Spring til hovedindhold

Forslag

Syd- og Sønderjyllands Politi

Nyhed

18. oktober 2018 00:00

Varebiler er stadig alt for let bytte for tyveknægte

Antallet af anmeldelser om tyverier fra varebiler daler, men der er stadig al mulig grund til at se kritisk på, om varebilen er en ta-selv-bil.

I årets første ni måneder modtog Syd- og Sønderjyllands Politi i alt 164 anmeldelser om tyverier fra varebiler.

Der er godt nok tale om en nedgang på hele 43 procent, målt i forhold til samme periode af 2017. Men omvendt er tallet på niveau med 2016, og det betyder, at kurven ikke er knækket helt.

Skal 2018 blive året, hvor antallet af tyverier fra varebiler falder for andet år i træk, kræver det en fælles indsats fra både politi og håndværkervirksomhederne.

 

Ikke ta-selv-bil

- Er tyven først brudt ind, er skaden sket. Derfor er øget fokus på sikring, så en varebil ikke er en ta-selv-bil, så afgørende, understreger fungerende vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Kriminalpræventive Sekretariat.

Han opfordrer derfor samtlige håndværkervirksomheder – fra den lille mester til de store virksomheder i politikredsen – til at tænke i sikring.

 

Gode råd

 • Tænk over hvor du parkerer din varebil. Du kan for eksempel parkere bilen med bagklappen op mod en mur, et stakit eller en hæk, så tyven ikke kan komme ind. Parker på befærdede steder med god belysning, hvor nogen kan holde øje med køretøjet, og tyven dermed overvåges.
 • Tænk over hvad du har med i bilen. Værktøjet placeres, så det ikke er synligt udefra - om muligt fjernes dyrt værktøj fra bilen og opbevares et sikkert sted. Af samme årsag må førerkabinen aldrig fungere som et tillokkende udstillingsvindue for svage sjæle.
 • Jo længere tid tyven skal bruge på at få adgang til værdierne i bilen, jo bedre. Firmaerne kommer langt ved at sørge for, at varebilen altid er forsvarligt låst, og at tyven ikke kan komme ind i bilen uden en nøgle.
 • Mærk dit udstyr – synligt og/eller usynligt, så det tydeligt kan spores tilbage til virksomheden.
 • Dyrt værktøj kan udstyres med GPS-tracker.
 • Sæt piktogrammer udvendigt på varebilen, så tyven tydeligt kan se, at køretøjet er sikret. Det gør tilskyndelsen til tyveri mindre.
 • Beskriv en sikringspolitik så det blandt andet står klart, at uvedkommende ikke får kendskab til, hvor værdifuldt værktøj m.m. befinder sig.
 • Sørg for at politianmelde alle tyverier, så politiet har en mulighed for at efterforske og opklare sagerne. Anmeldelserne er også en vigtig forudsætning for brugbar statistik på området og dermed fokus på problemet fra myndighedernes side. En politianmeldelse sender også et signal om, at virksomheden ikke accepterer tyveri.
 • Anvend eventuelt tv-overvågning - efter reglerne i lov om tv-overvågning - alarm eller GPS.

  www.stop-e-hæleri.dk er der gode råd om, hvordan du undgår at købe stjålet værktøj.

  Syd- og Sønderjyllands Politis løbeseddel ”Er din varebil en ta-selv-bil” kan hentes her.
 

Pressekontakt

Anette Johnsen

E-mail ajo053@politi.dk

Telefon 2052 6460

 

Mads Dollerup-Scheibel
E-mail: mdo006@politi.dk
Telefon: 2052 6460

27. september 2023

Syd- og Sønderjyllands Politi

Kender du ægtefællerne til Peter, Hans Ejner og Anders?

Syd- og Sønderjyllands Politi fremlyser hittegods fra Sønderborg, Aabenraa og Padborg. Der er blandt andet tale om tre vielsesringe med navnene ”Peter,” ”Hans Ejner” og ”Anders” indgraveret.

26. september 2023

Syd- og Sønderjyllands Politi

To polske mænd dømt for at stjæle mærkevarecykler i Aarhus

De to mænd var på vej ud af landet med kosterne, da de blev anholdt af bejtente fra UKA Vest.

26. september 2023

Syd- og Sønderjyllands Politi

Politiet har modtaget anmeldelse af IT-kriminalitet

Politiet opfordrer ramte borgere til at sikre sig mod misbrug af oplysninger