Spring til hovedindhold

Forslag

Videreoverdragelse af flere kilo kokain kostede syv års fængsel

En 35-årig mand fra Kosovo er blevet idømt syv års fængsel samt udvisning af Danmark for bestandig. Manden er dømt for at have videreoverdraget store mængder kokain som led i organiseret narkotikahandel.

Konfiskerede penge

Retten i Aarhus fandt tirsdag en 35-årig mand skyldig i et forhold om videredragelse af mindst tre kilo kokain og to forhold om ”ikke ubetydelige mængder” kokain. Videreoverdragelsen skete af to omgange den 3. december 2020 i Aarhus-området og en tredje gang på et ukendt sted den 25. januar 2021. 

Den 35-årige blev anholdt den 23. maj 2022 og har været varetægtsfængslet siden.

Sagen udspringer af en større efterforskning om organiseret handel med hash og kokain gennem et organiseret narkotikanetværk. I december 2020 blev en nu dømt medgerningsmand fra netværket anholdt. Hans rolle var at opbevare kokainen i sit hjem, som den 35-årige leverede til ham.

En anden nu dømt medgerningsmand blev anholdt i maj 2021. Han havde sammen med den 35-årige mand en styrende rolle og koordinerede handler med kokain. 

SKY-ECC-korrespondancer blev et fældende bevis

I retten kom det frem, at mændene havde kommunikeret og koordineret handlerne og leveringerne af narkotika over krypterede SKY-ECC-telefoner. Beskeder og øvrigt materiale på telefonerne var med til at afsløre den 35-åriges rolle. Derudover udpegede også en af de nu dømte medgerningsmænd den 35-årige mand, som den person, der havde leveret kokainen til ham på sin adresse.

Senioranklager i NSK, Jeanni Andreeva, siger:

”I bevisførelsen af sagen lagde retten stor vægt på de fældende beskeder om koordinering af handler af kokain, som den nu dømte havde foretaget via en krypteret kommunikationstjeneste. Med dommen har vi sikret, at en tredje person er blevet taget ud af spil i et større organiseret narkotikanetværk og dermed fjernet flere led i netværket, og det er jeg meget tilfreds med”.

Den 35-årige ankede dommen til frifindelse.

De to medgerningsmænd blev idømt fængselsstraffe på mellem seks og et halvt og syv års fængsel for deres rolle i netværket.

Fakta om NSK

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er en landsdækkende specialenhed i dansk politi med ca. 1.000 medarbejdere. NSK håndterer de mest komplekse og alvorlige sager om økonomisk kriminalitet, organiseret kriminalitet og cyberkriminalitet.
NSK understøtter desuden dansk politi med specialiseret ekspertise inden for blandt andet kriminalteknik, it-efterforskning, analyser og efterretninger. 

NSK har egen anklagemyndighed, der fører de straffesager, hvor efterforskningen har udgangspunkt i NSK’s politiarbejde. Efterforskning og strafforfølgning i NSK er målrettet de sager, hvor kriminaliteten gør størst skade på samfundet.

De komplekse kriminalitetsområder, hvor NSK ofte vil have ansvar for sagerne, kan være inden for eksempelvis organiseret hvidvask, organiseret skatteunddragelse, svindel, bandekriminalitet samt organiseret narkotikakriminalitet og våbensmugling.
 

Pressekontakt

 

Pressetelefon: 4015 0147

E-mail: nsk-presse@politi.dk

6. december 2023

National enhed for Særlig Kriminalitet

NSK anholder mand for indsmugling og salg af 900 kilo hash

NSK har onsdag anholdt en 47-årig mand i København. Manden er anholdt for indsmugling og videredistribution af cirka 900 kilo hash.

6. december 2023

National enhed for Særlig Kriminalitet

Udbyttesag: Den sidste tiltalte er nu udleveret til Danmark

En britisk statsborger er onsdag udleveret til National enhed for Særlig Kriminalitet og bragt fra Dubai til Danmark. Torsdag vil han blive fremstillet i grundlovsforhør, hvor han er tiltalt for at have bedraget den danske stat for mere end ni milliarder kroner.

5. december 2023

National enhed for Særlig Kriminalitet

13 års fængsel for besiddelse af kokain

En 38-årig mand fra Horsens er idømt 13 års fængsel for sin rolle i forbindelse med modtagelsen af 40 kg kokain.