Spring til hovedindhold

Forslag

Københavns Vestegns Politi

Nyhed

9. september 2019 15:29

Nu koster håndholdt mobil klip i kørekortet

Fra i morgen - tirsdag den 10. september 2019 – udløser det et klip i kørekortet at betjene håndholdt mobiltelefon under kørslen.

Billist bruger mobil

Foto: Rådet for Sikker Trafik

Der har sjældent været en bedre dag at investere i godt håndfrit tele- og kommunikationsudstyr end i dag. 

"I morgen koster det et klip kørekortet, hvis man betjener telefon og andet elektronik som fx GPS, uden det er fastmonteret i dit køretøj," siger vicepolitiinspektør Claus Bardeleben, Københavns Vestegns Politi. 

Som hidtil koster bøden 1.500 kroner, og dertil kommer en afgift på 500 kroner til Offerfonden, som bl.a. hjælper trafikofre. I tilgift kommer der nu også et klip i kørekortet.

Vicepolitiinspektøren påpeger, at det elektroniske udstyr skal være monteret – og kunne betjenes – på en måde, så det hverken stjæler chaufførens opmærksomhed eller udsynet til trafikken:

"I færdselsloven er det en grundregel, at man altid er opmærksom, viser hensyn og er agtpågivende – og ikke er til ulempe, fare eller skader andre," siger Claus Bardeleben. 

Flere klip kan koste førerretten

Som andre klipforseelser vil håndholdt mobilbetjening tælle med i det samlede klipregnskab. 

Tre klip inden for tre år medfører en betinget frakendelse af førerretten og en samtidig indkaldelse til en orienterende køreprøve. Køreprøven består af både teori og praktisk kørsel og skal bestås inden for en fastsat tid, ellers mister man førerretten.

For førstegangserhververe af kørekort er lunten kortere. Her medfører to klip inden for 3 år et kørselsforbud. Forbudet betyder, at en køreprøve med teori og praktik skal bestås, før man må køre igen. 

Som forberedelse til begge køreprøver kan der løbe udgifter på til køretimer og undervisning. 

Kører man bil, selvom køreprøverne ikke er bestået, regnes det som kørsel uden førerret. Det koster en bøde på 7.000 kroner første gang.
 
"I 2018 rejste vi over 2.300 sigtelser for at betjene håndholdt mobiltelefon på Vestegnen. Jeg håber, at tallet vil dale og opmærksomheden og trafiksikkerheden stige," siger vicepolitiinspektør Claus Bardeleben.

Færdselsloven

§ 55 a. Førere af køretøjer må under kørsel ikke benytte sig af håndholdt teleudstyr og andre håndholdte kommunikationsapparater, jf. dog stk. 2-4 (red: som omhandler politi, redningsberedskab, kørelærere og forsvaret).  

§ 3. Trafikanter skal optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed, så at der ikke opstår fare eller forvoldes skade eller ulempe for andre, og således at færdslen ikke unødigt hindres eller forstyrres. Der skal også vises hensyn over for dem, der bor eller opholder sig ved vejen.

Redigeret 11/9-2019 kl. 15.

 

Pressekontakt

Telefon: 4026 3704
E-mail: kbhv-presse@politi.dk

25. marts 2024

Københavns Vestegns Politi

Søg penge til at hjælpe børn og unge

Nu kan du søge en fond om penge til et skoleophold, en uddannelse eller et kursus til et barn eller ung, som skal hjælpes på en bedre kurs i livet.

19. marts 2024

Københavns Vestegns Politi

6 måneders fængsel for deling af intime billeder

34-årig mand fra Rødovre idømt fængsel for omfattende deling af intime billeder på hjemmeside.

17. marts 2024

Københavns Vestegns Politi

Seks anholdt for frihedsberøvelse og afpresning

Søndag eftermiddag og aften er seks personer anholdt og sigtet for hver deres rolle i en straffesag, hvor en mand blev frihedsberøvet lørdag aften og udsat for vold. Hans familie blev forsøgt afpresset for penge.