Spring til hovedindhold

Forslag

Midt- og Vestsjællands Politi

Nyhed

28. september 2021 12:53

Chauffør og vognmand kan se frem til bøde på over 340.000 kroner

En hollandsk vognmand og chauffør vil blive præsenteret for en samlet bødepåstand på 342.000 kr. ved Retten i Roskilde, idet chaufføren kraftigt har overskredet sin køre- hviletid de seneste 28 dage.

Lastbil

ARKIVFOTO

En hollandsk chauffør blev kaldt til standsning ved Karlslunde Rasteplads i sydgående retning mandag den 27. september, da betjente fra Tungvognscenter Øst ved Midt- og Vestsjællands Politi var på rutinemæssig kontrol. 

Det fører nu til en bødepåstand på i alt 342.000 kr. og en påstand om ubetinget frakendelse af førerretten til store køretøjer. 

Ved standsning af lastbilen lavede betjentene et udtræk fra takografen for de seneste 28 dage, så de kunne se, hvem der havde ført køretøjet i perioden, og om køre- hviletiderne var overholdt. Her fik betjentene sig en grim overraskelse, eftersom den standsede chauffør de seneste 28 dage havde overskredet køre- hviletiden i stor stil.

I takografens optegnelser viste det sig, at der i 28 dage var 27 forhold om køre- hviletid, hvor den samlede maksimale køretid var overskredet, eller den daglige hviletid ikke var overholdt.

Mere end dobbelt op

I ét tilfælde var overskridelsen af den daglige køretid på 158%, da chaufføren mellem to daglige hvil havde kørt i knap 26 timer mod de højst tilladte ti timers kørsel

”Det er naturligvis en voldsom overtrædelse, når chaufføren kører så længe på vejen uden et dagligt hvil på mindst ni timer, som reglerne foreskriver. De højest tilladte ti timers kørsel mellem hvilene er netop indført for at sikre, at chaufføren får mulighed for at sove og restituere, så han ikke bliver træt under kørslen til fare for sig selv og øvrige trafikanter,” siger politikommissær Henrik Fobian, der er leder af Tungvognscenter Øst. 

 

Han fortsætter:

”En tonstung lastbil med en chauffør, der har kørt i næsten 26 timer selvsagt er en meget farlig lastbil at have på vejen, og derfor er jeg glad for, vi fik stoppet den risikable kørsel, inden det eventuelt gik galt,” siger han.

Den 23. september 2021 – få dage inden chaufføren blev bragt til standsning – havde han desuden kørt i næsten 22,5 time uden at afholde minimum ni timers hvil, som loven foreskriver. Han havde dermed overtrådt sin hviletid med 83%, eftersom han højest kunne have nået et hvil på knap halvanden time, inden der var gået 24 timer. 

Chaufføren, der er en 66-årig hollænder, havde desuden ikke et chaufføruddannelsesbevis, som er påkrævet ved erhvervstransport, og bødekravet mod ham er på 114.000 kr., som svarer til en tredjedel af den samlede bøde.

Vognmanden vil dermed blive præsenteret for en bøde på 228.000 kr., og politiet beholder hans lastbil, indtil bøden er betalt. Der er berammet et retsmøde ved Retten i Roskilde i marts 2022, hvor de 27 forhold om køre- hviletid samt forholdet omkring manglende chaufføruddannelsesbevis vil blive behandlet. 

 

Du kan få mere viden om chaufføruddannelsesbevis og øvrige regler for tungvogne på Færdselsstyrelsens hjemmeside

 Pressekontakt

 

 

Kommunikationschef Thomas Kristensen

E-mail: mvsj-kommunikation@politi.dk
Telefon: 25426210

Martin Bjerregaard
E-mail: mvsj-kommunikation@politi.dk
Telefon: 25426210
Charlotte Tornquist
E-mail: mvsj-kommunikation@politi.dk
Telefon: 25426210
Maria Sander Hansen
E-mail: mvsj-kommunikation@politi.dk
Telefon: 25426210
Camilla Schouw Broholm
E-mail: mvsj-kommunikation@politi.dk
Telefon: 25426210

 

6. december 2021

Midt- og Vestsjællands Politi

En 26-årig mand fundet skyldig i drab

Et nævningeting ved Retten i Roskilde fandt mandag en mand skyldig i et drab begået i oktober 2020 i Tune. En medtiltalt blev frifundet for drab men dømt for ulovlig våbenbesiddelse.

29. november 2021

Midt- og Vestsjællands Politi

To mænd dømt for drabsforsøg efter håndgranatkast

To mænd på 32 og 38 år blev i dag i et nævningeting i Retten i Holbæk idømt lange fængselsstraffe for at have forsøgt at dræbe en mand og en kvinde ved brug af håndgranater i oktober 2020. De to dømte ankede dommen til frifindelse.

26. november 2021

Midt- og Vestsjællands Politi

Ukrainsk chauffør gemte afløseren i køleskabet

Et par køleskabskolde førerkort er ikke nok, når du skal holde det kølige overblik i trafikken. Det må en ukrainsk chauffør erkende efter sit møde med politiet.