Spring til hovedindhold

Forslag

Stor landsdækkende politiaktion mod muldyr og hvidvask

135 personer, der mistænkes for at have hvidvasket penge ved at virke som såkaldte muldyr, er i dag anholdt i en stor landsdækkende politioperation.

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) gennemfører i dag sammen med landets politikredse en koordineret aktion rettet mod flere end 200 personer, der er mistænkt for at have fungeret som såkaldte muldyr ved at hjælpe med hvidvask af penge fra organiseret kontaktbedrageri. Foreløbig har 135 personer været anholdt. Aktionen er endnu ikke afsluttet.

Hvidvasken er sket ved, at de mistænkte har overført penge eller har stillet deres bankkonto til rådighed for kriminelle bagmænd for dermed at sløre et pengespor. 

De hvidvaskede penge stammer fra bedrageri, hvor især ældre borgere er blevet kontaktet af gerningsmænd, der udgiver sig for at komme fra eksempelvis Nets, banken eller politiet, for at franarre ofrene personoplysninger eller penge.

Ledende politiinspektør ved NSK, Torben Svarrer, siger:

”Organiseret kontaktbedrageri mod ældre er en afstumpet form for kriminalitet. De såkaldte muldyr har udviklet sig til at blive et vigtigt led i de organiserede kriminelles bestræbelser på at hvidvaske de penge, som de har svindlet sig til. Med aktionen i dag kan vi være med til at sætte en prop i det kredsløb, ligesom det forhåbentlig vil afholde andre fra at virke som muldyr.”

Han fortsætter: 

”Vi opfordrer til, at man hverken hæver eller overfører penge for fremmede. Det kan virke uskyldigt, men det er vigtigt at understrege, at der kan være tale om hvidvask, hvor man hjælper organiserede kriminelle, der systematisk går efter ældre medborgere.”

”Hvis man bliver ringet op af bank eller en myndighed og bedt om at udlevere sine personlige oplysninger eller overføre penge, skal man afstå fra at gøre det. Smæk røret på og tag selv kontakt til bank eller myndighed, og undersøg om henvendelsen er reel.”

De anholdte bliver afhørt af politiet i den politikreds, der har foretaget anholdelsen. Ligesom videre efterforskning vil ske i de konkrete politikredse.

Efterforskningerne mod bagmændene for organiseret kontaktbedrageri kører i et separat spor.

 

Gode råd mod kontaktbedrageri:

Udlevér aldrig bekræftelseskoder eller andre følsomme personoplysninger over telefonen.
Søg selv myndighedens eller banken telefonnummer frem på internettet og ring til dem.• Læg røret på hvis du har mistanke om svindel – og du behøver ikke være høflig.

 

Undgå at blive et muldyr:

Lad ikke andre overføre penge til din konto, som du skal overføre videre 
Hæv ikke penge for andre
Er det svært at sige nej, og bliver du utryg ved situationen, kan du sige, at du ikke har dit betalingskort på dig, eller at du ikke har MobilePay

 

Fakta om NSK

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er en landsdækkende specialenhed i dansk politi med ca. 1.000 medarbejdere. NSK håndterer de mest komplekse og alvorlige sager om økonomisk kriminalitet, organiseret kriminalitet og cyberkriminalitet.

NSK understøtter desuden dansk politi med specialiseret ekspertise inden for blandt andet kriminalteknik, it-efterforskning, analyser og efterretninger. 

NSK har egen anklagemyndighed, der fører de straffesager, hvor efterforskningen har udgangspunkt i NSK’s politiarbejde. Efterforskning og strafforfølgning i NSK er målrettet de sager, hvor kriminaliteten gør størst skade på samfundet.

 

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

18. april 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

33-årig mand anholdt for organiseret salg af falske Apple-produkter

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har i dag ransaget fem adresser og anholdt en 33-årig mand for at have solgt falske Apple-produkter.

18. april 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

Clear Channel betaler bøde på seks millioner

Clear Channel Danmark A/S betaler en bøde på seks millioner kroner for at have overtrådt konkurrenceloven ved at koordinere rabatsatser med en konkurrent på markedet for outdoor-annoncering.

16. april 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

To dømt i sag om organiseret handel med amfetamin på togstationer

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har optrevlet et netværk bag handel med store mængder amfetamin. Yderligere to personer i sagskomplekset er nu dømt.