Spring til hovedindhold

Forslag

Østjyllands Politi

Nyhed

23. maj 2018 00:00

​Usynlig mærkning reducerer risiko for indbrud

En ny rapport fra Justitsministeriets Forskningsfond viser, at skiltning med usynlig mærkning gør risikoen for indbrud mindre. Rapporten er baseret på et forsøg i Aarhus Kommune i samarbejde med Østjyllands Politi.

Et mærkningskit med sporbar væske til værdifulde genstande og klistermærker på døre, vinduer og postkasse, der fortæller om usynlig mærkning i huset, kan måske være et nyt våben i kampen mod indbrudstyve. Et forskningsprojekt med usynlig mærkning gennemført i Aarhus Kommune i samarbejde med Østjyllands Politi tyder i hvert fald på, at skiltning med usynlig mærkning kan mindske risikoen for indbrud. 

Mere end 6600 husstande deltog i forsøget, der løb over 16 måneder i 2016-2017. Forsøgsgruppen, der bestod af cirka halvdelen af de deltagende husstande, blev bedt om at opsætte klistermærker på deres hoveddør, postkasse og lignende steder, så det fremgik, at husstanden havde usynlig mærkning af værdigenstande. Skiltningen skulle på den måde øge potentielle indbrudstyves opmærksomhed på de risici, der er forbundet med at begå indbrud i et hjem. 

 

25 procent mindre risiko

Forsøgsgruppen havde samlet set cirka 25 pct. mindre risiko for indbrud end kontrolgruppen. Østjyllands Politi er godt tilfreds med resultatet:

"Alle, der har prøvet det, ved, at det er ubehageligt og krænkende at komme hjem til et hus, hvor der har været ubudne gæster. Derfor er det selvfølgelig utroligt positivt, at vi nu har endnu et værktøj til at forebygge indbrud, uanset hvad faldet i indbrud hos forsøgsgruppen skyldes," siger Helle Kyndesen, politidirektør i Østjyllands Politi, og tilføjer:

"Udover den forebyggende effekt, hjælper usynlig mærkning jo også til at identificere den rette ejermand, så borgeren hurtigt kan få sine ting tilbage."

Helle Kyndesen understreger, at Østjyllands Politi og Aarhus Kommunen gennem en del år har samarbejdet om en fælles indsats mod indbrud. Blandt andet bliver der løbende holdt borgermøder, hvor borgerne kan få gode råd om at forebygge indbrud. Derudover har en kampagne for ”Nabohjælp” øget antallet af husstande tilmeldt ”Nabohjælp” markant. 

Årsag til effekt skal undersøges

Også i Aarhus Kommune er der stor tilfredshed med undersøgelsen:

"Aarhus Kommune skal være en tryg kommune at bo i. Derfor er forebyggelse af indbrud et højt prioriteret område, som vi løbende arbejder med sammen med Østjyllands Politi. Vi gik ind projektet for at undersøge, om usynlig mærkning som et nyt redskab kan hjælpe borgerne til at undgå indbrud. Det er ikke sidste gang, vi gør sådan. Også i fremtiden vil vi sammen med borgerne finde og udvikle nye måder at styrke trygheden på," siger borgmester Jacob Bundsgaard.

Antallet af indbrud på landsplan og i Aarhus Kommune har generelt været faldende de senere år. I Aarhus Kommune faldt antallet af indbrud med 23,4 % fra 2013-2016.

I rapporten fra Justitsministeriets Forskningskontor understreges det, at det er effekten af at skilte, der har været i fokus i forsøget, og at den kriminalpræventive effekt muligvis er kortvarig og kan skyldes en øget opmærksomhed på risikoen for indbrud. Det skal undersøges nærmere om, det er skiltningen i sig selv eller den øgede opmærksomhed på indbrud, der er med til at reducere risikoen for indbrud. 

Samarbejdet mellem Østjyllands Politi og Aarhus Kommune om at forebygge indbrud fortsætter. I de kommende måneder bliver der blandt andet afholdt flere borgermøder, hvor gode råd til at undgå indbrud er på dagsordenen.

 

Fakta om undersøgelsen

  • 6.607 husstande i Aarhus Kommune, der alle havde haft indbrud inden for de seneste 3,5 år, har deltaget.
  • Heraf blev 3.382 tilfældigt udvalgt som forsøgshusstande, mens de resterende 3.225 huse blev udvalgt som kontrolhusstande.
  • Forsøget løb hen over 16 måneder i 2016-2017.
  • Forsøget er blevet til i samarbejde mellem Aarhus Kommune, Østjyllands Politi og Trygfonden. Det er Justitsministeriets Forskningskontor, der har lavet evalueringen. 
  • Projektet er sponsoreret af Trygfonden med 1 million kroner.
 

Pressekontakt

E-mail: ojyl-kommunikation@politi.dk
Telefon: 2269 1087

 

Kontakt vagtchefen hverdage efter kl. 16.00 og i weekenderne. Der henstilles til, at opkald vedr. døgnrapporten i weekenden sker i tidsrummet kl. 10.00 til 13.00.

Telefon: 8618 2877

5. maj 2025

Østjyllands Politi

Gemte millioner og heroin i lejlighed: Idømt fængsel og udvisning

Under en ransagning i Brabrand sidste år fandt Østjyllands Politi 1,7 millioner kroner i kontanter og en mindre mængde heroin. Nu er en 56-årig vietnamesisk mand blevet idømt fem et halvt års fængsel og udvisning i sagen for at have solgt hård narkotika.

2. maj 2025

Østjyllands Politi

Fire mænd tiltalt for røverier og voldtægter mod prostituerede

Fire yngre mænd i alderen 19-20 år er af Anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi blevet tiltalt for en lang række forhold af bl.a. røveri og voldtægt begået i forening mod flere kvinder, der alle har arbejdet som prostituerede på forskellige aarhusianske adresser. Der er afsat 17 retsdage i sagen, som vil blive ført som en nævningesag ved Retten i Aarhus.

1. maj 2025

Østjyllands Politi

Flere personer anholdt og to biler beslaglagt i forbindelse med færdselsuheld og slagsmål

Østjyllands Politi har beslaglagt to biler og foretaget anholdelser af foreløbigt tre personer i forbindelse med en episode, som fandt sted på Åby Ringvej i det vestlige Aarhus torsdag ved middagstid. Tre personer er i forbindelse med sagen blevet kørt med ambulance på skadestuen i behandlingskrævende tilstand af varierende grad.