Spring til hovedindhold

Forslag

Københavns Politi

Nyhed

15. december 2021 09:00

Ny fyrværkerikampagne skal få unge til at tænke sig ekstra om, når de fyrer af

"Hva’ vil du helst - lytte til en panser eller miste dine sanser?" Sådan lyder et af dilemmaerne i en ny fælles kampagne fra Københavns Kommune, Københavns Politi og Hovedstadens Beredskab, der sætter fokus på sikker og tryg brug af fyrværkeri blandt unge.

Når sæsonen for farverige raketter, bombastiske batterier og hvinende heksehyl snart begynder igen, gør sæsonen for fyrværkeriskader det desværre også. Det gælder særligt blandt børn og unge. En ny kampagne med budskabet ”Tænk dig om, når du fyrer af” skal med humor og oplysning få dem til at tænke over konsekvenserne for både dem selv og andre, hvis de glemmer fyrværkeriråd- og regler. 

”Desværre ved vi, at der hvert år kommer københavnere til skade, når nytårskrudtet skydes af. Ét uheld er altid et for meget, og derfor lancerer vi nu en kampagne, som forhåbentlig får særligt de unge til at tænke sig godt om, når de håndterer fyrværkeri. København skal være en tryg og sikker by for alle – også når vi fejrer nytår,” siger overborgmester Lars Weiss (S).

Som led i kampagnen bliver medarbejdere i kommunens fritids- og ungdomsklubber klædt ekstragodt på til at tale med de unge om fyrværkeri og de konsekvenser, det kan have, med udgangspunkt i kampagnens dilemmaer. Samtidig vil både opsøgende gadeplansmedarbejdere fra Københavns Kommune, SSP og de boligsociale helhedsplaner uddele materialer, ligesom de unge og deres forældre vil møde kampagnens budskaber på både sociale medier, i byrummet og på Aula. 

Også Københavns Politi skruer de kommende uger op for tilstedeværelsen - særligt i de områder af byen, hvor der tidligere har været udfordringer med unge og deres brug af fyrværkeri. Desuden har nærbetjente og forebyggere været på besøg i ungdomsklubber, hvor de har talt med de unge om, at fyrværkeri er flot og festligt, men også at det kan være farligt og have alvorlige strafmæssige konsekvenser, hvis skytset rettes mod andre. 

”Det er helt uacceptabelt at fyre fyrværkeri af mod andre mennesker. Det gælder både, hvis det er ens kammerater, tilfældige borgere eller mod f.eks. betjente og brandfolk. Straffene for det blev sidste år skærpet med en tredjedel, og forhåbentligt forstår de unge, at en plettet straffeattest kan have omkostninger for deres egen fremtid. Det er ikke en leg, og vi tager det meget alvorligt, hvis man på den måde udsætter andre for fare,” siger politidirektør Anne Tønnes fra Københavns Politi. 

Fra Hovedstadens Beredskab har brandfolk ligeledes været på besøg i byens ungdomsklubber for at tale med de unge om, hvordan de bruger fyrværkeri sikkert og de mulige konsekvenser, hvis ikke de tænker sig om.

”Hvert år ser vi alvorlige fyrværkeri-skader, der rammer unge og kan mærke dem for resten af livet. Vi opfordrer derfor de unge til at bruge fornuften, følge de gode råd og passe godt på sig selv og andre. Det gælder også hensynet til vores mandskabs sikkerhed, når vi rykker ud for at slukke brande og redde mennesker i nød. I værste tilfælde kan det koste menneskeliv, hvis vi bliver forhindrede i at komme frem på grund af beskydning med fyrværkeri,” siger beredskabsdirektør Jakob Vedsted Andersen fra Hovedstadens Beredskab.    

 

Fakta

 • Alle kampagnens aktiviteter sker i overensstemmelse med de gældende retningslinjer for Covid19.
 • Fra i dag (15. december) og frem til den 31. december er det muligt at købe romerlys, raketter og heksehyl til nytårsaften. 
 • Det er kun tilladt at affyre fyrværkeri i perioden fra den 27. december til og med den 1. januar 2022.
 • I nytåret 2020/2021 faldt antallet af skader efter fyrværkeri på landsplan med 27%.   
 • To tredjedele af alle skader sker for børn og unge under 26 år. 80 procent af de tilskadekomne er mænd og drenge.
 • Sidste år trådte ny lovgivning i kraft, der betyder, at straffene for at rette fyrværkeri mod borgere, politi eller brandvæsen er øget med en tredjedel. 

De fem fyrværkeriråd:

 • Brug altid beskyttelsesbriller.
 • Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri. 
 • Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden. 
 • Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet.
 • Gå aldrig tilbage til en fuser. 

For yderligere pressespørgsmål, kontakt:
Københavns Kommune via pressetelefon: 21 25 15 24  
Københavns Politi via pressetelefon: 35 21 92 60
Hovedstadens Beredskab via operationschef Frank Trier Mikkelsen: 29 12 54 90

Pressekontakt

Telefon: 35219260

13. juni 2024

Københavns Politi

Københavns Politi forlænger lukning af to rocker-/bandetilholdssteder

Da det er politiets vurdering, at der fortsat verserer en konflikt mellem to grupperinger i det københavnske rocker-/bandemiljø, forlænger politiet lukningen af to tilholdssteder.

12. juni 2024

Københavns Politi

Stjålne kunstværker fundet ved ransagning

Efterforskningen af et muligt cykeltyveri førte i går til, at Københavns Politi fandt flere af de kunstværker, der natten til den 31. marts blev stjålet ved et indbrud i et galleri. To personer er blevet varetægtsfængslet sigtet for groft hæleri.

11. juni 2024

Københavns Politi

To dømt for organiseret salg af stjålne cykler

En mand og en kvinde er blevet idømt behandlingsdomme for organiseret salg af stjålne cykler. De er også blevet udvist med et indrejseforbud i seks år. De to personer er tidligere dømt i en lignende sag om salg af knap 3.000 stjålne cykler.