Spring til hovedindhold

Forslag

Rigspolitiet

Nyhed

28. september 2020 13:50

Identifikation af yderligere dna-sager til gennemgang

Rigspolitiet har orienteret Justitsministeriet om to nye forhold, som er identificeret i forbindelse med den igangværende gennemgang af de såkaldte dna-sager. Der er tale om en række yderligere sager til gennemgang samt en fejl i matchberegningen hos Retsgenetisk Afdeling.

Politilogo på rude

Foto: Rigspolitiet

Yderligere 3.850 sager til gennemgang i politikredsene 

I forbindelse med politikredsenes gennemgang af ca. 8.500 straffesager, hvor dna-bevis er anvendt til sammenligning af en sporprofil med 16 dna-systemer og en personprofil med 10 dna-systemer, har Rigspolitiet identificeret yderligere ca. 3.850 sager. 

Der er tale om sager, som vedrører samme problemstilling, og som beklageligvis ikke indgår i de oprindelige sagslister oversendt til politikredsene. Det betyder, at yderligere 3.850 sager skal gennemgås i politikredsene. 

"Det er meget beklageligt, at alle relevante DNA-sager ikke blev identificeret straks fra undersøgelsens begyndelse, og at tidshorisonten for den derfor nu må forlænges med tre måneder. Det er klart utilfredsstillende, og Rigspolitiet vil derfor sammen med Retsgenetisk Afdeling tage initiativ til fremadrettet at sikre et bedre dataoverblik", siger rigspolitichef Thorkild Fogde.  

Rigspolitiet har oversendt de supplerende sagslister til politikredsene. I gennemgangen af sager prioriteres fortsat verserede sager og sager med fældende afgørelse, hvor straffen endnu er ikke er udstået. 

Gennemgangen af sager, der senest var forudsat til at være færdiggjort inden udgangen af 2020, forventes nu afsluttet ved udgangen af første kvartal 2021. 

 

Menneskelig fejl ved matchberegning 

Retsgenetisk Afdeling under Københavns Universitet er i forbindelse med den igangværende gennemgang af straffesager blevet opmærksom på, at der ved en menneskelig fejl i afdelingen er sket fejlberegning af den bevismæssige vægt i en konkret dna-erklæring fra 2018. Det betyder, at Retsgenetisk Afdeling nu vil gennemgå ca. 12.000 sammenligninger for at undersøge, om samme fejl er sket i andre sager. 

Retsgenetisk Afdeling har orienteret Rigspolitiet om, at fejlen er opstået ved, at en parameteropsætning for beregningen i Afdelingens IT-system i den konkrete sag ikke er sat korrekt.  Herved er der fejlagtigt sket fejlberegning af den såkaldte likelihood-kvotient – dvs. sandsynligheden for dna-march – hvorved sandsynligheden for et DNA match blev væsentlig højere. 

Fejlen blev ikke opdaget i Retsgenetisk Afdeling efterfølgende kvalitetskontrol, som udføres på alle sammenligningserklæringer 

I den konkrete sag, havde Anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi rejst tiltale i en indbrudssag. Tiltalen er nu opgivet og videre påtale i sagen indstillet. 

Den supplerende gennemgang af de ca. 12.000 sammenligninger i Retsgenetisk Afdeling forventes ikke at påvirke den daglige drift eller den allerede iværksatte undersøgelse.  

Yderligere information om sagen vedrørende menneskelig fejl ved matchberegning kan fås ved henvendelse til Retsgenetisk Afdeling under Københavns Universitet og Rigsadvokaten. 

Justitsministeren har orienteret Folketingets Retsudvalg om fejlen i matchberegninger og den iværksatte undersøgelse samt de yderligere sager til politikredsenes gennemgang. Orienteringen kan læses her. 

 

Rigspolitichefens orientering om yderligere dna-sager til gennemgang i politikredsene kan læses her. 

 

Kontakt en pressemedarbejder i Rigspolitiet

Pressetelefon: 4174 0440

E-mail: presse@politi.dk

22. marts 2024

Rigspolitiet

Politiet styrker brugen af kropskameraer i udvalgte operative opgaver

Fem politikredse, Sydøstjyllands Politi, Midt- og Vestjyllands Politi, Syd- og Sønderjyllands Politi, Fyns Politi og Københavns Vestegns Politi, iværksætter en mere systematisk anvendelse af krops- og hjelmkameraer i forskellige operative opgaver

9. februar 2024

Rigspolitiet

Skal politiet have strømpistoler som et supplerende magtmiddel?

Det spørgsmål skal et nyt pilotprojekt give svar på. Tre udvalgte politikredse skal i løbet af de næste par år teste, om strømpistoler fremadrettet skal kunne bruges af politiet i særlige tilfælde og dermed indgå i politiets magtmidler.

28. januar 2024

Rigspolitiet

Giv et smil til skolepatruljerne i den sureste uge

For høj hastighed, uopmærksomhed og aggressiv adfærd er bare nogle af de ting landets skolepatruljer oplever, når de dagligt passer på deres venner ved skolevejene, og det er en adfærd, der skaber utryghed.