Spring til hovedindhold

Forslag

Patruljehundefører

I mere end 100 år har politiet anvendt hunde i opgaveløsningen. Den mest udbredte type hund er en patruljehund, som fx bruges ved eftersøgninger, drabssager og andre alvorlige hændelser.

Patruljehundefører

Politiet fik den første officielle politihund i 1907, og i 1909 gennemførte man den første politihundeprøve. For at blive patruljehundefører skal man være uddannet politibetjent. Herefter kan man søge en stilling som patruljehundefører. Patruljehundeførere skal gennemgå en række kurser, der videreuddanner dem til at varetage politiopgaver med hund. De bliver udstyret med en hund, som de skal træne fra hvalp. For at holde færdighederne ved lige er hundefører og hund løbende på kurser på Politihundeskolen.

 

Patruljehundene er inddelt i grupper efter uddannelsesniveau 1-3, hvor 3 er det laveste og 1 er det højeste niveau. Gruppe 3-hunde er godkendt til at søge efter personer, der er mistænkt for en lovovertrædelse, fx en formodet indbrudstyv. Gruppe 2-hunde kan i tillæg anvendes ved humanitære eftersøgninger og opgaver af efterforskningsmæssig karakter, som fx søg på gerningssted m.m. Gruppe 2-hunde er dem, som politiet har flest af, og de kan videreuddannes til at blive nedgravningshunde eller vandsøgshunde. Den sidste gruppe hunde, er gruppe 1-hunde. De kan løse de samme opgaver som gruppe 3- og 2-hundene, men anvendes også i forbindelse med efterforskning i drabssager, sædelighedssager, voldtægtssager og andre alvorlige sager.

 

Når patruljehunden ikke er på arbejde, er den en familiehund. Det styrker samarbejdet og forholdet imellem hund og fører. Patruljehundene går typisk på pension, når de er otte-ni år.

Patruljehundefører

Udstyr og uniform
Patruljehunde er af racen schæfer. I politiet anvender vi kun hanhunde som patruljehunde, fordi tæverne ellers forstyrrer hanhundenes koncentration. Dansk politi har forsøgt at bruge andre lignende racer, men schæferhunden har vist sig at være den bedst anvendelige. Schæfere bliver også brugt som brandhunde, nedgravningshunde og vandsøgshunde.
Patruljehundeføreren har samme udstyr som en patruljebetjent. Hundeføreren har derudover en taske i sit bælte, hvor der er godbidder i til hunden.
Patruljehundene bærer halsbånd og nogle gange også sele. Det varierer dog fra politikreds til politikreds, præcis hvordan de ser ud, og om der står 'politi' på.
Hundeføreren har to slags liner til sin hund. Denne ene er en sporline, som er en lang line, som bruges når hunden søger og går spor. Den løber altid fri på gerningssted. Den korte line bruges fx ved almindelig patruljegang, indtrængninger og i store menneskemængder, hvor føreren skal have sin hund tæt på sig.
Hundeføreren har mulighed for at anvende et halsbånd, som kan lyse, når det er mørkt, hvis hundeføreren vurderer, at det giver mening ift. opgaveløsningen.