Spring til hovedindhold

Forslag

48-årig dømt for hvidvask af mere end 40 millioner kroner

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har efterforsket en sag om hvidvask af særlig grov beskaffenhed. En 48-årig mand samt en 78-årig kvinde er nu dømt i sagen.

NSK logo

En NSK-sag om hvidvask af mere end 40 millioner kroner gennem en række virksomheder har torsdag ført til, at en 48-årig mand er blevet idømt en fængselsstraf på 3 år og 6 måneder.

 

Det er sket ved Retten i Helsingør, hvor det blev fundet bevist, at den 48-årige i en periode fra marts 2020 til juli 2021 i alt hvidvaskede 41,8 millioner kroner, ligesom han forsøgte hvidvask af yderligere 1,2 millioner kroner. Hvidvasken skete løbende gennem 4 forskellige selskabers konti og gennem en 78-årig kvindes private konto.

 

Den 78-årige kvinde blev idømt ti måneders betinget fængsel for sin rolle i det ene forhold i sagen.

 

Efterforskningen har omfattet en lang række finansielle transaktioner til og fra virksomheder ejet af den 48-årige. Sagens hovedforhold omhandlede imidlertid en selskabskonto tilhørende en virksomhed, der ikke var ejet af den 48-årige, men som han havde adgang til gennem en fuldmagt.

 

På denne konto modtog selskabet 27 millioner kroner, hvoraf 25,8 millioner kroner blev videreoverført til en række udenlandske selskaber og 433.000 kroner til danske selskaber. Godt 800.000 kroner skulle også have været videreoverført med henblik på at skjule pengenes ulovlige oprindelse, men via Hvidvasksekretariatet blev beløbet beslaglagt af politiet, og overførslen mislykkedes.

 

Skattestyrelsen har bidraget med oplysninger til brug for efterforskning i sagen.

 

Specialanklager i NSK, Lisette Rostgaard Jørgensen, siger:

 

”Den dømte har gennemført hvidvask for et betragteligt millionbeløb og har som et led i sin kriminalitet brugt selskabskonti, primært en selskabskonto tilhørende en virksomhed, han ikke selv var ejer af, til at sløre, at pengene stammede fra kriminalitet. På den måde har han faciliteret, at kriminelle udbytter har fundet vej tilbage til den legale økonomi og således hjulpet til, at kriminelle har fået værdi ud af deres ulovlige gerninger.”

 

Retten har foruden fængselsdommen konfiskeret godt 2 millioner kroner.

 

Fakta om NSK

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er en landsdækkende enhed, hvor de mest specialiserede kompetencer i politi og anklagemyndighed er samlet. Det gælder inden for organiseret kriminalitet, økonomisk kriminalitet og digital kriminalitet samt efterforskningsunderstøttelse. NSK har egen anklagemyndighed, der fører enhedens straffesager.

 

De komplekse sager, som NSK efterforsker og strafforfølger, kan være inden for eksempelvis organiseret hvidvask, organiseret skatteunddragelse, bandekriminalitet, organiseret narkotikakriminalitet samt digital kriminalitet.

 

NSK understøtter desuden hele dansk politi med specialiseret ekspertise inden for blandt andet kriminalteknik, it-efterforskning samt analyse- og efterretningsarbejde.

 

NSK’s efterforskning og strafforfølgning er målrettet de sager, hvor kriminaliteten gør størst skade på samfundet, og hvor indsatsen har den største effekt, så enheden bedst muligt beskytter Danmark mod de største kriminalitetstrusler på både kort og lang sigt.

 

Der er cirka 1.200 ansatte i NSK. Enheden har hovedsæde i Ejby ved Glostrup og har derudover lokationer i Aarhus, Fredericia, Randers, Karlslunde og København samt en midlertidig lokation i Silkeborg.

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

26. august 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

43-årig får 13 års fængsel for store mængder narkotika

En 43-årig frederikshavner er idømt 13 års fængsel for besiddelse og videresalg af store mængder narkotika.

24. august 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

Aktion på Langeland: NSK har anholdt seks personer for indsmugling af store mængder kokain

National enhed for særlig Kriminalitet (NSK) har i samarbejde med Fyns Politi lørdag anholdt seks mænd i en sag om indsmugling af store mængder kokain. I forbindelse med aktionen er der desuden beslaglagt en større mængde kokain.

20. august 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

Fire personer fra rocker- og bandemiljøet anholdt: Smuglede 1,2 tons hash til Danmark

NSK har tirsdag anholdt fire personer, der er en del af rocker- og bandemiljøet. Aktionen er sket i samarbejde med Sydøstjyllands Politi.