Spring til hovedindhold

Forslag

Besiddelse af krigsvåben under konflikt udløser dobbeltstraf til bandemedlemmer

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har efterforsket en sag om besiddelse af våben af særdeles farlig karakter. Tre mænd er tirsdag blevet dømt i sagen, heraf to bandemedlemmer, der er idømt dobbeltstraffe.

Automatvåben fra sagen. Foto: NSK

Tre mænd er tirsdag blevet idømt langvarige fængselsstraffe i en NSK-sag om besiddelse af krigsvåben og en større mængde kokain.

 

Det er sket ved Retten i Aarhus, hvor der tirsdag skete afgørelse i en NSK-sag om besiddelse af krigsvåben og en større mængde kokain. To mænd på 28 år blev kendt skyldige i sagen, der omhandler besiddelse af skydevåben, tre geværgranater, 500 gr. formbart sprængstof, to håndgranater, en panserværnsraket samt en skarpladt fuldautomatisk riffel med tilhørende ammunition, magasiner og kikkertsigte.

 

NSK’s efterforskning har blandt andet på baggrund af indsigt i de nu dømtes krypterede kommunikation på de krypterede platforme EncroChat og Sky ECC ført til domfældelsen.

 

Retten fandt det bevist, at de 28-årige som medlemmer af en bandegruppering var i besiddelse af våben. For den ene 28-årige skete det i en periode fra efteråret 2020 til foråret 2021, mens den anden besad våben i en periode fra september 2020 til januar 2023, hvor der verserede flere konflikter mellem de dømtes gruppering og andre bandegrupperinger. Retten fandt, at våbenbesiddelsen skete som led i disse konflikter, og de to mænd blev idømt fængsel i henholdsvis 13 år og 15 år.

 

Da besiddelsen af våbnene havde baggrund i bandekonflikter, kunne retten udmåle dobbeltstraffe til de 28-årige.

 

De to 28-årige bandemedlemmer blev desuden idømt forbud mod at opholde sig og færdes i Aarhus Kommune i en periode på 9 år.

 

En 40-årig mand blev også dømt i sagen. Retten fandt ham skyldig i handel med 19 kg kokain og idømte ham 10 års fængsel og udvisning af Danmark med indrejseforbud i 6 år.

 

De dømte blev i februar og juni 2023 anholdt under to NSK-aktioner foretaget i tæt samarbejde med Østjyllands Politi, Toldstyrelsen samt specialenheder fra flere politikredse. 

 

Specialanklager ved NSK, Lise Hebsgaard, siger:

 

”Jeg er særdeles tilfreds med rettens vurdering af den store mængde beviser, vi igennem nævningesagens 20 dage har fremført. Retten har med dommen blåstemplet anklagemyndighedens vurdering af beviserne for, at bandemedlemmer havde anskaffet sig skydevåben og krigsvåben – og at anskaffelsen og besiddelsen af våbnene havde baggrund i flere konflikter i det århusianske bandemiljø. Det er selvsagt noget vi og retten ser på med særdeles stor alvor”.

 

Specialanklager ved NSK, Jacob Gents, siger:

 

”Retten har fulgt vores påstand om, at straffelovens § 81a - den såkaldte bandebestemmelse – skulle bringes i anvendelse i denne alvorlige sag. Bandebestemmelsen giver mulighed for at fordoble straffene, hvilket er sket. Jeg er særdeles tilfreds med det signal dommen sender, herunder de lange fængselsstraffe og det faktum, at to af de tiltalte nu er idømt forbud mod at opholde sig i Aarhus Kommune i 9 år.”

 

Alle tre dømte har udbedt sig betænkningstid.

 

 

Fakta om NSK

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er en landsdækkende enhed, hvor de mest specialiserede kompetencer i politi og anklagemyndighed er samlet. Det gælder inden for organiseret kriminalitet, økonomisk kriminalitet og digital kriminalitet samt efterforskningsunderstøttelse. NSK har egen anklagemyndighed, der fører enhedens straffesager.

 

De komplekse sager, som NSK efterforsker og strafforfølger, kan være inden for eksempelvis organiseret hvidvask, organiseret skatteunddragelse, bandekriminalitet, organiseret narkotikakriminalitet samt digital kriminalitet.

 

NSK understøtter desuden hele dansk politi med specialiseret ekspertise inden for blandt andet kriminalteknik, it-efterforskning samt analyse- og efterretningsarbejde.

 

NSK’s efterforskning og strafforfølgning er målrettet de sager, hvor kriminaliteten gør størst skade på samfundet, og hvor indsatsen har den største effekt, så enheden bedst muligt beskytter Danmark mod de største kriminalitetstrusler på både kort og lang sigt.

 

Der er cirka 1.200 ansatte i NSK. Enheden har hovedsæde i Ejby ved Glostrup og har derudover lokationer i Aarhus, Fredericia, Randers, Karlslunde og København samt en midlertidig lokation i Silkeborg.

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

12. november 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

44-årig mand anholdt for omfattende salg af ulovlige kopivarer

En 44-årig mand fra Esbjerg er i dag anholdt og sigtet for omfattende handel med varemærkeforfalskede produkter. I forbindelse med anholdelsen er der beslaglagt et større antal ulovlige kopivarer i form af tøj, sko og parfumer.

11. november 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

NSK anmoder om retsmøde i sag om investeringsbedrageri i spilleforening

National enhed for Særlig Kriminalitet har anmodet om retsmøde i en sag mod en 53-årig mand, der er sigtet for bedrageri for flere hundrede millioner kroner gennem en spilleforening.

30. oktober 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

Fælles politiindsats mod omfattende salg af opioider og doping

Efterforskninger mellem National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) og Syd- og Sønderjyllands Politi med understøttelse fra Nordjyllands Politi har ført til anholdelse af fem personer, som er sigtet for omfattende indsmugling og distribution af blandt andet opioider og dopingmidler.