Spring til hovedindhold

Forslag

For mange unge bliver snydt, når de handler med andre på nettet

Ny kampagne fra Nationalt Center for It-Kriminalitet skal minde om faresignalerne, når du handler med andre på nettets handelsplatforme.

Sidste år blev flere end 10.000 danskere snydt i en handel med andre på nettet, og med  6.800 anmeldelser indtil videre i 2023, er netop denne form for svindel den mest almindelige form for IT-relateret økonomisk kriminalitet. 

Derfor lancerer Nationalt Center for It-Kriminalitet (NCIK) med støtte fra TrygFonden nu en kampagne, der skal give unge en større bevidsthed om risikoen ved at handle på nettet og en større modstandsdygtighed over for denne form for svindel. 

”Vi ser desværre alt for mange blive snydt, når de i god tro køber varer af andre personer på nettet. Det er især danskere i alderen 20 til 29 år, der franarres penge, og vi håber, at kampagnen vil minde dem om at bruge deres kritiske sans og lytte en ekstra gang til mavefornemmelsen, hvis der er ting ved sælger, varen eller handlen, der vækker mistanke,” siger leder af forebyggelse og analyse i NCIK, Kresten Munksgaard.

 

Lyt til mavefornemmelsen

Der kan være god grund til at forholde sig skeptisk, hvis sælger eksempelvis beder dig om at overføre penge til en anden konto end sælgers egen, hvis sælger har meget travlt med at gennemføre handlen, eller hvis der er tale om en dyr vare til en meget lav pris. 

”I den kommende tid starter tusindvis af unge på en uddannelse, så kan det være oplagt at købe bærbar, smartphone og andre nødvendige ting til studiet på nettets mange handelsplatforme. Derfor er det vigtigt at huske de gode råd til sikker nethandel, ikke mindst i denne tid, hvor mange gerne vil være velforberedt på studiestart,” siger Kresten Munksgaard.  

Foruden vigtigheden af at lytte en ekstra gang til sin mavefornemmelse, opfordrer kampagnen også til, at man taler om det, hvis man alligevel bliver snydt i en handel. Jo mere opmærksomhed, der skabes omkring svindlernes metoder, jo større er chancen for, at færre bliver snydt. 

I forbindelse med kampagnen vil NCIK i samarbejde med Politiets Online Patrulje afholde en række online-arrangementer, hvor både unge og deres forældre kan få gode råd til at undgå at blive snydt, når de handler med andre.  
 

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

23. maj 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

Bagmand får fængselsstraf i stor hash-sag

En 30-årig mand fra Roskilde er idømt tre års fængsel for at stå bag opbevaring og videresalg af 340 kg hash.

23. maj 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

NSK anholder mand for hvidvask af 60 millioner kroner

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har torsdag anholdt og sigtet en 30-årig mand i Viborg for hvidvask af mindst 60 millioner kroner.

22. maj 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

NSK nedlægger foreløbigt forbud mod Bandidos MC i Danmark

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har indbragt en opløsningssag mod Bandidos MC i Danmark for retten og nedlægger samtidig et foreløbigt forbud mod grupperingen.