Spring til hovedindhold

Forslag

Fængselsstraf for bedrageri med musikstreaming

En 53-årig mand fra Aarhus er idømt halvandet års fængsel for bedrageri for ikke under to millioner kroner via forskellige streamingtjenester. Manden har foretaget flere millioner afspilninger af musiknumre, hvor han havde registreret sig selv som rettighedshaver.

NSK logo

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har ved Retten i Aarhus fået idømt en 53- årig mand fra Aarhus halvandet års fængsel, hvoraf tre måneder er ubetinget, for databedrageri og overtrædelse af ophavsretsloven.

 

Den dømte har i en periode fra begyndelsen af 2013 til august 2019 foretaget flere millioner afspilninger af flere hundrede musiknumre på en række streamingtjenester, hvor han havde i alt 71 aktive konti. Streamingtjenesterne omfattede blandt andre Spotify, Apple Music og Yousee Musik. Den dømte havde registreret sig selv som rettighedshaver på de pågældende musiknumre.

 

På den måde fik han og hans virksomhed udbetalt ikke under to millioner kroner i royalties for afspilninger, som de ikke var berettigede til.

 

I et andet forhold blev den 53-årige dømt for ophavsretskrænkelse, da han inden for samme periode havde modificeret 37 musiknumre og lagt dem på flere streamingtjenester med sig selv som rettighedshaver uden de oprindelige kunstneres viden.

 

Virksomheden, som manden foretog bedrageriet igennem blev idømt en bøde på 200.000 kroner. Samtidig konfiskerede retten én million kroner hos den dømte og én million kroner hos virksomheden.

 

Sagen blev taget op af NSK efter en anmeldelse fra Rettighedsalliancen i 2018.

 

Specialanklager hos NSK, Amir Amirian, siger:

 

”Den dømte og hans virksomhed har igennem en lang årrække på bekostning af andre musikkunstnere og rettighedshavere modtaget royalities, som de aldrig burde have fået. Dommen er i min optik principiel og formentlig den første, vi ser i Danmark. Den understreger, at de mange afspilninger, den dømte foretog, er at betragte som databedrageri, og det kan sætte retningen for lignende sager i fremtiden.”

 

Den dømte har valgt at anke dommen.

 

Fakta om NSK
National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er en landsdækkende specialenhed i politiet og anklagemyndigheden. NSK håndterer de mest komplekse og alvorlige sager om økonomisk kriminalitet, organiseret kriminalitet og cyberkriminalitet. NSK har egen anklagemyndighed, der fører enhedens straffesager.

 

NSK’s efterforskning og strafforfølgning er målrettet de sager, hvor kriminaliteten gør størst skade på samfundet, og hvor indsatsen har den største effekt.

 

De komplekse sager, som NSK har ansvar for, kan være inden for eksempelvis organiseret hvidvask, organiseret skatteunddragelse, svindel, bandekriminalitet samt organiseret narkotikakriminalitet og våbensmugling.

 

NSK understøtter derudover hele dansk politi med specialiseret ekspertise inden for blandt andet kriminalteknik, it-efterforskning samt analyse- og efterretningsarbejde.

 

Der er cirka 1.100 ansatte i NSK. Enheden har hovedsæde i Ejby ved Glostrup og har derudover lokationer i Karlslunde, København, Randers, Aarhus og Fredericia samt en midlertidig lokation i Silkeborg.

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

11. oktober 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

Hvidvask af millioner fra narkotikahandel giver 2 år og 6 måneders fængsel

National enhed for Særlig Kriminalitet har optrevlet en narkotikaorganisation, og med dagens afgørelse i retten er alle 10 tiltalte i sagskomplekset dømt.

10. oktober 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

Tidligere advokat tiltalt for hvidvask af 1,9 milliarder kroner

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har rejst tiltale mod en tidligere advokat for hvidvask af næsten to milliarder kroner. Tre andre personer er også tiltalt i den omfattende sag, der inkluderer en lang række udenlandske selskaber.

9. oktober 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

Digital svindel fra 'bekendte i knibe' er steget voldsomt

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) advarer mod massiv stigning i digital svindel, hvor svindlere udgiver sig for at være en 'bekendt i knibe'.