Spring til hovedindhold

Forslag

Midt- og Vestsjællands Politi

Nyhed

4. oktober 2023 10:05

Politiet har givet 19 heltemodige borgere en dusør

Midt- og Vestsjællands Politi uddelte tirsdag eftermiddag dusører til 19 borgere i alderen 10-60 år som påskønnelse for resolut og modig handling.

Overrækkelsen af dusørerne foregik på politistationen i Roskilde, hvor den enkelte dusørmodtager blev hædret af politidirektør Jørgen Bergen Skov foran de fremmødte og fik hørt begrundelsen for at modtage dusøren. Dusøren består af et beløb på 1.000 kr. samt efterfølgende overrækkelse af et diplom som minde om hæderen.

 

60-årig mand fra Assens og 40-årig mand fra Gilleleje 

Den 22. oktober 2022 kørte de to mænd efter et køretøj på Værftsvej i Køge, som blev ført kraftigt slingrende og yderst usikkert og uforsvarligt. Da køretøjet mod forventning standsede for rødt lys i et trafikeret vejrkryds, handlede den 60-årige resolut og handlekraftigt ved at løbe frem til køretøjet og tage tændingsnøglen ud for at standse bilen. Den 40-årige havde samtidig vist overskud og parkeret på siden af køretøjet for at skabe arbejdsro. Begge blev ved den noget berusede fører, indtil politiet kom og overtog. 

De to er blevet tildelt en dusør for deres flotte handlekraft, initiativ og overskud som forhindrede, at den påvirkede bilist havde forårsaget langt større skader og uheld end tilfældet var. 

 

39-årig mand fra Ishøj 

Den 7. januar 2023 kørte den 39-årige på arbejde og bemærkede i siden af vejen en mand i løbetøj ligge med hovedet mod fortovet. Den 39-årige standsede øjeblikkeligt og konstaterede, at manden ikke trak vejret. Han ringede omgående 1-1-2 og påbegyndte livreddende førstehjælp, og han fortsatte dette, indtil ambulancen kom og overtog behandlingen.  

Den 39-årige er blevet tildelt en dusør for hans hurtige og resolutte indsats, som var medvirkende årsag til, at manden overlevede.  

 

36-årig kvinde fra Greve og 23-årig kvinde fra Greve

Den 15. november 2022 fik politiet en anmeldelse om knivstikkeri i Greve. To-tre mænd havde overfaldet en ung mand og tildelt ham fem knivstik på kroppen og i ansigtet, og han blødte kraftigt. Den 36-årige kvinde befandt sig i sin lejlighed, da hun hørte den unge mand råbe efter hjælp. Hun løb ned til ham og fik ringet 1-1-2 og fik forbundet hans håndled. Den 23-årige bemærkede den unge mand i græsset og løb resolut hen til ham og den 36-årige kvinde og var med til at yde førstehjælp ved at presse et viskestykke imod hans pulserende blødning. 

 

Det er politiets vurdering, at de to kvinde handlede resolut, handlekraftigt og korrekt, og det er sandsynligt, at uden deres indgriben, kunne den unge mand have mistet livet. Derfor er derfor begge blevet tildelt en dusør. 

29-årig mand fra Havdrup, 37-årig mand fra Roskilde og 37-årig mand fra Roskilde

Den 26. april 2023 i Folkeparken i Roskilde begik en mand selvmord ved at stikke en kniv i hjertet på sig selv. De tre mænd var til stede i parken og så manden ligge inde i et buskads – de påbegyndte straks førstehjælp på manden uagtet, at kniven stadig sad i brystet, og der derved var risiko for egen skade.  

De tre mænd er blevet tildelt en dusør for deres resolutte og modige handlekraft.  

14-årig pige, 51-årig mand, 48-årig kvinde og 49-årige kvinde – alle fra Kalundborg

Den 29. juni 2023 sidst på eftermiddagen var den 14-årige pige ude og sejle i sin kajak ved Kystvejen i Kalundborg – hendes far (den 51-årige mand) stod inde på stranden. Pludselig så den 14-årige pige, at der inde ved strandbredden lå en livløs kvinde. Hun kunne se, at det var alvorligt, så hun råbte til sin far, som sammen med en 48-årige kvinde og en 49-årige kvinde løb hen til kvinden og fik hende op af vandet. Kvinderne på 48 år og 49 år påbegyndte førstehjælp, og den 51-årige mand ringede 1-1-2. 

De tildeles alle fire en dusør for deres snarrådige og livreddende indsats. Ambulance-personalet oplyste, at det kun var denne indsats der gjorde, at kvinden overlevede. 

38-årig mand fra Køge

Torsdag den 8. juni 2023 kørte den 38-årige bag en varevogn i Køge, som pludselig påkørte en parkeret bil og fortsatte kørslen på fortovet. Den 38-årige kørte op på siden for at få kontakt med føreren, men denne var ikke ved bevidsthed, hvorefter den 38-årige med mod og beslutsomhed kørte ind foran varevognen og brugte sin egen to dage gamle Tesla til at bremse varevognen. Dette lykkedes, før den kørte ned i et vådområde. Den 38-årige fik føreren ud af bilen og påbegyndte straks livreddende førstehjælp. 

Den 38-årige mand er blevet tildelt en dusør for sin handlekraft, sit mod og sin ekstraordinære indsats.  

Kvinde på 59 år og mand på 58 år – begge fra Roskilde

Den 24. juli 2023 holdt den 59-årige og den 58-årige for rødt lys på Lindenborgvej i Roskilde. Her observerede de en ung kvinde, som stod ved gelænderet på motorvejsbroen med blikket rettet ned mod motorvejen. De fattede straks mistanke om, at hun havde brug for hjælp og måske ville tage sit eget liv. De løb sammen over til hende. Pigen var meget oprevet og ikke samarbejdsvillig, men kvinden fik snarrådigt set på pigens telefon, at hun havde telefonnummer stående til psykiatrisk afdeling, som de kontaktede. Den unge pige var tvangsindlagt og havde til hensigt at tage sit eget liv. 

De to modtager hver en dusør for deres for resolutte og modige handling, som forhindrede, at den unge pige havde mulighed for at tage sit eget liv. 

Mand på 35 år, pige på 10 år og pige på 12 år - alle fra Store Heddinge

Den 3. august 2023 blev Store Heddinge by ramt af et dobbelt skybrud, som efterlod en viadukt fyldt med vand. De to piger legede i nærheden, da de så en ældre mand, som var på vej ned i den oversvømmede viadukt. Pigerne gjorde manden opmærksom på, at der var meget vand dernede, hvilket han ignorerede og fortsatte ud i vandet, indtil han forsvandt. Pigerne løb hjem for at skaffe hjælp og vente tilbage med en voksen. Den 35-årige mand, som tilfældigvis var i området, blev gjort opmærksom på, at der lå en mand i vandet, som han hurtigt sprang ud efter, fik bragt ham i sikkerhed og påbegyndte livreddende førstehjælp – han blev ved, indtil ambulance og politi kom til stedet. 

De to piger udviste en ekstraordinær handlekraft og mod, som man ikke bør forvente af så unge piger, og manden udviste ekstraordinært mod og målrettethed, hvorfor de alle tre er blevet tildelt en dusør. Den ældre mand overlevede desværre ikke. 

52-årig mand fra Næstved

Den 23. august 2023 kørte den 52-årige ad Østre Ringvej i Roskilde i sin lastbil. Han bemærkede en modkørende lastbil og da de var ca. 25 meter fra hinanden, faldt en 1 tons tung grab ned i den 52-åriges vognbane. Kranarmen og grabben blev trukket over asfalten i ca. 20 meter, og grabben endte med at løsrive sig og lande på cykelstien alt imens hydraulikolie flød ud over vejbanen. Den 52-årige overvejede et kort overblik at undvige til højre, men da han i bakspejlet så en personbil bag ham, vurderede han hurtigt, at det var bedre, at hans lastbil blev ramt end personbilen. Han bremsede hårdt op, og kranarmen rammer lastbilen og ikke personbilen. 

Den 52-årige er blevet tildelt en dusør for sin uselviske handling og kæmpe overskud ved at læse den farlige situation og forhindre, at personbilen blev ramt. 

Sådan bliver man indstillet til en dusør

Borgere bliver som hovedregel indstillet til dusør af typisk en politiansat, som har været involveret i en hændelse, hvor den første og umiddelbare vurdering er, at en borger har gjort en ekstraordinær indsats og derfor bør hædres. Indstillingen vurderes herefter ledelsesmæssigt og i henhold til interne regler om tildeling af dusører til private, inden den endelige beslutning om tildeling af en dusør tages.

 

 Pressekontakt

 

 

Kommunikationschef Thomas Kristensen

E-mail: mvsj-kommunikation@politi.dk
Telefon: 25426210

Maria Sander Hansen
E-mail: mvsj-kommunikation@politi.dk
Telefon: 25426210
Charlotte Tornquist
E-mail: mvsj-kommunikation@politi.dk
Telefon: 25426210

 

12. april 2024

Midt- og Vestsjællands Politi

Efterlyst i sag om røveri nu anholdt

Politiet har nu anholdt den 23-årige mand, der i går blev efterlyst som mistænkt i en røverisag

11. april 2024

Midt- og Vestsjællands Politi

Politiet forlænger ikke visitationszonen i Holbæk

Politiets udvidede muligheder for at visitere borgere i Holbæk bliver ikke forlænget.

11. april 2024

Midt- og Vestsjællands Politi

Myndigheder på fælles kontrol af tunge køretøjer

En række forskellige myndigheder gennemførte onsdag i fællesskab en større kontrol af tunge køretøjer ved Køge.