Spring til hovedindhold

Forslag

Syd- og Sønderjyllands Politi

Nyhed

30. december 2022 13:42

To drenge fra Haderslev sigtet for hvidvask

I begge sager havde ukendte mænd kontaktet de unge via det sociale medie Snapchat for at få hjælp til at få udbetalt et større beløb i kontanter.

To drenge på 16 og 17 år, begge fra Haderslev, er tidligere på måneden blevet sigtet for hvidvask.
 
I begge tilfælde havde ukendte mænd kontaktet de unge via det sociale medie Snapchat for at få hjælp til at få udbetalt et større beløb i kontanter.

Den 17-årige stillede sin konto til rådighed, så manden kunne overføre 9.500 kroner, hvorefter pengene blev hævet og afleveret til den ukendte mand på Vojens Banegård.

 

Den 16-årige nåede at være i dialog med gerningsmanden, men transaktionen blev ikke endeligt gennemført, før politiet blev inddraget i sagen.

Hændelsesforløbene har ført til, at drengene er blevet sigtet for hvidvask og risikerer en bøde eller en betinget fængselsstraf.

 

I tilgift risikerer denne type sager også at få betydning i forhold til en række jobmuligheder. Som udgangspunkt vil en betinget fængselsstraf ikke optræde som en plet på straffeattesten, hvis man er under 18 år på gerningstidspunktet og ikke bliver straffet på ny inden for en tre-årig periode. Men omvendt vil sagen være synlig, hvis man søger job, hvor man skal sikkerhedsgodkendes.

 

Vær ikke et muldyr

Syd- og Sønderjyllands Politi advarer kraftigt borgere mod at stille deres bankkonto, MobilePay eller NemID til rådighed for andre. Man risikerer at optræde som muldyr for kriminelle og dermed bistå dem med at trække penge ud fra deres illegale aktiviteter.
 
- I nogle tilfælde kan henvendelserne virke uskyldige, hvor nogen fx forklarer, at de har mistet deres dankort og søger hjælp fra andre borgere, som de kan overføre penge til og som kan hæve kontanterne for dem. I andre tilfælde er der opslag på Snapchat, hvor det fremgår, at du kan tjene hurtige og nemme penge ved at stille din konto til rådighed, forklarer politikommissær Dennis Holst fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

 

Medskyldig

Han pointerer i denne sammenhæng, at selvom man som borger handler i god tro, bistår man kriminelle med at overføre penge. Og i denne type sager er muldyrene medskyldige i hvidvask, fordi de optræder som mellemmænd.
 
Politikommissæren opfordrer desuden forældre til at tale med deres børn og unge om alvoren af at stille bankkonti, MobilePay og NemID til rådighed for andre. En vigtig faktor er i denne sammenhæng, at der er tegn på, at kriminelle især går efter at rekruttere yngre personer som mulddyr.

- I begge tilfælde er det forældrene, der anmelder hændelserne. Det er det helt rigtige at gøre, ikke mindst fordi der kan være formildende omstændigheder i sagerne, når man selv går til politiet, fremhæver Dennis Holst.

Han opfordrer ligeledes børn og unge til at tale med voksne, hvis de er kommet til at agere som muldyr, så sagerne kan blive meldt til politiet.

- I en af sagerne er drengen blevet direkte truet af den person, som stod bag overførslen. Netop derfor er det vigtigt ikke at stå alene i denne type sager, pointerer politikommissæren.
 

Fakta: Hvad er et muldyr?

Et muldyr er en person, der stiller sin konto til rådighed for kriminelle, som dermed kan sløre de finansielle spor fra en kriminel handling.
 
Den kriminelle handling kan bestå i, at: 
- du hæver kontanter i en hæveautomat, efter at svindleren har overført penge fx via mobilen gennem et stjålet betalingskort.
- du stiller din konto til rådighed for pengeoverførsler og hjælper dermed svindleren med at overføre penge, som ikke tilhører svindleren.
- du låner dit NemID ud til at foretage en pengeoverførsel.
 

Fakta: Undgå at blive et muldyr

- Stil aldrig din konto til rådighed for andre.
 
- Oplys ikke dine bankoplysninger til nogen, medmindre det er nogen, du kender godt og har tillid til.
 
- Sig nej til fremmede, som lokker med nemme penge for en simpel tjeneste.
 
- Hvis du mistænker, at du medvirker til kriminalitet, så kontakt straks din bank og politiet.
 
Læs mere på Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside

 

Teksten er blevet rettet og præciseret i forhold til straffeattest. Vi beklager de forkerte oplysninger. Mvh. Kommunikation.

Pressekontakt

Kommunikationsenheden

E-mail: sjyl-kommunikation@politi.dk 

Telefon: 2052 6460 (ikke sms)

19. april 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

Har du set manden eller voldsepisode på King George 7. februar 2024?

Politiet søger vidner og hjælp til at identificere mulig gerningsmand.

18. april 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

Bedrageri: Genkender du denne gerningskvinde?

OBS! Kvinden er identificeret og billederne er derfor fjernet Syd- og Sønderjyllands Politi beder borgerne om hjælp i forbindelse med 5 anmeldelser om bedrageri i henholdsvis Nordborg, Sønderborg midtby og Aabenraa.

17. april 2024

Syd- og Sønderjyllands Politi

38-årig kvinde idømt behandlingsdom

En domsmandsret i Sønderborg idømte i dag en 38-årig kvinde en behandlingsdom