Spring til hovedindhold

Forslag

Svindlere manipulerer i højere grad borgere til at overføre penge

Digitale svindlere bevæger sig væk fra at misbruge systemer og tjenester, for i højere grad at manipulere forurettede til at udlevere personlige oplysninger eller overføre penge. Det viser politiets anmeldelsestal for 2024.

Kontaktbedragerier, hvor svindlere kontakter borgere over telefon, sms eller sociale medier for at svindle dem, er steget med 181 procent fra 2023 til 2024. Samtidig er der sket et fald i antallet af anmeldelser af misbrug af kortoplysninger og misbrug af adgang til tjenester.

Det viser en analyse af politianmeldelser fra Nationalt Center for It-Kriminalitet (NCIK) i National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).

”Vi ser en tendens til, at svindlerne går nye veje og i højere grad manipulerer deres ofre frem for at lave indbrud i netbank og andre tjenester. Skiftet hænger formentlig sammen med, at der er kommet meget mere sikkerhed på de systemer, som danskerne bruger,” siger centerchef i NCIK i NSK Andreas Mollerup.  

Politiet modtog 7.728 anmeldelser om kontaktbedrageri mod private i 2024. Det er 4.738 sager mere, end i 2023 og svarer til en stigning på 181 procent. Stigningen består især af sager om det, politiet betegner som ’bekendt i knibe’-svindel. Alene i forhold til denne form for svindel, er der sket en stigning på over 600 procent.

’Bekendt i knibe’-svindel er, når en kriminel, der udgiver sig for at være en ven, bekendt eller et nært familiemedlem, sender en sms eller en besked på sociale medier, og lader, som om de er i knibe og har brug for, at man overfører penge. I oktober advarede NSK om fænomenet.

”De kriminelle udnytter, at vi lever i et tillidsfuldt samfund, hvor vi gerne vil hjælpe vores børn eller venner, hvis de står i en økonomisk knibe. Det er derfor nødvendigt, at vi alle bliver mere opmærksomme, og at vi eksempelvis laver kontrolopkald til vores venner og familie, inden vi overfører penge,” siger Andreas Mollerup.

 

Fakta om kontaktbedragerier:

  • Der var 2.754 anmeldelser af kontaktbedragerier mod private i 2023, og antallet steg til 7.728 anmeldelser i 2024, hvilket svarer til en stigning på 181 procent.
  • En type af kontaktbedragerier mod private er ’bekendt i knibe’-svindel. I 2023 var der 525 af denne type anmeldelser, hvilket i 2024 steg til 3.869 anmeldelser. Det svarer til en stigning på 637 procent.
  • Samtidig er der sket et fald i andre typer af it-relateret økonomisk kriminalitet. I 2024 modtog NCIK 1.801 anmeldelser om misbrug af adgang til tjenester, hvilket er et fald på 40 procent sammenlignet med 2023. Derudover ses et mindre fald i antallet af anmeldelser om misbrug af kortoplysninger.

 

Råd 1: Ring, før du overfører

Hvis familie eller venner spørger om økonomisk hjælp, skal du altid sikre dig, at det faktisk er dem – også selvom beskeden kommer fra deres rigtige profil på et socialt medie. Det bedste er at kontakte personen telefonisk eller fysisk. Svindlere forsøger ofte at presse dig til at handle hurtigt, men ved at insistere på direkte kontakt kan du dobbelttjekke den historie, de fortæller dig.

Hvis du får en besked, er det en god idé er at ringe til personen på deres normale nummer for at bekræfte eller afkræfte historien. Hvis de påstår, at deres mobil ikke virker eller er ødelagt, så bed dem låne en telefon og ringe dig op.

Vær generelt forsigtig med at stole på folk, der kontakter dig uopfordret og beder om penge – og overfør aldrig penge, før du har talt i telefon med personen eller mødt dem fysisk.

 

Råd 2: Stil et spørgsmål, der kan kontrollere, at du har fat i den rigtige person

Når afsenderen påstår at være en ven eller et familiemedlem, kan du også bruge din viden om personen til at tjekke deres troværdighed. 

Et trick er at stille et kontrolspørgsmål, som kun den rigtige person kan svare på. Sørg for at spørge ind til en oplysning, der ikke er let tilgængelig online. Det kan for eksempel være en fælles oplevelse, en særlig vane eller en barndomsven. Hvis personen svarer vagt eller forkert, er der formentlig en svindler på spil.

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

20. februar 2025

National enhed for Særlig Kriminalitet

Bil standset med amfetamin og ecstasy - to mænd idømt lange fængselstraffe

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har efterforsket en sag om indsmugling af amfetamin til Danmark. To mænd er i dag blevet idømt langvarige fængselsstraffe efter den ene sammen med en medgerningsmand blev anholdt i en bil lastet med en større mængde narkotika.

14. februar 2025

National enhed for Særlig Kriminalitet

Sjælden dom for selvhvidvask af narkotikapenge

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har efterforsket en sag om hvidvask af millioner af kroner fra narkotikahandel. En 40-årig mand har tilstået at have besiddet og videreoverdraget en større mængde hash samt at have såkaldt selvhvidvasket udbyttet fra hash-handlen gennem en facilitator, der siden er blevet idømt en langvarig fængselsstraf.

10. februar 2025

National enhed for Særlig Kriminalitet

11 års fængsel for distribution af hård narkotika fra landejendom

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har efterforsket mod et kriminelt netværk bag handel med narkotika flere steder i Danmark. En 45-årig mand efterforsket i sagen er i dag blevet dømt for at opbevare euforiserende stoffer på sin bopæl, hvorfra nogle af disse blev videredistribueret.