Politi advarer forældre mod børns knivkøb på nettet
Hver uge får Østjyllands Politi ca. 20 beslaglagte knive og andre våben ind af døren. Flere af knivene er ulovlige og købt på nettet af børn og unge, fx via online spil. Politiet opfordrer forældre til at snakke med deres børn om, hvad de ser og køber på nettet.
Et udsnit af de beslaglagte våben hos Østjyllands Politi. Halskniven i nederste højre hjørne ligner den, der bruges i computerspillet Counter Strike: Global Offensive.
En stor del af de ulovlige knive er købt af børn og unge og er blevet beslaglagt i tolden i Københavns Lufthavn. De ved ikke altid, at de har købt ulovlige våben. Derfor er det vigtigt at sætte sig ind i våbenloven og de nødvendige tilladelser inden, du køber våben på nettet.
”De fleste køber knivene som pyntegenstande eller legetøj i god tro, men derfor kan det stadig være en overtrædelse af våbenlovgivningen,” forklarer vicepolitiinspektør Martin Frank Rasmussen.
Mange børn og unge køber knive eller andre våben, de ser i forskellige online spil, fx en ulovlig halskniv fra Counter-Strike: Global Offensive. Kniven er altså ikke nødvendigvis lovlig, fordi den popper op i et lovligt spil eller på en lovlig hjemmeside.
Det er også vigtigt at være bevidst om, at der ikke nødvendigvis står de oplysninger på hjemmesiden, som gør våbnet ulovligt. Derfor kan du fx tro, at du køber en lovlig foldekniv, fordi det ikke fremgår på hjemmesiden, at den er udstyret med en fjeder, som gør den til en ulovlig springkniv.
Selvom knivene kan ligne legetøj eller være lavet af plastic, så kan udformningen og knivens skarphed i sig selv være nok til at bryde våbenloven. Du har selv ansvar for at sætte dig ind i de pågældende love og tilladelser om besiddelse af våben.
Tal med dine børn
Østjyllands Politi opfordrer forældre til at være opmærksomme på, hvad deres børn ser og køber på nettet.
”Uanset om en ulovlig kniv når frem til køberen eller ej, så kan det være en overtrædelse af våbenlovgivningen. I førstegangstilfælde kan overtrædelsen medføre en sigtelse og i visse tilfælde en bøde op til 3000 kr.," advarer vicepolitiinspektør Martin Frank Rasmussen og fortsætter:
"Derfor opfordrer vi forældre til at sætte sig ind i lovgivningen og tale med deres børn, så de ikke i uvidenhed får bragt sig selv i en ubehagelig situation.”
Pressekontakt
Vicepolitiinspektør Martin Frank Rasmussen
Telefon: 40211896
Pressekontakt
E-mail: ojyl-kommunikation@politi.dk
Telefon: 2269 1087
Kontakt vagtchefen hverdage efter kl. 16.00 og i weekenderne. Der henstilles til, at opkald vedr. døgnrapporten i weekenden sker i tidsrummet kl. 10.00 til 13.00.
Telefon: 8618 2877