Spring til hovedindhold

Forslag

Rådgivning af virksomheder om sikring

Selskaberne får dels konkrete råd om fx låse og indhegning, dels er et vigtigt omdrejningspunkt at bygge en god sikkerhedskultur op.

Byggepladshegn lukket med lilla stof - og ikke en hængelås

Der skal mere end et stykke stof til at holde tyvene på afstand af byggepladsen. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

Hvem lukker, slukker og ikke mindst låser, når det er fyraften?
Er virksomhedens døre og vinduer sikret godt nok, så en tyv ikke nemt slipper ind?
Er det nemt at læsse værdierne på en lastbil og køre af sted med dem?
Og hvor godt er IT-systemet sikret mod angreb fra hackere?

Det er spørgsmål som disse, Syd- og Sønderjyllands Politis sikringsrådgivere beder virksomhederne om at forholde sig til, når de er i dialog med dem om sikring.

Selskaberne får dels gode råd om alt fra effektiv indhegning, over mærkning af værdier samt sikring mod brand til antivirusprogrammer til IT-systemerne.

Dels er et vigtigt omdrejningspunkt at bygge en god sikkerhedskultur op. 
Tager både ansatte og ledelsen virksomhedens sikkerhedsinstrukser alvorligt, gør de det sværere for de kriminelle. Tager det for eksempel lang tid for en tyv at bryde en låst dør op, opgiver han sit indbrudsforsøg. Og er der styr på arbejdsgangene i administrationen, kan IT-kriminelle ikke lokke penge ud af virksomheden ved at sende en mail i direktørens navn.

Læs mere om tiltag i forhold til brancher
Blandt de virksomheder, som sikringsrådgiverne har fokus på, er byggepladser.

Her gælder det blandt andet om at tænke tyverisikring ind i byggeprojektet allerede i planlægningsfasen, lige som både entreprenører, håndværksmestre og leverandørerne i fællesskab tænker i sikring.

Bliver byggematerialerne for eksempel først leveret, umiddelbart inden de skal bruges, er der mindre risiko for, at de står ubrugte på byggepladsen og er let tilgængelige for tyve.

Et andet område er varebiler og håndværkerbiler.

 

Her er et vigtigt råd fra sikringsrådgiverne, at chaufførerne tænker over, hvor de parkerer. 

 

De kan for eksempel parkere bilen med bagklappen op mod en mur, et stakit eller en hæk, så tyven ikke kan komme ind. Parker desuden på befærdede steder med god belysning.

 

Desuden anbefaler rådgiverne, at man mærker værktøj og andre værdier, og at værktøj m.m. ikke er synligt udefra – så bilen fungerer som et tillokkende udstillingsvindue.

 

Syd- og Sønderjyllands Politi fokuserer også på sikring af landbruget.

Når det for eksempel er højsæson på minkfarmene, hvor dyrene bliver pelset, bliver der opbevaret skind for store pengebeløb på farmene. Og lagrene er dermed oplagte mål for tyve.

Sikringsrådgiverne kontakter i denne sammenhæng minkavlerne og opfordrer dem til at se kritisk på sikringen af deres ejendom. Det gælder for eksempel alarmer, adgangsforhold og sikkerhedsrutiner.

I tilgift kontakter rådgiverne også farme og pelsningscentraler og tilbyder gratis sikkerhedsrådgivning  – og stiller også gerne op til foredrag i pelsdyravlerforeninger og fortæller om bedre sikring og forebyggelse af kriminalitet i minkbranchen.

I en række tilfælde gavner sikring ikke blot virksomheden, men også dens kunder.

 

Det gælder for eksempel på butiksområdet, hvor forretningerne selv kan gøre en stor indsats mod tricktyve, hvilket er med til at gøre det til en tryg oplevelse at handle.

Syd- og Sønderjyllands Politi har således sammen med et sikringsfirma indrettet tre dagligvarebutikker, så det blev mere sikkert for kunderne at betale - og mere besværligt for tricktyvene at aflure kundernes pinkoder ved betalingsterminalerne.

 

Tiltag som bedre indretning af butikken samt bedre afskærmning af betalingsterminalerne gjorde det sværere for tricktyve at spotte koden – hvilket sikringsrådgiverne gerne vil fortælle om til møder med handelsstandsforeninger, butikskæder m.m.