Spring til hovedindhold

Forslag

Parkeringsafgifter og parkeringsbøder

Har du fået en parkeringsbøde eller en parkeringsafgift?

Her finder du information om parkeringsafgifter og parkeringsbøder, dine muligheder for at søge om nedsættelse og muligheder for at klage.Du kan også finde information om, hvad du gør, hvis en bil er parkeret til ulempe for andre, eller hvis din bil er blevet fjernet, fordi den var parkeret til ulempe. 
Værd at vide om parkeringsafgifter og -bøder

Kommunerne fastsætter de lokale parkeringsbestemmelser med samtykke fra politiet. Du kan finde lokale parkeringsbestemmelser på de enkelte kommuners hjemmesider eller hos Vejdirektoratet.

Kommunerne udfører typisk selv kontrollen med parkeringsbestemmelserne på offentlige parkeringspladser, ligesom de også selv udsteder parkeringsafgifter.

 

Der kan også udstedes kontrolafgift ved ulovlig parkering på privat område. I det tilfælde udstedes afgiften af det parkeringsselskab, som ejeren af parkeringspladsen har hyret til at udføre kontrol med pladsen.

Politiet kan altid kontrollere, om en parkering er lovlig og udstede afgift. Politiet kan ikke kontrollere, om der er foretaget korrekt betaling for parkeringen, fx ved køb af p-billet.

Politiet kan udstede en egentlig parkeringsbøde, hvis en parkering er til fare for andre eller forhindrer andre trafikanters færdsel. Det er kun politiet, der kan udstede parkeringsbøder.

Hvis en bil er parkeret på en vej eller et område, hvor færdselsloven gælder, og den er parkeret til ulempe for den øvrige trafik, kan bilen fjernes uden ejerens tilladelse.

Hvis du ikke har mulighed for at anmode ejeren/brugeren om at flytte bilen, kan du kontakte politiet på telefon 114. Holder bilen akut til fare for øvrige trafikanter, skal du kontakte politiet på 112. Hvis bilen står parkeret på en statsvej og ikke på en kommunal vej, skal du i stedet kontakte Vejdirektoratet. Du kan se en oversigt over statsvejnettet på vejdirektoratet.dk.

Politiet eller Vejdirektoratet (i tilfælde af at bilen er fjernet fra en statsvej) skal underrette dig, hvis din bil er blevet fjernet, og oplyse, hvornår den er fjernet, og hvor den opbevares.

Underretningen skal indeholde en tidsfrist for, hvornår du skal have afhentet bilen. Hvis fristen ikke overholdes, vil bilen blive solgt på offentlig auktion eller til en ophugger. Hvis der i forbindelse med salget er et overskud, går overskuddet i statskassen. Du kan i et år fra salgsdatoen gøre krav på overskuddet, men udgifter til transport, opbevaring og salg vil blive trukket fra.

Har politiet eller Vejdirektoratet ikke kunnet finde frem til bilens ejer, kan politiet sælge bilen 14 dage efter, at bilen er blevet fjernet.

Spørgsmål om fjernede biler fra statsveje hører under Transport- og Bygnings- og Boligministeriets område:

 

Transport- og Bygnings- og Boligministeriet
Vejdirektoratet
Niels Juels Gade 13
1022 København K
Tlf.: 7244 3333
E-mail: vd@vd.dk

Du kan ikke få en parkeringsafgift nedsat, heller ikke selvom du eksempelvis er studerende på SU, lærling, modtager overførselsindkomst eller er pensionist. Dette gælder også parkeringsafgifter udstedt af politiet.

Du kan klage over en parkeringsafgift til den myndighed, der har udstedt afgiften. Det kan være kommunen, det private parkeringsselskab eller politiet.

Hvis du vil klage over en parkeringsbøde udstedt af politiet, skal det ske til politiet, eller ved, at du beder om at få sagen behandlet i et retsmøde.

Du kan søge om at få nedsat parkeringsbøder udstedt af politiet til det halve, hvis du har en særlig lav indkomst.

 

Bøden vil dog ikke kunne nedsættes til mindre end 500 kr.

Politiets Administrative Center

Hvis du har spørgsmål er du velkommen til at kontakte os i Politiets Administrative Center.

Find kontaktoplysninger