Spring til hovedindhold

Forslag

Midt- og Vestjyllands Politi

Nyhed

14. oktober 2024 09:32

Politiet anbefaler: Få udeladt nummer

Midt- og Vestjyllands Politi opfordrer pårørende til de ældste borgere til at få en snak om og hjælp til at få udeladt nummer. At fjerne navn og nummer fra telefonlister, kan være et effektivt middel mod falske bankbude.

Midt- og Vestjyllands Politi opfordrer pårørende til at hjælpe seniorer i familie og netværk med at få udeladt telefonnummer, navn og adresse fra de åbne telefonlister.

Baggrunden for opfordringen er flere sager, hvor såkaldt 'falske bankbude' har succes med at franarre udsatte seniorer penge og andre værdier.

"Vi ved, at gerningsmændene bruger oplysninger om navn, nummer og adresse fra krak.dk, oplysningen.dk eller lignende lister. Hvis du har en person i familien eller i dit netværk, så tag en snak med dem om det og hjælp gerne med at få udeladt nummer", siger leder af afdelingen for økonomisk kriminalitet ved Midt- og Vestjyllands Politi, politikommissær Susanne Kiel Nielsen.

Man kan bede sit telefonselskab om at få 'udeladt information' eller 'udeladt nummer'. Det vil fjerne navn, nummer og adresse fra de åbne telefonlister. Hos de fleste selskaber kan kunderne selv få udeladt nummer online eller ved at ringe direkte til telefonselskabet.

"Når vi synes, det er værd at overveje, om det er nødvendigt at telefonnummer, navn og adresse kan søges frem i diverse lister, så er det fordi, vi kan se i nogle af sagerne, at det er de mest sårbare i den ældre del af befolkningen, som bliver ofre. Det er ikke alene borgere, som er oppe i årene, men det også de borgere, der er ekstra udsatte, fordi evnen til at følge med i hvad der foregår, måske ikke er, som den har været", forklarer Susanne Kiel Nielsen.

I sagerne med de såkaldte falske bankbude formoder politiet, at de de kriminelle bagmænd opererer ud fra en drejebog, hvor de ringer til offeret, som gerningsmændene formentlig finder ved at lede i de åbne telefonlister efter navne, der forekommer almindelige blandt den ældste del af befolkningen.

Gerningsmændene får overbevist offeret om, at offerets penge og værdier er i fare, og at bankbuddet derfor kommer og henter hævekort, koder, kontanter og i nogle tilfælde smykker og andre værdier.

Fremgangsmetoden har været kendt i mere end et år. På trods af, at der løbende har været fokus på de falske bankbude både i pressen og på sociale medier har nye gerningsmænd fortsat succes med at bedrage nye ofre.

"I forhold til den her type kriminalitet, kan vi komme rigtig langt alene ved at få borgerne gjort opmærksom på, hvad man skal tage sig i agt for. Men vi må sande, at det er en svær målgruppe at nå med forebyggende budskaber, og derfor synes vi også, at udeladt nummer er en rigtig god løsning. Særligt hvis du som pårørende ved, at du har en oldefar eller bedstemor, som godt kunne blive snydt af de her ret effektive og veltalende bedragere", siger politikommissæren.

Gode råd om tilgængelig oplysninger

Undgå frit tilgængelige oplysninger om dig selv på nettet.
Ring til dit telefonselskab og bed om at få udeladt nummer, så sørger telefonselskabet for at fjerne navn, adresse og telefonnummer.

Har du åben adgang til din facebookprofil, så sørg for at få skjult dine kontaktoplysninger og din venneliste. Så kan kriminelle ikke udnytte oplysningerne.

 

Øvrige gode råd

- Vær skeptisk, hvis du bliver ringet op og bedt om at overføre penge
- Udlever aldrig dine kort og oplysninger til fremmede
- Udlever aldrig dine koder
- Husk at du gerne må afbryde opkald - også fra politiet
- Hvis du er i tvivl, så afbryd samtalen og ring til bankens hovednummer
- Hvis det er gået galt, så anmeld det til politiet

Pressekontakt

Telefon: 51731906
 

2. oktober 2024

Midt- og Vestjyllands Politi

Tre måneders fængsel for vold mod politibetjent

En 29-årig mand fik onsdag en straksdom, efter han i søndags sparkede en politibetjent i brystet forud for fodboldkampen mellem FC Midtjylland og Viborg FF.

2. oktober 2024

Midt- og Vestjyllands Politi

Midt-og Vestjyllands Politi udvider efterforskning efter tv-dokumentar

Tv-dokumentar om forhold, der skal være begået mod ansatte på det tidligere Viegård Stutteri, får politiet til at udvide efterforskning.

1. oktober 2024

Midt- og Vestjyllands Politi

40-årig mand anholdt for voldtægt og voldtægtsforsøg i Hvidbjerg

Midt- og Vestjyllands Politi har anholdt en 40-årig mand, der mistænkes for at stå bag en voldtægt og et voldtægtsforsøg begået i Hvidbjerg på Thyholm.