Spring til hovedindhold

Forslag

Vigtigt at vide om sejlads

Nyttig information samt reglement for sejlads med motordrevne fartøjer (motorbåde) og for brætsejlads ud for kyststrækningerne i Syd- og Sønderjyllands Politikreds

Maritim patrulje

Foto: Connie Maria Westergaard

Når du fører et fartøj på vandet i Danmark, er du skibsfører.

Det gælder uanset om du fører en større motorbåd, jetski, en sejlbåd for sejl eller motor, en lille jolle, en kajak eller fx et paddleboard eller dyrker kitesurfing (brætsejlads).

Det gælder også ved fritidssejlads og uanset om det er certifikatkrævende fartøj eller ikke og uanset, om du går for motor eller sejl.

 

Som skibsfører er du underlagt en hel række regler for sejlads og sikkerhed med det ansvar, som det medfører. Disse regler omfatter bl.a. krav om udkig, hastighed, vigeregler, sikkerhedsforhold som fx redningsveste, skibslys, regler for ansvarsforsikring, lovpligtige certifikater og promillegrænser.

 

Særlige regler for sejlads i Syd- og Sønderjyllands Politis område

Syd- og Sønderjyllands Politi har som supplement til gældende regler, havnereglementer m.v. om sejlads udstedt et sejladsreglement for kyststrækningen i politikredsen (se nedenfor).

 

Sejladsreglementet er udstedt i medfør af ordensbekendtgørelsen § 14, stk. 3, hvorefter der kan fastsættes regler med henblik på at forebygge hindringer eller ulemper for anden sejlads eller for badning. Sejladsreglementet gælder som udgangspunkt for sejlads med motorbåde og for brætsejlads. 
 

Når du færdes på vandet, skal du selv orientere dig om lokale regler i den lokale politikreds, og vær opmærksom på, at de forskellige politikredses sejladsreglementer kan afvige fra hinanden.

 

Nogle kommuner tilbyder desuden kortmateriale på deres hjemmesider.

 

 

Sejladsreglement for Syd- og Sønderjyllands Politi

 

I medfør af bekendtgørelse nr. 511 af 20. juni 2005 om politiets sikring af den offentlige orden mv. (ordensbekendtgørelsen) § 14, stk. 3 bestemmes følgende:

§ 1. Reglementet gælder for sejlads med motorbåde, herunder vandscootere, jetski og lignende fartøjer samt for brætsejlads indtil 300 meter ud fra kyststrækningerne i Syd- og Sønderjyllands Politikreds.

 

Stk. 2. Reglementet gælder ikke for 
1. færger og andre fartøjer i rutefart, 
2. fartøjer i handelsflåden, 
3. registrerede fiskefartøjer.
4. offentlige myndigheders sejlads med livrednings- eller kontrolformål og 
5. følgebåde ved organiseret trænings- og kapsejlads.

 

Stk. 3. Sejlende skal udover dette reglement iagttage lovgivningen og anden fastsat regulering af sejladsen af hensyn til naturbeskyttelse, vildtpleje, fredning, havnereglementer mv. For sejlads med vandscootere, jetski og lignende fartøjer henvises særligt til reglerne i bekendtgørelse om regulering af ikke-erhvervsmæssig sejlads på søterritoriet med vandscootere m.v. 1)

§ 2. Føreren er ansvarlig for, at fartøjet føres i overensstemmelse med dette reglement.  

 

Stk. 2. Fartøjet skal føres af en person, der kan føre fartøjet på betryggende måde.

§ 3. Sejlads med vandscootere, jetski og lignende fartøjer fra og til kystlinjen må ikke ske fra og til kystområder, der er udlagt som kommunale badestrande.

 

Stk. 2. Såfremt en kommune for vandscootere, jetski og lignende fartøjer har anlagt faste landingspladser eller ved markering har fastlagt særlige ruter eller korridorer ud til en afstand af 300 m fra kystlinjen, skal disse anvendes under sejladsen.

 

Stk. 3. Den enkelte kommune kan efter en konkret vurdering dispensere fra stk. 1 og 2 til arrangementer af interesse for almenheden, som afvikles i kommunen.

§ 4. Indenfor en afstand af 300 meter fra kystlinjen må sejlads med motorbåd og brætsejlads kun foregå med en fart af højst 5 knob, jf. dog stk. 2, § 5 og § 6, stk. 1. Sejladsen må ikke være til fare, hinder eller ulempe for badende eller for anden sejlads, ligesom sejlads ikke må medføre unødig støj til ulempe for andre.

 

Stk. 2. Hvis strøm- eller vindforhold medfører, at fartøjet ikke kan manøvreres sikkert ved en fart på højst 5 knob, må farten øges til den laveste fart, der er nødvendig for sikker manøvrering. 

 

Stk. 3. Medmindre der fra fartøjet udøves fiskeri eller lignende aktivitet, må sejlads indenfor en afstand af 300 meter fra kystlinjen med fartøjer, der er omfattet af bekendtgørelsen om speedbådskørekort 2), kun foregå ved direkte gennemsejling fra og til en landingsplads eller en ankerplads. Sejladsen skal ske vinkelret på kystlinjen, medmindre sejladsen foregår i en afmærket sejlrende.

 

Stk. 4. Sejlads med motorbåd, herunder vandscootere, jetski og lignende fartøjer samt brætsejlads må under ingen omstændigheder finde sted inden for en afstand af 300 meter fra kystlinjen ved Sønderstrand i Aabenraa, jf. dog § 5. Aabenraa Kommune kan efter en konkret vurdering dispensere herfra med henblik på afvikling af arrangementer af interesse for almenheden.

§ 5. Indenfor en afstand af 300 meter fra kystlinjen i de nedennævnte områder er følgende former for sejlads tilladt uden begrænsning af hastigheden:

a. Brætsejlads ud for det afmærkede område, der på vestsiden af Fanø er udlagt til kørsel med blokarts og kitebuggies. 

b. Kitesurfing ud for den strækning af Flensborgvej, der i Aabenraa forløber mellem krydset med Kallemosen og krydset med Rugkobbel. 

§ 6. Motorbåde, der benyttes som trækkraft ved start og afsætning af vandskiløbere og lignende fra og til kysten, må under iagttagelse af særlig agtpågivenhed sejle med den til formålet nødvendige fart.

 

Stk. 2. Det trækkende fartøj, skal være bemandet med 2 personer på 18 år eller derover til udkig henholdsvis for og agter ud. Den ene af de to personer kan være føreren af fartøjet.

 

Stk. 3. Start og afsætning af vandskiløbere og lignende skal indenfor en afstand af 300 m fra kystlinjen foregå vinkelret på kystlinjen og må ikke finde sted, såfremt der befinder sig badende eller andre sejlende i sejlretningen.

 

Stk. 4. Ved afsætning af vandskiløbere og lignende ind mod kysten skal motorbådens fart være nedsat til højst 5 knob, før der foretages drej.

§ 7. Overtrædelse af dette reglement straffes med bøde.

§ 8. Reglementet træder i kraft den 1. juli 2019. 

 

Stk. 2. Syd- og Sønderjyllands Politis sejladsreglement af 1. juli 2012 ophæves fra denne dato.

 

Syd- og Sønderjyllands Politi, den 19. juni 2019.

 

Jørgen Meyer
Politidirektør

/Poul Fischer
Politiassessor

 

1) Aktuelt bekendtgørelse nr. 23 af 6. januar 2012

2) Aktuelt bekendtgørelse nr. 1724 af 18. december 2017

 

 

Spørgsmål og henvendelser om sejlads kan rettes til Syd- og Sønderjyllands Politi og vil blive besvaret hurtigst muligt.

Akutte henvendelser skal dog som altid rettes til henholdsvis 1-1-4 eller 1-1-2.