Spring til hovedindhold

Forslag

Samhandel fylder fortsat mest i anmeldelser om it-kriminalitet

Anmeldelser om svindel ved samhandel udgjorde over 40 procent af det samlede antal af anmeldelser om it-relateret økonomisk kriminalitet i 2021. Samtidig modtog politiet flere anmeldelser om såkaldt kontaktbedrageri.

I 2021 modtog Nationalt Center for IT-Kriminalitet (NCIK) i alt 26.588 anmeldelser om it-relateret økonomisk kriminalitet. Det er færre end i 2020, men flere end i 2019. Anmeldelserne stammer primært fra private borgere, som udgør 85 procent.

Det viser årsrapporten fra NCIK, der er en del af National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).

 

11.541 anmeldelser handlede om bedrageri ved samhandel, oftest bedrageri mellem private borgere, der handler på nettet. Typisk handler anmeldelserne om fysiske varer, der aldrig bliver sendt, selvom sælgeren har modtaget penge af køber. 

Det kan dog også være salg af ugyldige billetter til koncerter, boligudlejning eller virtuelle effekter, der svindles med.

Ledende politiinspektør i NSK, Torben Svarrer, siger:

”Vi modtager desværre fortsat mange anmeldelser om svindel ved online-handel mellem private. De tal afspejler naturligvis, at der er mange danskere, der handler med hinanden på nettet. Langt de fleste handler går problemfrit, men det er en god idé at være påpasselig, inden pengene skifter hænder. En hovedregel er, at hvis tilbuddet virker for godt til at være sandt, er det som regel for godt til at være sandt.”

”Samtidig gælder det, at man som køber skal være opmærksom på, hvor sælger vil føre dialogen med dig. Hvis sælger forsøger at få dialogen fra handelsplatformen over på fx Messenger, SMS, e-mail eller lignende, bør dine alarmklokker ringe.”

Flere anmeldelser om kontaktbedrageri mod private

I 2021 er der desuden sket en markant stigning i antallet af anmeldelser om såkaldt kontaktbedrageri, især mod private. Her modtog NCIK i 2021 1.749 anmeldelser. En stigning på 57 procent fra 2020 til 2021.

Kontaktbedrageri handler kort fortalt om bedragere, der tager personlig kontakt til ofrene og i nogle tilfælde bruger tid på at opbygge relationer, der skal sænke ofrenes parader og lokke dem til enten selv at overføre penge eller udlevere personlige oplysninger, der kan bruges til at svindle med. 

”I takt med at der opstår flere digitale sikkerhedsforanstaltninger ved handel og identifikation, ser vi desværre flere sager, hvor svindlerne tager direkte kontakt til deres ofre og opbygger en relation, som de udnytter til at franarre ofret penge eller personoplysninger. Det er en udvikling, som vi er meget opmærksomme på,” siger Torben Svarrer.

Gode råd til at imødegå svindel

Du finder hele årsrapporten her

 

Samlet antal anmeldelser fordelt på politikredse

 

FAKTA OM NSK

NSK blev etableret den 1. januar 2022. NSK har blandt andet til formål at bekæmpe kompleks organiseret kriminalitet og økonomisk kriminalitet, og etableringen af den nye enhed betyder derfor, at opgaver fra en række tidligere enheder i politiet og anklagemyndigheden er forankret her. 

Det drejer sig om opgaver, der tidligere var forankret hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, de to regionale efterforskningsfællesskaber i henholdsvis Øst- og Vestdanmark, Grænsecenter Øresund og det Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet. 

Derudover er store dele af de opgaver, der tidligere blev løst i Rigspolitiets Politiområde, overført til NSK, herunder opgaver forankret i National Kriminalteknisk Center og National Cyber Crime Center (NC3). 

NSK har ca. 900 medarbejdere og er opbygget som en politikreds.

Læs mere om NSK

 

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

28. juni 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

Hvidvask og svindel i vekselbureau giver fængselsstraf og bøder

Hvidvask og forsøg på hvidvask af ikke under 14 millioner kroner og svindel med coronastøtte giver fængselsstraf og bøde til to mænd og vekselbureau.

21. juni 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

24-årig får lang fængselsstraf for smugling og amfetamin-handel

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har optrevlet et netværk bag handel med store mængder amfetamin. Alle tiltalte i sagen er nu dømt.

14. juni 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

Kokain- og våbenhandel giver 14 års fængsel

En 36-årig mand fra Odder er idømt 14 års fængsel efter at have tilstået omfattende handel med kokain og våben.