Spring til hovedindhold

Forslag

Fakta

Fakta om Syd- og Sønderjyllands Politi.

Esbjerg Politistation

Syd- og Sønderjyllands Politis hovedstation ligger i Esbjerg. Foto: SJYL

Syd- og Sønderjyllands Politi er – målt på geografi – blandt landets største politikredse og dækker Esbjerg, Haderslev, Sønderborg, Tønder, Varde, Vejen, Aabenraa og Fanø kommuner.

 

Der er godt 900 ansatte i politikredsen, der servicerer de 443.000 borgere i området. Antallet af ansatte er fastsat efter politikredsens størrelse, antallet af indbyggere, antallet af sager og arbejdsopgaver i øvrigt. De daglige politimæssige opgaver er præget af, at der både er storbymiljø, gamle købstæder, landsbyer, omfattende naturområder, landbrug, strande og grænsen til Tyskland.

 

Hovedstation

Hovedstationen er i Esbjerg, hvor stationen samtidig er områdecenter for den nordvestlige del af politikredsen.

På hovedstationen bor desuden vagtcentralen, øverste ledelse, de centrale politiafdelinger, anklagemyndigheden og politikredsens stabsfunktioner.

 

UKA

Et stort antal medarbejdere og opgaver i Syd- og Sønderjyllands Politi er relateret til den dansk-tyske grænse. 

Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) i Padborg er således omdrejningspunktet for:

  • Den midlertidige stikprøvevise grænsekontrol.
  • En fælles dansk-tysk politipatrulje, der arbejder på begge sider af grænsen. 
  • Håndtering af hjemtagelsessager, blandt andet indbrud fra hele landet, hvor kriminelle bliver anholdt med tyvekoster i udlandet.
  • Efterforskning af sager med udenlandske omrejsende kriminelle, der er rejst ind fra Tyskland.

Ny struktur

Den 2. januar 2018 fik politikredsen ny struktur for at tilpasse sig de krav til politiet, der følger af flerårsaftalen, som Folketinget har vedtaget. 

Politikredsen har således samlet en del efterforskning og sagsbehandling på i alt tre områdecentre. På denne måde tilpasser Syd- og Sønderjyllands Politi sig til udviklingen, hvor kriminalitetsbilledet ændrer sig.

IT-kriminaliteten stiger kraftigt, ligesom fokus på omrejsende kriminelle og den øgede grænseindsats også påvirker politikredsen. Og på grund af den øgede terrortrussel skal politiets beredskab være mere specialiseret.

Omvendt har der været et væsentligt fald i den mere almindelige kriminalitet og i ungdomskriminaliteten.

Områdecentrene

De tre områdecentre er – ud over Esbjerg - placeret i Haderslev og Sønderborg:

  • Områdecenter Nordvest dækker Varde, Fanø og Esbjerg kommuner
  • Områdecenter Nordøst dækker Haderslev og Vejen kommuner
  • Områdecenter Syd dækker Sønderborg, Aabenraa og Tønder kommuner

Der er desuden beredskabsstationer i Tønder, Varde, Vejen og Aabenraa, der lige som områdecentrene fungerer som udkørselssteder for patruljerne.

Vi har også en station i Ribe med borgerbetjening samt kriminalpræventiv indsats. Den  patruljemæssige dækning af Ribe-området sker dog primært fra Esbjerg.

Derudover er der en række specialfunktioner på beredskabsstationerne. Det gælder for eksempel færdsel, hundepatruljer, bevilling/tilladelser, dyreværnssager m.m.

Nær- og landpoliti

Politikredsen har ind til videre nærstationer i Toftlund, Bramming og Esbjerg Øst, politiekspeditioner i Skærbæk, Vojens, Højer og Padborg samt landpoliti i Bredebro, Oksbøl, Rødding, Ølgod samt på Fanø og Rømø.