Mange danskere har oplevet at blive udsat for tyveri. Det sker ofte på steder med mange mennesker, fx på butiksstrøg og i den kollektive trafik. Men med et par simple tiltag, som fx at lægge dine værdigenstande i din inderlomme og gå med tasken på armen, kan du gøre det sværere for tyven at stjæle dine ting.
Tricktyve er professionelle og bruger forskellige metoder til at stjæle værdigenstande. Det er både mænd og kvinder, og de arbejder ofte flere sammen, hvor den ene afleder din opmærksomhed, fx ved at spørge dig om noget, mens den anden stjæler dit betalingskort, pung eller taske.
Råb op, hvis du bliver udsat for tyveri. Tiltræk dig opmærksomhed, så andre ser, hvad der foregår. Det kan skræmme tyven væk. Hvis du ser et igangværende tyveri, så ring til politiet. Læg gerne mærke til, hvordan tyven ser ud, så du kan beskrive ham/hende over for politiet. Et detaljeret signalement er vigtigt for os.
Kend tyvenes metoder
En tricktyv bruger et stykke papir, fx et bykort eller et A4-papir med tekst til at dække over en genstand. Det kan eksempelvis være en mobil på et cafébord. Mens tricktyven afleder opmærksomheden med papiret, bliver mobilen stjålet.
Dansetyven afleder opmærksomheden fra tyveriet ved at 'danse' med sine ofre og går ofte efter personer med synlige værdigenstande, som fralistes under 'dansen'.
Dansetyvene begynder nogle gange med at give en 'high five' eller beder ofret tage et billede, inden de bruger dansetricket. I nogle tilfælde udgiver de sig for at være flaskesamlere for at komme tættere på folk, der fx sidder i parker.
Gode råd fra politiet
Lad være med at lægge din mobil synligt på et bord, når du fx er på bar, café eller restaurant. Og sørg for at gemme din pung og mobil i et lukket rum i tasken eller i en lukket lomme, fx inderlommen.
Hvis du er på festival, er det en god idé at gemme din pung og mobil i soveposen, når du sover. På den måde kan du undgå at tyven stjæler dine ting.
Hold opsyn med din taske, hvis du stiller den fra dig. I stedet for at gå med tasken i hånden eller på ryggen, så tag den på armen og hold taskens åbning ind mod dig selv.
Er du på festival e.l., kan du som regel tjekke din taske ind i festivalens døgnåbne garderobe.
Uanset hvor du stiller din cykel, så sørg altid for at låse den. Hvis muligt, så lås cyklens stel eller hjul fast til cykelstativet, især hvis du efterlader den ved en station eller et stoppested.
Når du anskaffer dig en lås, så køb en, der er godkendt af Dansk Varefakta Nævn.
Generelt skal du være opmærksom på dine omgivelser. Hold øje med, om nogen står tæt på dig, når du fx hæver penge. Hold altid øje med dine ting, og hvis du står tæt med mange andre mennesker, så gem din mobil og pung langt væk.