Heltemodige borgere blev hædret til dusørceremoni
Mandag den 28. april 2025 modtog flere borgere en dusør af Sydøstjyllands Politi for at have gjort en forskel i et skelsættende øjeblik. Fælles for alle dusørmodtagerne er, at de har handlet resolut og udvist et ekstraordinært initiativ i situationen. Herunder kan du læse om nogle af de mennesker, der i går blev hædret:
Klassekammerater hentede hjælp, da deres ven faldt livløst om
Mandag overrakte vi en dusør til Marlie og Adam - på dengang 6 år - og til Mette, Peter og Thomas for deres resolutte indsats, da en 7-årig dreng faldt livløs om.
Den 21. marts 2024 faldt Marlie og Adams 7-årige kammerat pludseligt om, mens de tre børn legede sammen på Hedensted Skole. Marlie og Adam lyttede til den 7-årige drengs hjerte, hvorefter de straks hentede hjælp. Mette kom til stedet og kunne konstatere, at den 7-årige var uden puls og åndedræt. Mette begyndte straks med hjertelungeredning og fik samtidigt råbt om hjælp, hvorefter Peter kom løbende og ringede 1-1-2.
Mens Marlie blev hos den 7-årige sammen med Mette og Peter, løb Adam hen for at hente børnehaveklasselæreren Thomas, der også er hjerteløber. Thomas kom til stedet og hjalp Mette med hjertelungeredning og fik påsat en hjertestarter på drengen og afgivet stød. De fortsatte med hjertelungeredning i cirka fem minutter frem til ambulance og paramediciner var fremme og kunne tage over.
Den 7-årige dreng havde formentlig ikke overlevet, hvis ikke Marlie, Adam, Mette, Peter og Thomas havde ydet hurtig og kompetent hjælp.
Borgere i Bytorv Horsens kom selvskadende til undsætning
Den 3. august 2024 var Ali, Benjamin, Jens, Tobias, Pil og Pia med til at hjælpe en mand, der havde stukket sig selv i halsen i shoppingcenteret Bytorv Horsens. Da politiet ankom, var de seks personer i færd med at hjælpe den selvskadende – blandt andet ved, at Ali komprimerede det åbne sår med Benjamins T-shirt.
Uden indsatsen fra Ali, Benjamin, Jens, Tobias, Pil og Pia havde manden sandsynligvis ikke overlevet.
16-årige Kasper afværgede et muligt selvmordsforsøg
Den 2. november 2024 kom den dengang 16-årige Kasper kørende på sin knallert i Horsens, da han så en person sidde på rækværket på en togbro med benene ud over kanten. Kasper stoppede knallerten og rettede roligt henvendelse til personen med ordene: ”Jeg er her for dig, bror”.
Kasper fik talt personen til ro, og prøvede samtidig at forhindre, at andre, der ankom til stedet, blandede sig for meget, da han selv havde en god kontakt med personen. Kasper forhindrede personen i at springe ved at holde dialogen frem til politiet ankom.
Personen oplyste efterfølgende, at han sad på broen og ville til at springe, da Kasper rettede henvendelse, og at Kaspers tilstedeværelse gjorde, at han ikke sprang.
Kristina og Thomas reddede to mennesker ud af et brændende hus
Den 20. november sidste år kom Kristina og Thomas kørende i bil, da de opdagede, at der var ild i et hus. Thomas løb ind i husets have og bankede længe på vinduerne, hvorved han vækkede en mor og datter, der lå og sov.
Kristina og Thomas hjalp beboerne ud af huset og gav dem midlertidigt husly.
Kristina og Thomas udviste en opmærksomhed ud over det sædvanlige og reagerede hurtigt og vedholdende for at hjælpe beboerne ud af det brændende hus. De har begge modtaget en dusør for deres bedrift.
Markus’ skarpe blik havde betydning for politiets efterforskning i voldtægtssag
På en natlig køretur i Fredericia i slutningen af 2024 blev Markus opmærksom på en mindre bil med en knust baglygte og en mand, der gik søgende rundt om den parkerede bil. Markus kom hurtigt i tanke om et Facebook-opslag skrevet af et familiemedlem til en 16-årig pige, der den 29. december 2024 blev udsat for voldtægt i Vejle. Facebook-opslaget indeholdt bl.a. oplysninger om en mindre bil med en knust baglygte, der kunne være af betydning for sagen, og Markus kontaktede derfor politiet for at fortælle, hvad han havde set.
Takket være Markus’ henvendelse kunne politiet rette deres efterforskning mod Fredericia-området, hvilket førte til, at politiet den 17. januar 2025 ca. kl. 12.45 fandt omhandlede bil og foretog anholdelse af den formodede gerningsmand i voldtægtssagen.
Sådan bliver en borger indstillet til en dusør
Borgere bliver typisk indstillet til dusør af en politiansat, der har været involveret i en hændelse, hvor den første og umiddelbare vurdering er, at en eller flere borgere har gjort en ekstraordinær indsats, og derfor bør hædres.
Indstillingen vurderes efterfølgende ledelsesmæssigt og i henhold til interne regler om tildeling af dusører til private, inden der tages endelig stilling til, hvorvidt borgeren skal modtage en dusør.
Pressekontakt
I åbningstiden
Mandag-onsdag kl. 07.00-15.00
Torsdag kl. 07.00-14.00
Fredag kl. 07.00-13.00
E-mail: sojyl-kommunikation@politi.dk
Telefon: 4041 5249
Uden for åbningstiden
E-mail: sojyl@politi.dk
Tlf.: 114