil en ta-selv-bil” kan hentes her.
 

Pressekontakt

Anette Johnsen

E-mail ajo053@politi.dk

Telefon 2052 6460

 

Mads Dollerup-Scheibel
E-mail: mdo006@politi.dk
Telefon: 2052 6460

Flere nyheder

27. januar 2023

Syd- og Sønderjyllands Politi

Færdselspolitiet gennemfører særlig indsats i næste uge med fokus på skolepatruljerne

Indsatsen sker i forbindelse med kampagnen ”Den sureste uge,” fra Sikker Trafik, der hylder og anderkender skolepatruljerne for deres indsats.

27. januar 2023

Syd- og Sønderjyllands Politi

EOD næsten færdige med at afsøge område ved Sdr. Hygum

EOD har ind til nu fundet en del metalskrot samt magnetiske sten i jorden, men ingen metaldele eller andet, der indikerer, at der skulle være bomber i området. De sidste undersøgelser bliver sat i gang i løbet af foråret.

27. januar 2023

Syd- og Sønderjyllands Politi

Bedre rammer for Udlændingekontrolafdeling Vest i Padborg

Efter en omfattende om- og tilbygning af UKA Vest indbyder Syd- og Sønderjyllands Politi borgerne til indvielse torsdag den 2. februar 2023.

Forslag