Spring til hovedindhold

Forslag

26-årig idømt syv år og ni måneders fængsel for salg af ti kg kokain

En 26-årig mand blev i går ved Retten i Glostrup idømt syv år og ni måneders fængsel, idet retten fandt ham skyldig i besiddelse og videreoverdragelse af i alt ti kg kokain i perioden fra den 1. til den 16. april 2020.

 
Straffen blev udmålt som en tillægsstraf, da manden efter gerningstidspunktet er blevet idømt ét år og tre måneders fængsel for handel med hash i en anden sag. 
 
Den 26-årige havde benyttet den krypterede kommunikationstjeneste ”EncroChat”, og kommunikationen var et væsentligt bevis i sagen. På baggrund af længere korrespondancer om narkotika og pengeleveringer, fotos af narkotika samt noter, fandt retten således, at den dømte via kommunikationstjenesten havde modtaget, besiddet og videredistribueret kokainen, som stammede fra i alt to indsmuglinger til Danmark. 
 
Sagen er efterforsket af National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), og det førte til anholdelse af den dømte i februar 2022. 
 
”Jeg kan med stor tilfredshed konstatere, at retten med denne dom har tilkendegivet, at EncroChat er et væsentligt bevis. Der er tale om en kommunikationstjeneste, som efter anklagemyndighedens opfattelse primært har været anvendt til kriminalitet, og det skal man naturligvis stilles til ansvar overfor”, siger anklager Mie Holm Quast fra NSK. 
 
Den dømte udbad sig betænkningstid i forhold til om han ønsker at anke dommen til landsretten.
 
 

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK)

Sagen er ført for retten af National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), som er etableret fra den 1. januar 2022.
 
NSK har blandt andet til formål at bekæmpe kompleks organiseret kriminalitet og økonomisk kriminalitet, og etableringen af den nye enhed betyder derfor, at opgaver fra en række tidligere enheder i politiet og anklagemyndigheden er forankret her. Det drejer sig om opgaver, der tidligere var forankret hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, de to regionale efterforskningsfællesskaber i henholdsvis Øst- og Vestdanmark, Grænsecenter Øresund og det Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet. Derudover er store dele af de opgaver, der tidligere blev løst i Rigspolitiets Politiområde, overført til NSK, herunder opgaver forankret i National Kriminalteknisk Center og National Cyber Crime Center (NC3). 
 
NSK har ca. 900 medarbejdere og er opbygget som en politikreds. (www.politi.dk/virksomheden/national-enhed-for-saerlig-kriminalitet)
 
 

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

26. marts 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

NSK samarbejder med anklagemyndighed og politi i Serbien i stor ransagnings- og anholdelsesaktion

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har samarbejdet med anklagemyndigheden for organiseret kriminalitet og politiet i Serbien om efterforskningen af en vidtforgrenet narkotikaorganisation. Den serbiske anklagemyndighed har efter anmodning fra Danmark overtaget strafforfølgningen af flere anholdte personer.

21. marts 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

Fængselsstraf for bedrageri med musikstreaming

En 53-årig mand fra Aarhus er idømt halvandet års fængsel for bedrageri for ikke under to millioner kroner via forskellige streamingtjenester. Manden har foretaget flere millioner afspilninger af musiknumre, hvor han havde registreret sig selv som rettighedshaver.

20. marts 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

Kurerer dømt for organiseret indsmugling af narkotika skjult i hemmelige rum

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har fået to personer idømt lange fængselsstraffe for at fragte kokain til Danmark som led i en stor narkotikaorganisations handel med hård narkotika.