Spring til hovedindhold

Forslag

Rigspolitiet

Nyhed

28. december 2020 08:56

Hvis uheldet er ude og tyven har været inde

Selvom der er færre og færre, der kommer hjem til en knust rude og gennemrodede skabe, sker der fortsat for mange indbrud i Danmark. Læs her, hvad du skal gøre, hvis uheldet har været ude, og tyven har været inde.

”Det er både ubehageligt og grænseoverskridende, når der har været fremmede i ens hjem og rode i ens private ting. Ofte vil man oveni købet have fået stjålet ting, som havde affektionsværdi. Vi oplever tit, at borgere, som har været udsat for et indbrud, er i tvivl om, hvordan de skal gribe det an og har svært ved at overskue situationen,” siger Henrik Sønderby, der er chef for Nationalt Efterforskningscenter i Rigspolitiet. 

Han giver følgende gode råd til ofre for indbrud:

  • Ring til politiet på 114 og anmeld indbruddet. Så får du at vide, hvordan du skal forholde sig. Hav gerne CPR-nummer, navn, adresse, telefonnummer og e-mailadresse samt oplysninger om dit forsikringsselskab og policenummer klar. 
  • Gennemgå huset og find ud af, hvad der er blevet stjålet. Det er en god idé at notere de genstande, der mangler ned på et stykke papir med det samme, så husker man det lettere og kan supplere undervejs, idet man typisk først opdager alle stjålne genstande efter noget tid. Har du serienumre eller lignende på nogle af genstandene, er det en god ide at finde dem frem.
  • Har du mistet dankort eller andre kort, så skal de spærres hurtigst muligt. Er der forsvundet vigtige personlige papirer, som du skal have bestilt nye af? Og er tyven rendt med nøgler til huset eller til bilen, så vil vi råde til at få kodet låsen om snarest muligt. 
  • Vent med at rydde op, til politiet har været der, og gerningsstedsundersøgelsen er færdiggjort. Det gælder om ikke at ødelægge de vigtige og langt fra altid synlige spor, som gerningsmanden måske har efterladt. Det kan være afgørende i bestræbelserne på efterfølgende at identificere gerningsmanden.
  • Anmeld indbruddet til dit forsikringsselskab og tag evt. en drøftelse med dem eller andre om, hvordan du bedst muligt sikrer bopælen mod noget lignende i fremtiden. Der er mange muligheder, og en del af dem behøver ikke koste noget. 

     
     juleindbrudstal 27 december 2020
 

Kontakt en pressemedarbejder i Rigspolitiet

Pressetelefon: 4174 0440

E-mail: presse@politi.dk

22. marts 2024

Rigspolitiet

Politiet styrker brugen af kropskameraer i udvalgte operative opgaver

Fem politikredse, Sydøstjyllands Politi, Midt- og Vestjyllands Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi, Fyns Politi og Københavns Vestegns Politi, iværksætter en mere systematisk anvendelse af krops- og hjelmkameraer i forskellige operative opgaver

9. februar 2024

Rigspolitiet

Skal politiet have strømpistoler som et supplerende magtmiddel?

Det spørgsmål skal et nyt pilotprojekt give svar på. Tre udvalgte politikredse skal i løbet af de næste par år teste, om strømpistoler fremadrettet skal kunne bruges af politiet i særlige tilfælde og dermed indgå i politiets magtmidler.

28. januar 2024

Rigspolitiet

Giv et smil til skolepatruljerne i den sureste uge

For høj hastighed, uopmærksomhed og aggressiv adfærd er bare nogle af de ting landets skolepatruljer oplever, når de dagligt passer på deres venner ved skolevejene, og det er en adfærd, der skaber utryghed.