Første dom i sag om hvidvask med minkskind
Retten i Esbjerg har idømt en 42-årig mand fem måneders betinget fængsel for at hvidvaske kriminelt udbytte ved at have solgt minkskind mod store kontantbeløb. Dommen er den første i et større sagskompleks.
En 42-årig mand fra Varde er i en tilståelsessag ved Retten i Esbjerg idømt fem måneders betinget fængsel for hvidvask. Dommen er den første i et større sagskompleks om hvidvask gennem handel med minkskind, kørt af National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).
Den 42-årige har erkendt, at han to gange i henholdsvis 2021 og 2024 modtog i alt 276.679 kroner i kontanter som betaling for minkskind. Pengene blev overdraget af en anden person, der også er sigtet i samme sagskompleks. De mange kontanter var udbytte fra kriminalitet.
Retten har ud over fængselsstraffen idømt den 42-årige 100 timers samfundstjeneste og konfiskeret 89.600 kroner fra den dømte på anklagemyndighedens anmodning.
I sidste uge tilstod en 59-årig mand fra Vejle ved Retten i Kolding at han som mellemmand havde arrangeret handler med minkskind for i alt 6.754.068 kroner. Her blev der også afregnet i kontanter, der stammede fra kriminalitet. I den sag ventes der dom torsdag 6. februar.
Specialanklager hos NSK Jhin Lee siger:
”Sagen er en af flere, hvor personer er sigtet for at have handlet og solgt minkskind mod store kontantbeløb, der stammer fra kriminalitet. Der er nu to, der har valgt at tilstå, hvilket giver et godt billede af hvor godt sagen er belyst.”
Fakta om NSK
National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er en landsdækkende enhed, hvor de mest specialiserede kompetencer i politi og anklagemyndighed er samlet. Det gælder inden for organiseret kriminalitet, økonomisk kriminalitet og digital kriminalitet samt efterforskningsunderstøttelse. NSK har egen anklagemyndighed, der fører enhedens straffesager.
De komplekse sager, som NSK efterforsker og strafforfølger, kan være inden for eksempelvis organiseret hvidvask, organiseret skatteunddragelse, bandekriminalitet, organiseret narkotikakriminalitet samt digital kriminalitet.
NSK understøtter desuden hele dansk politi med specialiseret ekspertise inden for blandt andet kriminalteknik, it-efterforskning samt analyse- og efterretningsarbejde.
NSK’s efterforskning og strafforfølgning er målrettet de sager, hvor kriminaliteten gør størst skade på samfundet, og hvor indsatsen har den største effekt, så enheden bedst muligt beskytter Danmark mod de største kriminalitetstrusler på både kort og lang sigt.
Der er cirka 1.200 ansatte i NSK. Enheden har hovedsæde i Ejby ved Glostrup og har derudover lokationer i Aarhus, Fredericia, Randers, Karlslunde og København samt en midlertidig lokation i Silkeborg.