Spring til hovedindhold

Forslag

Københavns Politi

Nyhed

18. november 2021 13:13

Beskyt dit hjem mod indbrud

Antallet af indbrud i private hjem er fortsat lavere i Københavns Politikreds end før corona-pandemien ramte, men med de mørkere måneder for døren er det en god idé at sætte fokus på indbrudsforebyggelsen derhjemme. For der er flere ting, man selv kan gøre.

De seneste år er antallet af indbrud faldet betydeligt, og da corona-pandemien ramte sidste år, faldt antallet til et rekordlavt niveau. Flere var hjemme, og det gjorde arbejdsforholdene vanskelige for indbrudstyve.

Selv om vores hverdag nu er mere normaliseret, ser vi heldigvis stadig, at antallet af anmeldte indbrud i private hjem er på niveau med sidste år i Københavns Politikreds. 

I politikredsen - der dækker kommunerne København, Frederiksberg, Dragør og Tårnby - er der således i årets første tre kvartaler registreret 834 indbrud i private hjem mod 888 i samme periode sidste år. Til sammenligning lå antallet i de første tre kvartaler af 2019, 2018 og 2017 på mellem 1.594 og 1.680. 

I løbet af det seneste år er det lykkedes at anholde flere gerningsmænd, som mistænkes for at være serieindbrudstyve, hvilket også kan have påvirket tallene. 

»Det er glædeligt, at langt færre er udsat for den grænseoverskridende oplevelse, det er at have indbrud. Men ethvert indbrud er et for meget, og derfor fortsætter vi vores målrettede arbejde på området,« siger leder i Afdeling for berigelseskriminalitet, vicepolitiinspektør Lars Feldt-Rasmussen.  

»Samtidig vil vi gerne sætte fokus på, hvad man selv kan gøre for at minimere risikoen for indbrud i sit hjem. For vi står over for den mørkeste tid på året, og vi ved af erfaring, at mørket giver indbrudstyve bedre arbejdsvilkår mange steder,« siger han. 

I en undersøgelse fra TrygFonden svarer seks ud af ti, at de ikke tror, de selv kan indbrudssikre deres bolig. Men der er faktisk flere ting, man selv kan gøre:

 

Gode råd

  • Vær en god nabohjælper: Et godt naboskab og et opmærksomt blik for, hvad der foregår i nabolaget, gør kvarteret mindre attraktivt for indbrudstyve. Hils på dem, du møder, og bed naboen om at komme affald i din skraldespand og slå græs/skovle sne, hvis du er væk i en længere periode. Gå evt. sammen i en gruppe i nabolaget og tilmeld jer Nabohjælp.   
  • Tænd lys ude og trim hækken: Lys øger chancen for, at tyven bliver set af naboerne og derved forstyrret i sit arbejde. Vi anbefaler tænd-sluk-ure på dine lamper, så det ser ud som om, der er nogen hjemme, når du er bortrejst. Bor du i en villa eller stuelejlighed, er det også en god idé at undgå høje hække, træer og mørke gemmesteder omkring dit hjem.
  • Gør døre og vinduer svære at bryde op: Sørg for, at der er gode, solide låse på dørene, og at dine vinduer er sikret godt, så de er svære at bryde op.
  • Bestil et oplæg fra politiet: Vores nærbetjente og forebyggere er særligt uddannet i at vejlede i indbrudssikring, og grundejerforeninger, boligforeninger og lokalråd kan bestille et oplæg om indbrudsforebyggelse hos dem. Vi tilbyder også såkaldte tryghedsvandringer, som er en gåtur i området med beboere, hvor forebyggeren kommer med gode råd. Man kan bestille et oplæg via sin lokale betjent – nummeret findes på www.dinbetjent.dk. 
  • Ring 1-1-4, hvis du har mistanke om et indbrud: Ser du personer med en mistænkelig adfærd i dit nabolag, eller har du haft indbrud, så ring til os på 1-1-4. Dine oplysninger kan være afgørende for vores efterforskning, og selv mindre detaljer kan være vigtige. Hvis indbrudstyven stadig er i hjemmet, skal man ringe 1-1-2. 

 

Hvis uheldet er ude

Indbrud i hjemmet er omfattet af politigarantierne. Politigarantierne skal ses som et løfte til dig som borger om, hvad du kan forvente af politiet, herunder bl.a. at vi rykker hurtigt ud ved anmeldelser om indbrud i boligen. 

Vi optager anmeldelsen og kigger efter mulige spor, og efterfølgende tager vi kontakt for at lave en tryghedsopfølgende samtale. 

»Indbrud opleves ofte som krænkende og utryghedsskabende, og derfor kontakter vi som udgangspunkt altid borgere, der anmelder indbrud, efterfølgende. Vi tilbyder vejledning om, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for indbrud, og vi fortæller om, hvad der kommer til at ske med deres sag,« siger Lars Feldt-Rasmussen.  

Borgere, der udsættes for indbrud, får også udleveret en kuvert med relevant materiale. I den er der bl.a. en QR-kode, så borgerne kan gå direkte ind og registrere, hvilke genstande der er stjålet fra hjemmet. Der er også et grafisk overblik over sagen, som gennemgås med borgeren for at sikre, at borgeren kender det videre forløb og ved, hvad man kan forvente af politiet. 

Pressekontakt

E-mail: kbh-presse@politi.dk
Telefon: 35219260

19. januar 2022

Københavns Politi

Sag om omfattende narkotika-netværk for retten

Retten i Glostrup indleder i dag en retssag mod 13 personer, der er tiltalt for håndtering af en omfattende mængde kokain. Straffesagen er en udløber af den såkaldte operation Pitstop, der behandles af National enhed for Særlig Kriminalitet.

18. januar 2022

Københavns Politi

Københavns Politi forlænger visitationszoner

Som en del af den tryghedsskabende indsats forlænger Københavns Politi de to visitationszoner, der dækker dele af Nørrebro og Nordvest og Tingbjerg/Husum. Zonerne gælder nu frem til den 1. februar 2022.

18. januar 2022

Københavns Politi

Nu åbner ny nærpolitistation i Tårnby

Den 24. januar 2022 slår Københavns Politi dørene op til den nye nærpolitistation i Tårnby.