Spring til hovedindhold

Forslag

Forebyggelse

Det forebyggende arbejde i Københavns Vestegns Politi

Forebyggelse af kriminalitet er en væsentlig kerneopgave for Københavns Vestegns Politi.  Det handler blandt andet om, hvordan politiet kan være med til at forhindre kriminalitet og sikre, at borgerne er trygge og sikre i deres hjem, i det offentlige rum og generelt lokalt på Københavns Vestegn. I Sektion for Forebyggelse og Koordinering i Lokalpolitiet er der stort fokus på forebyggelse målrettet børn og unge, og derudover arbejdes der blandt andet med følgende områder:


- Tryghed i byområder – via synlighed, tilstedeværelse, dialog, samarbejde med lokalsamfundet, kommuner mv.

- Tæt og målrettet samarbejde med lokalsamfundet, kommuner mv. med fokus på at hindre utryghedsskabende og kriminalitetstruede adfærd blandt grupper af unge. Her arbejder politiet bl.a. med underretninger af de sociale myndigheder og gennem bekymringssamtaler indgår vi også i dialog med de unges familier

 

- Forebyggelse af: økonomisk kriminalitet, rekruttering til rocker- og bandegrupperinger, fodbold-vold og risiko-fans, digital vold/digitale krænkelser

 

- Færdselsområdet via Vestegnens Trafiksikkerhedsråd 

- Afholdelse af fodboldcup på tværs af politi, unge borgere og Brøndby IF

- Politikadet Junior 

 

- Gode råd og informationskampagner om f.eks. IT–kriminalitet, tricktyveri og indbrudssikring

 

- Crossfit-projekt i Brøndby. 

 

Lokalpolitiet har et stort fokus på det tætte samarbejde med lokalsamfundet. Tryghed skabes og trives bedst i det nære samarbejde mellem politi, kommune, borgere og andre lokale aktører. På Vestegnen er der dedikerede lokalbetjente i samtlige kommuner. Lokalbetjentene kender deres lokalområder indgående, og det er desuden lokalbetjentene, der står for det såkaldte ”genbesøg”, som er en mulighed for at få besøg af en lokalbetjent, hvis man har haft indbrud mere end én gang. Genbesøg består af en gennemgang af boligen, med det formål at få gode råd om, hvordan man sikrer sin bolig bedst muligt.

 

Du kan se her, hvem der er din lokale betjent

 

 

Udgivelser

Idekatalog til forebyggelse af rekruttering til rocker- og bandemiljøer

 

 

Forebyggelse på Vestegnen
Formålet med den mobile politistation er, at vi kan være der, hvor du er og have dialog om, hvad der rør sig i dit område.  

Vi rykker også ud med den mobile politistation ved større arrangementer, fx sportsbegivenheder, festivaler, koncerter og markeder. Her fungerer den som en slags nærstation, hvor du kan henvende dig med anmeldelser, spørgsmål eller information. 

Den mobile politistation bliver også brugt ved bl.a. efterforskningsopgaver, hvor vi har brug for en særligt tæt kontakt til et lokalområde, og ved alvorlige hændelser, hvor vores tilstedeværelse kan medvirke til at skabe tryghed blandt de nærmeste borgere.
 
Hvad er PSP-K?
PSP-K samarbejdet på Vestegnen er et samarbejde mellem Region Hovedstadens psykiatri, Københavns Vestegns Politi, politikredsens 11 kommuner og Kriminalforsorgen. 
PSP-K-samarbejdet retter sig mod borgere, der har behov for støtte/hjælp fra minimum tre ud af de fire myndigheder. Altså borgere, der har eller kan få berøring med samtlige myndigheder, og hvor der derfor er behov for koordinering på tværs. 

Formål
Formålet med PSP-K samarbejdet er at koordinere politiets, kriminalforsorgen, de sociale myndigheder og psykiatriens indsats i forhold til socialt udsatte personer, for at sikre den bedst mulige hjælp, og samtidig forebygge en eventuel udvikling eller fortsættelse af kriminel adfærd.
 
Hvad er SSP?
SSP er et lokalt samarbejde mellem skole, socialforvaltning og politi. Formålet er at forebygge kriminalitet blandt børn og unge. Skole, socialforvaltning og politi er i centrum i denne indsats, da de som myndigheder spiller en nøglerolle i forhold til børns og unges trivsel og opvækst. SSP-samarbejdet går først og fremmest ud på at afdække årsagerne til, at børn og unge begår kriminalitet og på at bearbejde disse årsager. Et vigtigt omdrejningspunkt i samarbejdet er derfor at dele viden.

SSP på Vestegnen
På Vestegnen samarbejder de lokale betjente med de lokale SSP-konsulenter. SSP-samarbejdet har til formål at skabe gode, trygge og udviklende vilkår for alle børn og unge for derved at motivere dem til at fravælge risikoadfærd – herunder kriminalitet og misbrug. SSP-aktørernes store lokalkendskab gør, at faresignaler og udviklingstendenser i kriminaliteten, såvel som i børns og unges levevilkår kan opfanges tidligt, så en indsats kan blive iværksat, før problemerne vokser sig store.

 Nogle af de opgaver som løses lokalt i SSP-samarbejdet er: 

- Bekymringssamtaler med børn og forældre
- Rådgivning af unge, forældre og fagpersoner inden for det kriminalpræventive område
- Forældremøder vedrørende alkohol, stoffer og forældresamtaler
- Konfliktmægling, herunder særligt ungemægling
- Undervisning i god og sikker adfærd på de sociale medier, det gode ungdomsliv, generelle tendenser og forebyggelse af brugen af narkotika. 
- Ad Hoc-problematikker i hverdagen

Ring 114
Hvis du er bekymret for et barn eller en ung og har behov for at tale om mulige løsninger, kan du ringe til politiets servicecenter på tlf. 114. Servicecentret tager imod dine oplysninger og giver dem videre til den relevante lokalstation, der følger op på behov og muligheder i det lokale SSP-samarbejde.
 

Hvad er en tryghedsambassadør?
En tryghedsambassadør er en lokal ildsjæl med en stor kontaktflade i lokalområdet.  Tryghedsambassadørerne fungerer som et bindeled til politiet og skal virke for tillid og tryghed.

Tryghedsambassadørens kontakt til politiet er begrænset til generelle, afklarende spørgsmål og information, der kan have betydning for trygheden i lokalsamfundet. Det er ikke en tryghedsambassadørs opgave at videregive en anmeldelse til politiet. Hvis du vil anmelde et kriminelt forhold eller har brug for politiets hjælp, skal du ringe på 1-1-4. Har du akut brug for hjælp, skal du ringe på 1-1-2.

 

Formålet med tryghedsambassadører 
Formålet med at have tryghedsambassadører er forebyggelse. Tryghedsambassadørerne fungerer på en måde som politiets øjne og ører, og som borgernes stemme. De indgår en aftale om at være i dialog med politiet om forholdene i lokalområdet, forebyggende indsatser og politiets arbejde. Formålet er at styrke samarbejdet mellem politi og lokalsamfund for at forebygge og bekæmpe kriminalitet i området.

Opgaven som tryghedsambassadør indebærer overordnet set:
At man med jævne mellemrum er i dialog med politiet og modtager informationer fra politiet, som videreformidles i relevante lokale netværk. 

   Informationerne har til formål at skabe tryghed og forebygge et konkret problem.

At man løbende informerer politiet om lokale problemstillinger og lokalbefolkningens behov for information eller særlige indsatser, der kan øge

  eller fastholde trygheden.

 
Borgermøder på Vestegnen
Lokalpolitiet deltager i borgermøder, hvor lokalbetjentene holder oplæg og har dialogmøder om forskellige former for kriminalitet, og hvordan man bedst muligt kan forebygge dem. Nedenfor kan du se et udsnit af de forskellige former for kriminalitet, der bliver holdt oplæg og dialogmøder om;

Indbrud
Er boligen sikret godt nok, når du ikke er hjemme? Spørgsmål som dette – og mange andre - får du svar på, når der er borgermøde om indbrud. Borgermøderne kan arrangeres via de lokale betjente, hvis en grundejerforening eller beboerforening ønsker det. Du kan også bestille det via Bestil en betjent

Tricktyveri
Tricktyverier er noget der skaber utryghed, især blandt de ældre medborgere. Der er stort fokus på forebyggelse af tricktyverier, og vi kan ved borgermøder give gode råd til at gøre det svært for tricktyvene. Disse borgermøder er oftest arrangeret af foreninger for ældre mennesker og andre udsatte grupper.

Medborgerskab og tryghed
For at skabe mere tryghed i dit boligområde deltager Lokalpolitiet også på lokale møder i beboer- eller grundejerforeningsmøder. Her fortæller vi lidt om, hvordan man som borger i samarbejde med politi og kommune, kan skabe tryghed i sit eget område, ved at gøre brug af hinanden – også kaldet community policing.

Andre oplæg
Har du brug for dialogmøder eller oplæg om andre former for kriminalitet, er du også velkommen til at rette en forespørgsel til Københavns Vestegns Politi fx via Bestil en betjent.

Sådan gør du
Du kan henvende dig via Bestil en betjent eller din lokalbetjent. Lokalbetjentenes oplysninger finder du her