Spring til hovedindhold

Forslag

Historisk dom: 54-årig idømt 12 års fængsel i udbyttesag

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) og Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet (SSK) har sammen ført en straffesag ved Retten i Glostrup om svindel med udbytteskat for godt ni milliarder kroner. Dommen er nu afsagt med historisk lang fængselsstraf og konfiskation af 7,2 milliarder kroner til følge.

NSK logo

En 54-årig britisk statsborger er i dag blevet idømt fængsel i 12 år, hvilket er den maksimale straf for økonomisk kriminalitet. Der er tale om en historisk afgørelse, da det er første gang en dansk domstol når frem til et sådan resultat.

 

Afgørelsen er truffet af Retten i Glostrup, hvor den 54-årige blev straffet med fængsel i 12 år for i en periode fra 2012 til 2015 at have begået bedrageri af særlig grov beskaffenhed for 9.025.205.871 kroner samt forsøg på bedrageri for yderligere 553.346.302 kroner.

 

Retten fandt det bevist, at den 54-årige var bagmand i et komplekst setup, hvor 190 amerikanske pensionsselskaber og 24 malaysiske selskaber indgik aftaler om køb af danske børsnoterede aktier på tidspunkter, hvor aktierne blev handlet med ret til udbytte.

 

På baggrund af handlerne udstedte den 54-åriges britiske selskaber såkaldte udbyttenotaer som dokumentation for, at de amerikanske og malaysiske selskaber havde modtaget dansk aktieudbytte og dermed betalt dansk udbytteskat.  Med henvisning til dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem Danmark, USA og Malaysia ansøgte selskaberne herefter om refusion af dansk udbytteskat. Selskaberne indsendte i perioden i alt 3.399 ansøgninger om refusion til Skattestyrelsen (daværende SKAT), som udbetalte 9.025.205.871 kroner. 

 

Retten fandt det bevist, at selskaberne ikke havde modtaget dansk aktieudbytte og derfor ikke havde betalt dansk udbytteskat, og at ansøgningerne dermed var indsendt på retsstridigt og urigtigt grundlag. På den baggrund fandtes den 54-årige skyldig i bedrageri af særlig grov beskaffenhed. Retten har endvidere fundet, at bedrageriet blev begået under særdeles skærpende omstændigheder, hvorfor den sædvanlige strafferamme på 8 år kunne forhøjes til 12 år.

 

Foruden fængselsstraf konfiskerede retten i alt ca. 7,2 milliarder kroner svarende til den økonomiske vinding for den dømte. Der blev blandt andet konfiskeret indeståender på konti i udenlandske banker, aktier og obligationer samt en række ejendomme eller andele heraf tilhørende den dømte, hans selskaber eller hans hustru.

 

Den 54-årige blev endvidere udvist af Danmark for bestandigt, ligesom han blev frakendt retten til at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed i Danmark eller i udlandet uden at hæfte personligt og ubegrænset for virksomhedens forpligtelser

 

Specialanklager ved SSK, Marie Tullin, siger:

 

”Dommen er en milepæl i det strafferetslige opgør efter udbytteskattesagerne, da den dømte var hovedbagmand i et bedrageri mod den danske stat af historiske proportioner. Det er derfor med tilfredshed, at jeg nu kan konstatere, at retten har udmålt en straf, der afspejler sagens særdeles alvorlige og omfattende karakter.”

 

Specialanklager ved NSK, Dennis Bæckmann Rasmussen, siger:

 

”Bedrageriet har medført et stort tab for den danske stat, og det er derfor af afgørende betydning, at retten i dag har konfiskeret et beløb, der svarer til den dømtes fortjeneste på svindlen.” 

 

Den dømte ankede byrettens dom.

 

Fakta om NSK

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er en landsdækkende enhed, hvor de mest specialiserede kompetencer i politi og anklagemyndighed er samlet. Det gælder inden for organiseret kriminalitet, økonomisk kriminalitet og digital kriminalitet samt efterforskningsunderstøttelse. NSK har egen anklagemyndighed, der fører enhedens straffesager.

 

De komplekse sager, som NSK efterforsker og strafforfølger, kan være inden for eksempelvis organiseret hvidvask, organiseret skatteunddragelse, bandekriminalitet, organiseret narkotikakriminalitet samt digital kriminalitet.

 

NSK understøtter desuden hele dansk politi med specialiseret ekspertise inden for blandt andet kriminalteknik, it-efterforskning samt analyse- og efterretningsarbejde.

 

NSK’s efterforskning og strafforfølgning er målrettet de sager, hvor kriminaliteten gør størst skade på samfundet, og hvor indsatsen har den største effekt, så enheden bedst muligt beskytter Danmark mod de største kriminalitetstrusler på både kort og lang sigt.

 

Der er cirka 1.200 ansatte i NSK. Enheden har hovedsæde i Ejby ved Glostrup og har derudover lokationer i Aarhus, Fredericia, Randers, Karlslunde og København samt en midlertidig lokation i Silkeborg.

Fakta om SSK

Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet (SSK) fører ankesager om kompleks økonomisk og organiseret kriminalitet, og samarbejder med National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) om sager ved byretten.

 

Derudover fører Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet (SSK) tilsyn med National enhed for Særlig Kriminalitets (NSK) behandling af straffesager, og behandler sager om erstatning og klager over afgørelser i straffesager, som er truffet af National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

15. januar 2025

National enhed for Særlig Kriminalitet

NSK anholder fire mænd fra det aarhusianske bandemiljø

Onsdag er fire mænd fra det aarhusianske bandemiljø blevet anholdt i Aarhus-området samt i Midtjylland. Mændene er sigtet for handel med kokain og handel med våben.

8. januar 2025

National enhed for Særlig Kriminalitet

Virksomhed og tre mænd dømt for omfattende salg af pirat-tv

Virksomheden Sat Media og tre mænd er dømt for at have solgt pirat-tv med adgang til flere hundrede kanaler.

20. december 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

38-årig udleveret fra Marokko tilstår handel med 50 kg amfetamin

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) fik i august en 38-årig mand udleveret fra Marokko. Han har i dag tilstået sin rolle i handel med et stort parti amfetamin og er blevet idømt en lang fængselsstraf.