Spring til hovedindhold

Forslag

340 danske internetdomæner med relation til investeringssvindel er nu beslaglagt

National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har beslaglagt 340 danske domænenavne. Domænerne kan alle sættes i forbindelse med omfattende investeringsbedrageri, som efterforskes af NSK.

Politilogo på rude

Foto: Rigspolitiet

I de seneste år har politiet oplevet en stigning i antallet af anmeldelser fra borgere, der med løfter om store gevinster er franarret store pengebeløb af kriminelle. En af de mest benyttede metoder til at få ofrenes opmærksomhed på, har været at anvende kendte eller succesrige personer som blikfang via annoncering på sociale medier eller på søgetjenester, hvorfra ofrene er blevet dirigeret videre til falske websider. 

Via de bagvedliggende falske websider er ofrene lokket til at foretage indbetalinger i den tro, at de foretog en investering, men i virkeligheden har de overført penge til kriminelle.

Med beslaglæggelserne overtager politiet rettighederne til de danske domæner. På den måde forhindres det, at de forurettede bliver ledt videre til de bagvedliggende svindelsider.


Fungerende politiinspektør i NSK, Christian Jakobsen, udtaler:

”Vi har efterforsket målrettet med at kortlægge og dokumentere indholdet af websiderne og efterfølgende præsenteret retten for det nødvendige grundlag for beslaglæggelse. Det har givet os mulighed for at beslaglægge domænerne, som nu er overtaget af politiet.  Med beslaglæggelserne har vi brudt et led i svindelkæden og dermed været med til at begrænse de kriminelles muligheder for at fortsætte svindlen mod uskyldige borgere”. 

Beslaglæggelse af domæner er ikke nok

Beslaglæggelserne er et vigtigt skridt i kampen mod investeringssvindel, men det kan ikke stå alene. Det er stadig nødvendigt med grundig efterforskning i sagerne og at folk generelt er påpasselige, når de bruger penge på internettet, fortsætter Christian Jakobsen:    

”Det er vigtigt, at vi i sager som disse ser på alle de muligheder, vi har. Vi kan via forebyggelse dæmme op for yderligere svindel, men det er også nødvendigt med en grundig efterforskning, hvor vi undersøger, om nogen kan stilles til ansvar for kriminaliteten, og at vi undersøger, om vi kan sikre de forurettedes værdier. Samtidig kan vi ikke understrege nok, at det er ekstremt vigtigt, at folk er påpasselige med deres adfærd på nettet. Hovedreglen er, at hvis tilbuddet virker for godt til at være sandt, så er det som regel for godt til at være sandt.”  

Læs mere om gode råd til at undgå investeringssvindel her 

 

FAKTA OM NSK

 

NSK blev etableret den 1. januar 2022. NSK har blandt andet til formål at bekæmpe kompleks organiseret kriminalitet og økonomisk kriminalitet, og etableringen af den nye enhed betyder derfor, at opgaver fra en række tidligere enheder i politiet og anklagemyndigheden er forankret her. Det drejer sig om opgaver, der tidligere var forankret hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, de to regionale efterforskningsfællesskaber i henholdsvis Øst- og Vestdanmark, Grænsecenter Øresund og det Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet. 

Derudover er store dele af de opgaver, der tidligere blev løst i Rigspolitiets Politiområde, overført til NSK, herunder opgaver forankret i National Kriminalteknisk Center og National Cyber Crime Center (NC3). 

NSK har ca. 900 medarbejdere og er opbygget som en politikreds.
 

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

1. december 2023

National enhed for Særlig Kriminalitet

Amfetaminhandler straffet med 14 års fængsel

En 41-årig mand har foruden en lang fængselsstraf fået konfiskeret en halv million kroner i udbytte for handel med store mængder amfetamin.

30. november 2023

National enhed for Særlig Kriminalitet

Udfasning af 1.000-kroneseddel gør det sværere at hvidvaske

Hvidvask af kontanter og større kontanttransaktioner med penge fra kriminalitet bliver vanskeligere for kriminelle aktører med udfasning af 1.000-kronesedlen, vurderer National enhed for Særlig Kriminalitet.

22. november 2023

National enhed for Særlig Kriminalitet

38-årig idømt 15 års fængsel for indsmugling af hård narkotika

En 38-årig mand fra Fyn er idømt 15 års fængsel for at indsmugle store mængder heroin, kokain, amfetamin og hash samt besiddelse af kokain. Manden tilstod alle forhold.