Politiet på sociale medier: #SigNej til grooming
Onsdag den 6. december aktiverer politiet sine sociale medier i kampen mod digitale børnelokkere som del af den fælleseuropæiske politikampagne #SigNej til grooming.

Foto: Rigspolitiet
Børnelokkeren rykker fra legepladsen til internettet. Den digitale børnelokker er en ’groomer’ – han opsøger piger og drenge på nettet forklædt i en anden profil – et barn eller en flink voksen – og lokker dem til grænseoverskridende ting. Hans interesse er at krænke sine ofre seksuelt via løgn og manipulation.
#SigNej på onsdag
Forældre og bedsteforældres bistand er i fokus onsdag, fordi de er tæt på de unge:
"Jeg opfordrer alle forældre – eller bedsteforældre – til at bruge onsdag til at tale med familiens børn om klog og fornuftig adfærd på internettet. Fortæl dem, at hvis nogen beder om intime fotos, film eller om penge, så skal de sige nej," siger politikommissær Flemming Kjærside, Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3).
Grooming-fænomenet er velkendt i Danmark, og for nylig er der faldet dom i to opsigtsvækkende grooming-sager, hvor to danske mænd krænkede over 170 danske ofre – de fleste børn og unge.
Det kostede i juni en 59-årig mand fra Farum 3,5 års fængsel – han krænkede 133 ofre. Senest fik en 21-årig mand fra Albertslund halvandet års fængsel den 28. november for at udbrede intime film og fotos af 39 børn og unge, som han manipulerede via Facebook. Begge groomere udgav sig for at være unge drenge og piger.
Hjælp børn til at være skeptiske
Grooming stiger og der er mørketal, vurderer Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3):
"Det er vigtigt, at børn er naturligt skeptiske over for nye net-venner og siger nej til at sende intime fotos eller penge, men stopper kommunikationen og beder en voksen om hjælp," siger Flemming Kjærside.
Det er også vigtigt, at børn og unge forstår, at der er hjælp at hente, hvis de møder én, som truer eller presser dem til noget, de ikke har lyst til – eller de er kommet til at sende noget:
"Fortæl børn og unge, at de ikke skal tøve med at bede om hjælp hos en voksen, de stoler på – især hvis en groomer presser dem. Der er gode råd og hjælp at hente på sikkerchat.dk, hos Red Barnet og Børns Vilkårs hotline-telefoner eller hos politiet, hvis der er sket noget kriminelt. Børn og unge bør ikke stå alene med det her," siger politikommissæren.
I løbet af onsdag vil politiet sende råd, information og opfordringer ud via Facebook og Twitter under hashtagget #SigNej – del dem gerne med alle, du kender, familie og venner.
Hvad kan du tale med dit barn om?
Den bedste måde at beskytte børn mod seksuelle krænkere er at lære dem at kunne sige fra overfor grænseoverskridende personer. Det er godt, hvis barnet oplever, at han/hun altid kan komme til dig. Vær imødekommende, hvis barnet forsøger at fortælle dig om noget, der er sket på nettet – også hvis de har gjort noget forkert. Lad være med at skælde ud, men støt i stedet barnet til at få løst situationen. Tal med dine børn om, at folk ikke altid er dem, de udgiver sig for nettet. Lær dem at omgås private billeder og video med respekt: når billeder først er sendt af sted eller lagt på nettet, kan det være meget svært at få dem fjernet. De kan gemmes, kopieres og videresendes.
Råd til en akut situation med ufrivillig billeddeling
- Vær rolig
- Nedton panikstemning og stil konkrete spørgsmål for at forstå omstændighederne omkring billeddelingen
- Støt den unge og undgå sætninger som 'det kunne du jo have tænkt dig til'. Den unge har brug for hjælp, ikke en moralsk opsang
- Søg rådgivning, hvis du er i tvivl. Red Barnet tilbyder hjælp her: Red Barnet
- Tal med den/de unge om rettigheder, skyld og skam. Giv dem ord til at bearbejde oplevelsen, og følg op også efter længere tid
Hvad er grooming?
Grooming er et engelsk ord, der dækker over en proces, hvor en voksen igennem strategisk manipulation opbygger et tillidsforhold til et barn, typisk via sociale medier og andre online platforme, med henblik på senere at begå seksuelt overgreb mod barnet.
Europols kampagneside ’Say No’
Politiets SigNej-kampagne
Red Barnets gode råd til børn og voksne om sikker chat
Børns Vilkårs hjælpelinjer