Spring til hovedindhold

Forslag

Flere foreninger udsættes for forsøg på svindel

Foreninger udsættes i stigende grad for såkaldt CEO-fraud. Politiet opfordrer derfor til, at man som forening er ekstra opmærksom på mistænkelige anmodninger fra kriminelle, der udgiver sig for at være foreningens formand.

NSK logo

Hvor anmeldelser om CEO-fraud – også kendt som direktørsvindel – tidligere har været ligeligt fordelt mellem foreninger, virksomheder og offentlige institutioner, ser politiet nu en tendens til, at svindlerne går målrettet efter foreningerne. 

I 2022 modtog politiet 597 anmeldelser om CEO-fraud eller forsøg herpå, hvoraf svindel eller forsøg på svindel mod foreninger udgjorde en tredjedel af anmeldelserne. Ud af de 209 anmeldelser om CEO-fraud, politiet har modtaget i første halvår af 2023, står foreningerne bag 141 af anmeldelserne, svarende til 67 procent.

Man bør derfor som forening være ekstra opmærksom på forsøg på CEO-fraud. Denne form for svindel foregår ofte ved, at kassereren i en forening modtager en mail, sms eller et opkald fra en person, der udgiver sig for at være foreningens formand. Her vil den falske formand, ofte under påskud om tidspres, bede kassereren om at overføre penge til en udenlandsk konto eller købe gavekort til eksempelvis iTunes.

 ”Uanset om der er tale om den lokale skakklub eller den landsdækkende gymnastikforening, kan det have alvorlige økonomiske konsekvenser for foreningen, hvis den udsættes for CEO-fraud. Derfor opfordrer vi til, at man er ekstra opmærksom, ikke mindst her i sommerperioden, hvor mange måske ellers ville afholde sig fra at kontakte foreningens rigtige formand på grund af ferie,” siger sektionsleder Kresten Munksgaard fra Nationalt Center for IT-kriminalitet.

 

Falske formænd udnytter foreningernes tillid


Da størstedelen af foreningerne i Danmark drives af frivillige, kan det være svært for foreningsmedlemmerne at gennemskue svindlernes metoder, siger Kresten Munksgaard fra Nationalt Center for IT-kriminalitet.

”De kriminelle vil ofte have brugt tid på at sætte sig ind i den enkelte foreningens virke og struktur, og derfor kan det virke troværdigt, når formanden pludselig skriver eller ringer til kassereren og beder om at få foretaget en hasteoverførsel eller købe gavekort. Derfor opfordrer vi også til, at man som modtager af henvendelsen forholder sig kritisk, hvis den stikker ud fra normen, og kontakter foreningens formand, hvis man er i tvivl. Hellere en gang for meget.” 


Gode råd til at undgå CEO fraud

  • Vær kritisk – ikke mindst over for betalinger og overførsler til udlandet
  • Kontakt din formand, hvis du er i tvivl – hellere en gang for meget
  • Lav en fast procedure for overførsler og betalinger – og giv ikke efter for pres og korte tidsfrister
 

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

23. maj 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

Bagmand får fængselsstraf i stor hash-sag

En 30-årig mand fra Roskilde er idømt tre års fængsel for at stå bag opbevaring og videresalg af 340 kg hash.

23. maj 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

NSK anholder mand for hvidvask af 60 millioner kroner

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har torsdag anholdt og sigtet en 30-årig mand i Viborg for hvidvask af mindst 60 millioner kroner.

22. maj 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

NSK nedlægger foreløbigt forbud mod Bandidos MC i Danmark

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har indbragt en opløsningssag mod Bandidos MC i Danmark for retten og nedlægger samtidig et foreløbigt forbud mod grupperingen.