Spring til hovedindhold

Forslag

Ny praksis for strandsurfere pr. 28. februar 2025

Særlige regler for færden på strandene i Syd- og Sønderjyllands Politis område.

Logo på politibil

Foto: Kim Matthäi Leland

Syd- og Sønderjyllands Politi har modtaget henvendelser fra borgere om, hvordan reglerne er for kørsel med strandsurfere på offentlige strande i politikredsen.

 

Syd- og Sønderjyllands Politi har derfor i samarbejde med relevante myndigheder undersøgt området, og det har givet anledning til at ændre forvaltningspraksis pr. 28. februar 2025.

 

Kræver tilladelse og samtykke

Strandsurfere kan ikke kategoriseres inden for færdselslovens rammer, og det betyder, at de ikke må føres på færdselslovens område – herunder stranden.

 

Køretøjerne betragtes som legetøj, der grundet deres hastighed og størrelse skønnes at være til ulempe for færdslen, jf. færdselslovens § 6, stk. 3, 2. pkt.

 

Lovlig anvendelse af strandsurfere i dag i henhold til gældende lovgivning forudsætter derfor:

 

  1. at politiet har givet en arrangementstilladelse, hvor de sikkerhedsmæssige foranstaltninger er godkendt og
  2. at lodsejer forinden har samtykket i benyttelse af arealet i forbindelse med arrangementet.

 

Et arrangement kan i denne forbindelse f.eks. dække over en løbsbegivenhed inden for et afgrænset og afskærmet geografisk område i et begrænset tidsrum, hvor strandsurfere holdes adskilt fra de øvrige færdselsarter.

I det afskærmede område, der fungerer som en midlertidig bane, håndhæves færdselsloven ikke.

 

Der kan ikke gives en generel tilladelse til fortsat kørsel (en dispensation), ligesom der heller ikke kan gives enkeltpersoner en personlig tilladelse til kørsel, idet betingelserne for arrangementstilladelser ikke vil være opfyldt, se nedenfor

 

Konkret vurdering

Ved et arrangement efter forlystelsesbekendtgørelsen forstås blandt andet et udendørs arrangement med mange deltagere i midlertidige rammer.

Det er en konkret vurdering, hvornår et udendørs arrangement er større og dermed kræver politiets tilladelse.

Det er i hvert tilfælde en konkret vurdering, som politiet foretager ud fra antallet af deltagere, arrangementets karakter, varighed og fysiske rammer.

 

Et mindre antal strandsejlere vil derfor som udgangspunkt ikke kunne få tilladelse efter forlystelsesbekendtgørelsen til afholdelse af strandsejlads, idet der ikke vil være tale om et arrangement.

 

I de tilfælde, hvor der er tale om et arrangement efter forlystelsesbekendtgørelsen vil der på konkrete datoer, tidspunkter og areal kunne gives tilladelse til afholdelse af arrangementet.

 

Flere betingelser

Det er en betingelse for at kunne meddele en tilladelse, at arrangementet har en ansvarslig arrangør, som er ansvarlig for, at arrangementet afvikles i overensstemmelse med tilladelsen hertil.

 

Det er ligeledes en forudsætning, at arrangøren indsender en beskrivelse af arrangementets afvikling til politiet samt en beskrivelse af de sikkerhedsmæssige foranstaltninger, som arrangøren vil iværksætte, så arrangementet kan afvikles sikkerhedsmæssigt forsvarligt.

Det kan f.eks. være anvendelse af skilte, minestrimler og officials.

 

En arrangementstilladelse skal indhentes ved politiet, jf. forlystelsesbekendtgørelsen.

 

Ansøgning herom skal stiles til SJYL-BevillingTilladelser@politi.dk.

 

Ansøgere bedes anvende ansøgningsblanketten, som findes nederst på denne side.

 

Syd- og Sønderjyllands Politi vil grundet praksisændringen indtil videre hastebehandle ansøgninger om afholdelse af arrangementer med strandsurfere.

 

FAKTA:

Reglerne omfatter både strandsejlere og blokarts, som begge benytter sejl.

Derudover gælder de også for kitebuggy, som er et lignende køretøj, der blot drives af en drage.

 

Ulovlig anvendelse af strandsurfere vil være en overtrædelse af færdsloven og i udgangspunktet medføre en bøde. Manglende overholdelse af en arrangementstilladelse vil være en overtrædelse af bekendtgørelse om offentlige forlystelser (forlystelsesbekendtgørelsen), hvilket straffes med bøde.

 

ANSØGNINGSBLANKET

 

NYTTIGE LINKS

Pressemeddelelse af 28. februar 2025 ”Strandsurfing skal være lovligt”

 

Færdselsloven

 

Bekendtgørelse om offentlige forlystelser