Spring til hovedindhold

Forslag

Midt- og Vestjyllands Politi

Nyhed

28. juni 2022 12:32

Fire mænd skal flere år i fængsel for bedrageri og afpresning på sociale medier

Fire mænd udgav sig på sociale medier for at være en kvinde, der solgte seksuelle ydelser – men i stedet var der tale om et større svindelnummer. I dag blev mændene dømt for organiseret bedrageri og afpresning, og de kan nu se frem til at skulle i fængsel i mellem to og et halvt års fængsel og 5 års år.

Ved retten i Viborg faldt der i dag klokken 11.00 dom i en større sag, hvor fire unge mænd i alderen 22-26 år blev kendt skyldige i afpresning og bedrageri af særligt grov beskaffenhed. Der har været tale om forbrydelser, som retten takserede således:

En 22-årig mand fra Vejle skal 2 år og seks måneder i fængsel
En 24-årig mand fra Viborg fik en dom på 3 år og seks måneders fængsel
En anden 24-årig mand fra Viborg fik en dom på 4 års fængsel
En 26-årig mand fra Viborg fik den længste straf. Han skal 5 år i fængsel

 

Dømt for flere hundrede forhold

Mændene udgav sig på sociale medier for at være en kvinde, der solgte seksuelle ydelser. På den måde fik de en lang række øvrige mænd til at overføre penge for ydelser, som aldrig blev leveret.

Derudover afpressede de fire unge mænd også i mange tilfælde de øvrige mænd ved for eksempel at true dem med at fortælle deres familie, venner eller arbejdsgiver, at den pågældende havde forsøgt at købe seksuelle ydelser.

Ofrene har hver især overført mellem 100 og helt op til knap 80.000 kroner – nærmere bestemt 77.479 kroner.

De fire gerningsmænd blev ved retten i Viborg dømt for tilsammen 322 forhold og har svindlet og truet sig til i alt godt 1,2 million kroner.

 

Stort efterforskningsarbejde 

Sagen begyndte i efteråret 2020, da en 35-årig midtjysk mand henvendte sig til Midt- og Vestjyllands Politi og fortalte, at han var blevet snydt på det sociale medie Snapchat, og at han efterfølgende var blevet afpresset til at overføre i alt 1.700 kroner.

Den 35-årige mands anmeldelse blev startskuddet til et omfattende efterforskningsarbejde hos lokalpolitiet i Viborg, hvor digitale spor ledte Midt- og Vestjyllands Politi frem til de fire mænd, der nu er dømt.

Under efterforskningen er en lang række forurettede og vidner blevet afhørt, ligesom Midt- og Vestjyllands Politi gennemførte flere ransagninger – også af telefoner og andet IT-udstyr.

 

Anklager: En stor og usædvanlig sag

Anklageskriftet omfattede 322 forhold med tilsammen 240 forurettede, og for anklager Katrine Melgaard fra anklagemyndigheden ved Midt og Vestjyllands Politi har det også været en stor og speciel sag at skulle føre.

”Det er en meget usædvanlig sag med mange forhold, mange ofre og store værdier, og der er jo tale om en relativt ny form for kriminalitet, som foregår via de sociale medier. Derfor har vi ikke rigtigt haft nogle lignende sager fra tidligere, som vi har kunne læne os op ad,” siger hun.

Hun tilføjer:

”Derfor har jeg selvfølgelig også været meget spændt på, hvad retten kom frem til i dag, men jeg er rigtigt tilfreds med, at alle de fire mænd nu skal flere år i fængsel”, siger Katrine Melgaard.

Anklageren havde procederet for domme på mellem 4,5 års fængsel og 6 års fængsel. Retten landede altså lidt lavere. 

Tre af de dømte – de tre mænd fra Viborg - har siddet varetægtsfængslet siden den 23. september 2021, mens den 22-årige mand fra Vejle blev fængslet den 12. januar 2022.

De tre yngste modtog dommen. Den 26-årige mand fra Viborg udbad sig betænkningstid. Alle fire mænd er fortsat varetægtsfængslet efter dom.

 

Særligt til pressen:

Hvis pressen ønsker yderligere kommentarer, kan de kontakte anklager Katrine Melgaard på telefonnummer 21804034.

 

Pressekontakt

Telefon: 51731906
 

Flere nyheder

15. september 2022

Midt- og Vestjyllands Politi

Mand anholdt for tyveri af flere køretøjer

En 31-årig mand blev natten til torsdag anholdt i Skarrild. Manden er blandt andet mistænkt for at stå bag tyveriet af både en Mercedes og en traktor den 8. september.

12. september 2022

Midt- og Vestjyllands Politi

Fængselsdom til sallingbo for økonomisk kriminalitet

En 48-årig mand blev i dag ved Retten i Viborg dømt for skyldnersvig af særligt grov karakter og for at have afgivet falsk erklæring. Manden har fået en dom på ni måneders betinget fængsel med vilkår om samfundstjeneste.

9. september 2022

Midt- og Vestjyllands Politi

Anholdt for ulovligt arbejde

På en uanmeldt kontrol torsdag anholdt Midt- og Vestjyllands Politi to udenlandske mænd, der arbejdede i byggebranchen, men ikke havde arbejdstilladelse i Danmark.

Forslag