Dømt for at svindle stribevis af ældre
Straffen blev et års ubetinget fængsel til 21-årig der systematisk udså sig ældre som han svindlede for et stort beløb.
"Der har været tale om nogle meget aktive svindlere, der ikke har haft nogle skrupler ved at snyde ældre medborgere for deres penge. De har systematisk arbejdet sig igennem forurettede i hele hovedstadsområdet. En målrettet efterforskning fra politiets side har gjort, at vi nu har fået dømt en af de personer, som vi mener har haft en central rolle i bedragerierne", siger anklager Marutha Thayaphran fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestsjællands Politi.
Politiets efterforskning har vist, at den 21-årige tog ud til de ældre, efter at andre medgerningsmænd over telefonen havde givet sig ud for at være fra banken og overbevist dem om, at de skulle udlevere hævekort og koder. Derefter blev kortene afhentet hjemme hos ofrene for derefter at blive brugt i de nærmeste hæveautomater. Der har blandt andet indgået optagelser fra bankernes hæveautomater i efterforskningen af sagen.
"Der tegner sig et billede af et omfattende svindelnummer. Vi kan se, at den 21-årige forinden havde søgt på "gamle navne kvinder" og "hvor bor der flest ældre". Og på den måde har de så udset sig de svageste ofre", siger Marutha Thayaphran.
I alt blev 13 ældre svindlet for et samlet beløb på 193.000 kroner. I yderligere tre tilfælde forsøgte svindlerne at snyde penge fra ældre, men de fattede dog mistanke og fik kortet spærret, før der kunne hæves penge på det. Ofrene har været bosiddende i København, Greve, Skovlunde, Hillerød, Slangerup, Herlev, Søborg, Helsinge og Gentofte.
Også en 27-årig mand er mistænkt i sagen. Han vil få sin sag for retten på et senere tidspunkt. De to blev anholdt af politiet ved Helsinge i oktober og har siddet varetægtsfængslet lige siden. Den 21-årige valgte at overveje, om han vil anke straffens længde.
Midt- og Vestsjællands Politi skal på baggrund af sagen opfordre til, at man tager en snak med de ældre, som man enten er i familie med eller har kontakt til igennem sit arbejde, så de kan blive opmærksomme på risikoen for at blive svindlet. Får man fjernet sit nummer fra nummeroplysningssiderne på nettet, så kan de kriminelle ikke finde en. Det kan typisk gøres med et enkelt opkald til ens tele-selskab.
Pressekontakt
|
Kommunikationschef Thomas Kristensen E-mail: mvsj-kommunikation@politi.dk |
Maria Sander Hansen E-mail: mvsj-kommunikation@politi.dk Telefon: 25426210 |
Charlotte Tornquist E-mail: mvsj-kommunikation@politi.dk Telefon: 25426210 |