Spring til hovedindhold

Forslag

Tre mænd dømt for omfattende kokainhandel

Retten på Frederiksberg har idømt tre mænd på 33, 40 og 54 år henholdsvis 16, 8, og 10 års fængsel. Den 54-årige mand blev desuden udvist af Danmark for bestandigt.

Retten fandt det bevist, at de tre mænd i forskelligt omfang havde deltaget i indsmugling, opblanding og videresalg af store mængder kokain. 

Efterforskerne i National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) kom i august 2020 på sporet af de tre dømte i forbindelse med planlagte anholdelser af tre andre personer, som politiet gennem længere tid havde mistænkt for at handle med store mængder hård narkotika.
Umiddelbart forud for anholdelserne observerede politiet, at en af de mistænkte mødtes med en for politiet ukendt person foran K.B hallen. Det var den nu dømte 40-årige mand. Politiet valgte at skygge manden efter mødet og fulgte efter ham ud til industriområdet Avedøre Holme. Her mødtes han med den 33-årige mand, hvorefter politiet skred til anholdelse.  

De to mænd blev ved anholdelsen fundet i besiddelse af 465.000 kr. i kontanter, og den oprindelige mistænkte fra mødet ved K.B. Hallen blev ved anholdelsen fundet i besiddelse af to kg kokain. Den 33-årige og den 40-årige mand blev derfor sigtet for at have solgt de to kg kokain og varetægtsfængslet i et grundlovsforhør dagen efter. 

 

Fældet af EncroChat

Under en efterfølgende ransagning hos den 40-årige fandt politiet en telefon, der var sat op til at anvende den krypterede platform EncroChat. Materiale fra EncroChat viste, at de to mænd også forud for anholdelsen havde handlet med narkotika. Der fandtes billeder af narkotika, korrespondance om leveringer, samt noter, der ifølge politiets opfattelse var regnskaber over indsmugling og opblanding af kilovis af kokain, der strakte sig tilbage til oktober 2019. 

Ud fra materialet lykkedes det efterforskerne at identificere en tredje person, der efter politiets opfattelse havde været med til at opblande og videredistribuere kokain. Det var den 54-årige mand, der blev anholdt og efterfølgende fængslet i januar 2021.  

 

Efterforskere fandt indemurede kontanter

Efterforskerne fandt desuden nye beviser på baggrund af den krypterede kommunikation. Politiet kunne blandt andet udlede, at en af brugerne havde gemt et større kontantbeløb. Ved at analysere beskedernes indhold fandt politiet over fire millioner kr. i kontanter, som var vakuumpakket og muret inde i en kældervæg i en etageejendom på Frederiksberg, som den 33-årige havde adgang til. Pengene er konfiskeret ved dommen.  
”Denne sag er et godt eksempel på, hvordan kriminelle har anset det for at være sikkert, når de har anvendt krypterede platforme som EncroChat. Jeg er tilfreds med, at retten er enig i, at korrespondancerne herfra kan indgå i sagen som et bevis, og at der kunne domfældes for den omfattende handel med kokain,” siger specialanklager Rasmus von Stamm fra NSK. 

”Det er et rigtig godt stykke efterforskningsarbejde, der ligger til grund for dagens dom, og som på mange måder har gjort dette til en spektakulær sag,” siger specialanklager Rasmus von Stamm fra NSK.  

Den 33-årige har anket dommen. Den 40-årige og den 54-årige har udbedt sig betænkningstid. 

 

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK)

Sagen er ført for retten af National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), som er etableret fra den 1. januar 2022.

NSK har blandt andet til formål at bekæmpe kompleks organiseret kriminalitet og økonomisk kriminalitet, og etableringen af den nye enhed betyder derfor, at opgaver fra en række tidligere enheder i politiet og anklagemyndigheden er forankret her. Det drejer sig om opgaver, der tidligere var forankret hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, de to regionale efterforskningsfællesskaber i henholdsvis Øst- og Vestdanmark, Grænsecenter Øresund og det Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet. Derudover er store dele af de opgaver, der tidligere blev løst i Rigspolitiets Politiområde, overført til NSK, herunder opgaver forankret i National Kriminalteknisk Center og National Cyber Crime Center (NC3). 

NSK har ca. 900 medarbejdere og er opbygget som en politikreds. (www.politi.dk/virksomheden/national-enhed-for-saerlig-kriminalitet)
 

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

Flere nyheder

1. juli 2022

National enhed for Særlig Kriminalitet

Mænd bag østjysk amfetaminfabrik er idømt 18 og 16 års fængsel

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har ved Retten i Aarhus fået idømt to østjyske mænd henholdsvis 18 og 16 års fængsel for produktion og videresalg af mindst 316 kilo amfetamin. Samtidig har ni personer i distributionsnetværket fået fængselsdomme på mellem 2,5 og 16 års fængsel for deres rolle i sagen.

23. juni 2022

National enhed for Særlig Kriminalitet

Samhandel fylder fortsat mest i anmeldelser om it-kriminalitet

Anmeldelser om svindel ved samhandel udgjorde over 40 procent af det samlede antal af anmeldelser om it-relateret økonomisk kriminalitet i 2021. Samtidig modtog politiet flere anmeldelser om såkaldt kontaktbedrageri.

23. juni 2022

National enhed for Særlig Kriminalitet

49-årig kvinde idømt 8 års fængsel for forsøg på hvidvask af 29 milliarder kroner

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) og Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet (SSK) har i dag fået idømt en 49-årig kvinde, der er litauisk statsborger, otte års fængsel for at stå bag hvidvask af særlig grov beskaffenhed.

Forslag