Spring til hovedindhold

Forslag

Københavns Vestegns Politi

Nyhed

8. marts 2024 10:03

Husk sikkerhedswire til påhængsvognen

Inden for en uge er otte bilister dømt i retten, fordi de ikke havde sat en sikkerhedswire korrekt fast mellem deres bil og den påhængsvogn, de havde koblet på anhængertrækket. En tabte sin påhængsvogn, så den kørte herreløst rundt på motorvejen til fare for andre.

Påhængsvogn med påløbsbremse og korrekt monteret sikkerhedswire

En bøde på 2.500 kroner, betinget frakendelse af kørekortet i tre år og dertil hørende orienterende køreprøver.

 

Det er som udgangspunkt straffen, hvis der ikke er en korrekt monteret sikkerhedswire mellem en bil og en påhængsvogn, som har påløbsbremse – og det overrasker mange, når de sidder i retten.

Sikkerhedswiren skal aktivere påløbsbremse på påhængsvognen, så den standser, hvis uheldet er ude, og den falder af trækket.

Uheldet var netop ude, da en 27-årig mandlig bilists anhængertræk med påhængsvogn faldt af midt på motorvejen. Sikkerhedswiren var faktisk på, men virkede ikke, fordi den sad forkert – og derfor fortsatte påhængsvognen alene videre på tværs af motorvejen og endte i autoværnet 200 meter længere fremme. 

”Det er selvfølgelig til stor fare for andre i trafikken, når en herreløs påhængsvogn pludselig kører førerløst rundt på motorvejen, og derfor er korrekt brug af sikkerhedswire noget, vi holder et løbende øje med,” siger politikommissær Claus Stoltenberg, leder af færdselsafdelingen ved Københavns Vestegns Politi.

Han oplyser, at påhængsvogne med en totalvægt (dvs. påhængsvognens vægt plus tilladt gods) over 750 kilo skal være forsynet med påløbsbremse – og at alle anhængere med påløbsbremse skal være fastgjort til den trækkende bils karosseri med en sikkerhedswire. 

Inden for den første uge i marts har Retten i Glostrup idømt otte bilister bøder og betingede frakendelser, mens en niende afventer sin straf.

Korrekt montering af wire

Har påhængsvognen påløbsbremse, skal korrekt montering af sikkerhedswire anvendes ifølge lovgivningen. Du kan kende en påløbsbremse på en sort gummimanchet nær påhængsvognens håndtag og kobling.

 

Sikkerhedswiren monteres korrekt i bilens karosseri, som typisk er et ’øje’ nær anhængertrækket. Wiren må ikke monteres andre steder som fx på selve anhængerkrogen.  

 

Ni tiltalt ved Retten i Glostrup fra 1. - 5. marts

1. En 27-årig mand fra Gentofte var tiltalt for at føre en personbil med påhængsvogn på motorvej Motorring 3 i Herlev den 29. maj 2021 kl. 16.40 uden korrekt monteret sikkerhedswire, hvilket medførte at påhængsvognen, da anhængertrækket faldt af, fortsatte videre ad motorvejen i cirka 200 meter til den påkørte midterautoværnet.

 

2. En 48-årig mand var tiltalt for at føre en personbil med påhængsvogn på Amagermotorvejen i Hvidovre den 22. januar kl. 10.45 blandt andet uden at anvende en sikkerhedswire.

3. En 44-årig mand fra Rungsted var bl.a. tiltalt for at føre en varebil med påhængsvogn på Park Allé i Brøndby den 5. august 2022 kl. 9.35 uden anvende sikkerhedswire. 

4. En 52-årig mand fra Ballerup var tiltalt for at føre en personbil med påhængsvogn på Roskildevej i Høje-Taastrup den 1. juni 2023 kl. 13.35 uden at anvende sikkerhedswire.

5. En 62-årig mand fra Vestsjælland var tiltalt for bl.a. at føre en varebil med påhængsvogn uden korrekt monteret sikkerhedswire på Sydbuen i Ballerup den 11. maj 2022 kl. 10.25.

6. En 48-årig kvinde fra Midtsjælland var tiltalt for at føre en personbil med påhængsvogn uden sikkerhedswire på motorvejen Motorring 4 i Albertslund den 28. november 2022 kl. 14.50.

7. En 72-årig mand fra Charlottenlund var tiltalt for bl.a. at føre en personbil med påhængsvogn uden korrekt monteret sikkerhedswire på motorvejen Motorring 3 i Herlev den 25. januar 2022 kl. 12. 

8. En 67-årig mand fra Nykøbing F var tiltalt for at føre en varebil med påhængsvogn på motorvejen Motorring 4 i Albertslund den 19. oktober 2021 kl. 6.30 uden sikkerhedswire.

9. En 44-årig mand fra Smørum var tiltalt for at føre bil en personbil med påhængsvogn på Motorring 4 i Albertslund den 30. juli 2021 kl. 21.30 uden korrekt monteret sikkerhedswire.

 

Pressekontakt

Telefon: 4026 3704
E-mail: kbhv-presse@politi.dk

24. maj 2024

Københavns Vestegns Politi

Praktisk info ifm. fodboldkamp på Brøndby Stadion søndag

Forvent trafikale udfordringer omkring Brøndby Stadion søndag eftermiddag.

23. maj 2024

Københavns Vestegns Politi

BIF-AGF: Udefans tilbageholdes efter fodboldkamp på Brøndby Stadion søndag

Tilbageholdelse i maks. 1 time sker for at sikre ro og orden efter søndagens kamp.

23. maj 2024

Københavns Vestegns Politi

Tre mænd dømt for omfattende indbrudskriminalitet

Tre østeuropæiske mænd er dømt for at have begået indbrud til en værdi af ca. 1,8 mio. kr. Indbruddene blev blandt andet begået i Hvidovre.