Spring til hovedindhold

Forslag

Rigspolitiet

Nyhed

8. april 2021 14:15

Status på arbejdet med sletning af klientsamtaler

Rigspolitiet orienterede den 11. juni 2020 Justitsministeriet om, at sletningen af aflyttet kommunikation mellem mistænkte og deres forsvarsadvokater i flere tilfælde havde været ufuldstændig. Justitsministeriet har i dag givet Folketingets Retsudvalg en orientering om arbejdet med at sikre, at der både bagudrettet og fremadrettet sker den nødvendige sletning.

Samtaler mellem en mistænkt i en straffesag og dennes forsvarer er omfattet af den fortrolighed, der gælder for forsvarsadvokaternes arbejde, og må derfor ikke aflyttes. En aflytning skal standses, hvis det konstateres, at der er tale om en klientsamtale, og hvis det konstateres, at en klientsamtale er optaget og lagret i systemet, skal samtalen slettes straks.

Rigspolitiets Teledatasektion afsluttede i juli 2020 en gennemgang af sager, hvor politikredsene har anmodet om, at der skal ske sletning. Gennemgangen dækker perioden fra den 1. januar 2017 til den 10. juni 2020. Teledatasektionen konstaterede, at der var tale om mangelfuld sletning af én eller flere aktiviteter i 151 aflytninger, svarende til ca. 35 procent af de gennemgåede sager. De pågældende aflytninger er nu slettet, og forsvarere eller indgrebsadvokater er i den forbindelse blevet orienteret.

Teledatasektionen og politikredsene har desuden identificeret yderligere en række aflytninger, hvor der skulle ske sletning, men hvor Rigspolitiet ikke var anmodet om at foretage en sådan. Også i disse sager er der nu sket sletning, og forsvarere eller indgrebsadvokater er blevet orienteret. Dette arbejde blev for alle politikredse afsluttet inden udgangen af 2020.

For at undgå sådanne sager har politiet på en række områder ændret procedurerne for sletning af klientsamtaler. Der er i den forbindelse indført skærpede kontrolprocedurer i både politikredsene og Rigspolitiet. Rigspolitiet har endvidere revideret uddannelsen i brugen af aflytningssystemet, og der arbejdes på at forbedre den it-platform, som bruges til at iværksætte aflytningerne.

”Muligheden for, at klient og advokat kan føre en fortrolig samtale, er et afgørende princip i vores strafferetspleje. Derfor er det stærkt beklageligt, at vores håndtering af aflytninger i en række sager ikke har været i orden. Det bliver der nu strammet op på”, siger politidirektør Lykke Sørensen.

Rigspolitiet har ikke kendskab til konkrete straffesager, hvor klientsamtaler, der skulle have været slettet, har været fremlagt som bevis i retten og dermed kan have haft betydning for udfaldet af straffesagen. Det er samtidigt Rigspolitiets indtryk, at politiet og anklagemyndigheden generelt er meget opmærksom på, at kommunikationen mellem en forsvarer og dennes klient skal være særligt beskyttet. Fraset de nævnte tekniske forbedringer, som der stadigt arbejdes på, er det Rigspolitiets vurdering, at politiet i dag har redskaberne til at efterleve reglerne om sletning af klientsamtaler i aflytningssystemet.

Kontakt en pressemedarbejder i Rigspolitiet

Pressetelefon: 4174 0440

E-mail: presse@politi.dk

12. juli 2024

Rigspolitiet

Danske politifolk til Lampedusa

Det danske patruljebådsbidrag til Frontex, som politiet og forsvaret er sammen om, er flyttet fra Symi i Grækenland til den italienske ø Lampedusa tæt på den tunesiske kyst.

6. juni 2024

Rigspolitiet

Rigspolitiet har underskrevet kontrakt om indkøb af ny karabin

I 2023 påbegyndte politiet en udskiftning af sine våben med indkøb af en ny tjenestepistol. Nu er der også indgået en aftale om levering af en ny karabin til politiet - det bliver SIG Sauer MCX.

5. juni 2024

Rigspolitiet

Politiet opfordrer: Fortæl os, hvis du har et overvågningskamera

Fotos og videoer er ofte afgørende, når politiet skal opklare alvorlig kriminalitet som for eksempel voldtægt eller drab. Af den årsag opfordrer politiet alle med overvågningskameraer til at registrere dem i Politiets Kameraregister, POLCAM.