Spring til hovedindhold

Forslag

Stigning i it-kriminalitet: Stop op og tænk, når du modtager en sms

I 2023 modtog politiet over 35.000 anmeldelser om it-relateret økonomisk kriminalitet. Det er en stigning på 30 procent i forhold til året før. National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) opfordrer alle til at være på vagt over for it-kriminelle og deres metoder.

Du får en sms om, at din region har sendt dig digital post – du skal bare lige trykke på linket og logge ind med MitID. Eller din MobilePay-app skal opdateres – du skal bare lige trykke på linket for at opdatere. Stop op!

 

Hver dag prøver svindlere via sms at fiske kortoplysninger og oplysninger om MitID ud af borgere for at kunne misbruge dem. Og særligt stigningen i denne type svindel har været medvirkende til, at antallet af anmeldelser af it-relateret økonomisk kriminalitet steg med 30 procent i 2023 sammenlignet med året før.

"Svindlerne er blevet markant dygtigere, og med få klik på computeren kan de nå meget bredt ud. Samtidig er det er blevet sværere at gennemskue, om det er en ægte mail eller sms, man modtager fra eksempelvis PostNord eller SKAT. Særligt sms-svindel har været i kraftig stigning – sidste år modtog vi 130 procent flere anmeldelser om sms-svindel end i 2022," siger politiinspektør Jesper Kracht, som er chef for Nationalt Center for IT-kriminalitet i NSK.

 

Sms-svindel foregår ofte ved, at man får en sms-besked, der indeholder links til en falsk webside. På denne side kan gerningspersonen aflure ens kortoplysninger og MitID-oplysninger, når man indtaster dem. Svindlerne bruger derudover ofte metoder, der får sms’erne til at se reelle ud, hvilket kan gøre svindlen svær at gennemskue.

 

Flere anmeldelser på næsten alle områder

 

Den store stigning i antallet af anmeldelser om it-kriminalitet i 2023 skyldes dog ikke kun sms-svindel. Faktisk ser politiet en stigning i stort set samtlige former for digital svindel, og derfor bør alle være opmærksom på risikoen for digital svindel, uanset køn og alder.

"Mange vil måske være tilbøjelige til at tænke, at det kun er ældre, der lader sig narre af svindlen. Virkeligheden er dog en helt anden, for det er i høj grad også unge, voksne og virksomheder, der fylder i anmeldelsestallene. Det er ofte svært at gennemskue svindlen, men det bedste værn er at stoppe op, tænke sig om og eventuel søge råd fra en man stoler på, hver gang man får en sms, e-mail eller et telefonopkald, hvor man bliver bedt om at oplyse kortoplysninger eller logge ind med MitID," siger Jesper Kracht.Fakta

 • Nationalt Center for It-Kriminalitet (NCIK) modtog 35.254 anmeldelser om it-relateret økonomisk kriminalitet i 2023. Det er det højeste antal anmeldelser nogensinde og en stigning på 30 procent i forhold til 2022.
 • Samhandel af stadig det største sagsområde, da cirka 35 procent af sagerne omhandler svindel i forbindelse med handel mellem to eller flere parter, hvor den ene part ikke overholder sin del af aftalen.
 • Læs mere i den nye årsrapport om it-relateret økonomisk kriminalitet anmeldt i 2023 fra Nationalt Center for It-Kriminalitet (NCIK), som hører under National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).

 

Vær særligt opmærksom på:

 

Politiet oplever særligt mange svindel-sms’er, hvor afsenderen udgiver sig fra at være fra:

 • Din region
 • Din bank
 • Skat
 • MobilePay
 • MitID
 • Politiet
 • Et fragtfirma, fx PostNord, GLS, UPS osv.
 • En bekendt eller et nært familiemedlem, fx modtagerens barn

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

12. juli 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

62-årig får fem års fængsel for hvidvask af 145 millioner

En 62-årig mand er idømt fem års ubetinget fængsel efter at have tilstået hvidvask af ca. 145 millioner kroner. Hvidvasken er blandt andet sket gennem såkaldte fakturafabrikker.

11. juli 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

NSK bremser kokaintransportørnetværk

En 61-årig mand er torsdag blevet idømt 12 års fængsel for at have indført og videreoverdraget betydelige mængder kokain fra udlandet til Danmark.

11. juli 2024

National enhed for Særlig Kriminalitet

Politiet advarer om nyt selvtægtsfænomen i Danmark

Politiet har i løbet af de seneste uger set en række sager med videoer online, hvor mænd bliver hængt ud for at være pædofile og overfaldet. Personerne bag overfaldene er en del af et selvtægtsnetværk, som kalder sig 'Pedo hunters'. Fænomenet har været kendt i udlandet gennem længere tid, men er nu kommet til Danmark.