Spring til hovedindhold

Forslag

Fængselsdom til filmpirat

En 58-årig mand er torsdag idømt 30 dages betinget fængsel for at have downloadet og delt ikke under 800 film og tv-serier via ulovlige fildelingstjenester.

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har ved Retten på Frederiksberg fået idømt en 58–årig mand 30 dages betinget fængsel for at have downloadet og delt ikke under 800 ophavsretsligt beskyttede værker i form af film og tv-serier. Det er sket via fildelingstjenesten DanishBits og to andre piratsider i en periode fra omkring starten af 2017 og frem til den 14. april 2021.

Ved en ransagning af mandens hjem fandt NSK en såkaldt seedbox, som er en server, der gør det muligt at tilgå og dele digitale filer anonymt. Boxen var aktiv ved ransagningen, og her havde brugerne af den ene hjemmeside mulighed for at downloade 41 forskellige film.

”Jeg er tilfreds med dommen. Med en straf på 30 dages fængsel sendes der et tydeligt signal om, at ikke blot bagmændene, men at også de ”almindelige” brugere af de ulovlige fildelingstjenester kan risikere en fængselsstraf,” siger Beytullah Karacan, der er anklagerfuldmægtig hos NSK.

Den 58-årige er desuden dømt til at betale erstatning til Rettighedsalliancen, der repræsenterer rettighedshaverne til materialet, som han har delt.

Flere domme for ulovlig fildeling

Sagen er en del af et større sagskompleks om ulovlige fildelingstjenester, der udspringer af en anmeldelse fra Rettighedsalliancen i 2018. Det har ført til, at en række af tjenesterne nu er lukket.

Under efterforskningen fandt man blandt andet frem til en række brugere af fildelingstjenesten DanishBits. De tekniske beviser i sagen førte til ransagninger hos flere brugere. Det har foreløbigt ført til afgørelser vedrørende to brugere. Ud over dommen i dag er en bruger i april idømt en bøde på 7.500 kr. i en anden sag.

I april sidste år blev bagmanden bag DanishBits idømt ét års fængsel ved Københavns Byret. Retten konfiskerede samtidig 250.000 kr. hos ham, ligesom han skulle betale 250.000 kr. i erstatning til Rettighedsalliancen. 
I juni i år blev en af bagmændene bag tjenesterne Asgaard og NordicBits idømt fire måneders fængsel, hvoraf tre blev gjort betinget. 

Senest har NSK den 3. november 2021 anholdt seks personer med tilknytning til forskellige fildelingstjenester.

FAKTA OM NSK

NSK blev etableret den 1. januar 2022. NSK har blandt andet til formål at bekæmpe kompleks organiseret kriminalitet og økonomisk kriminalitet, og etableringen af den nye enhed betyder derfor, at opgaver fra en række tidligere enheder i politiet og anklagemyndigheden er forankret her. Det drejer sig om opgaver, der tidligere var forankret hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, de to regionale efterforskningsfællesskaber i henholdsvis Øst- og Vestdanmark, Grænsecenter Øresund og det Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet. 

Derudover er store dele af de opgaver, der tidligere blev løst i Rigspolitiets Politiområde, overført til NSK, herunder opgaver forankret i National Kriminalteknisk Center og National Cyber Crime Center (NC3). 

NSK har ca. 1000 medarbejdere og er opbygget som en politikreds.

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

Flere nyheder

1. juni 2023

National enhed for Særlig Kriminalitet

27-årig får fængselsdom for at importere falske dele til PH-lamper

En 27-årig mand fra Nordfyn er idømt en tillægsstraf på ni måneders fængsel i en sag om ulovlig import af kopier af lampeskærme og andre dele fra PH-lamper med henblik på videresalg.

31. maj 2023

National enhed for Særlig Kriminalitet

Flere kokainaftagere fra organiseret narkonetværk er nu anholdt

NSK har anholdt fire mænd og en kvinde i alderen 22-32 år på flere adresser på Sjælland. De er sigtet for køb af kokain med henblik på videresalg.

31. maj 2023

National enhed for Særlig Kriminalitet

Fem personer fra narkotikanetværk anholdt i Danmark og Spanien

NSK har ved en koordineret anholdelsesaktion anholdt tre mænd på Fyn og i Syd- og Sønderjylland. Mændene er sigtet for modtagelse og videredistribution af store mængder hash i Danmark. I samarbejde med det spanske politi, Policía Nacional, har NSK desuden foretaget anholdelse af to mænd i Spanien, som er sigtet for indsmugling af hash fra Spanien til Danmark.

Forslag